Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΆνδρος: Παραδοσιακή τέχνη και ζωή

Άνδρος: Παραδοσιακή τέχνη και ζωή

Παρουσία πλήθους κόσμου, με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus την προηγούμενη εβδομάδα το βιβλίο “Άνδρος: Παραδοσιακή τέχνη και ζωή”, ενώ η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά εδέσματα της […]

Παρουσία πλήθους κόσμου, με μεγάλη επιτυχία παρουσιάστηκε στο ξενοδοχείο Saint George Lycabettus<...> την προηγούμενη εβδομάδα το βιβλίο "Άνδρος: Παραδοσιακή τέχνη και ζωή", ενώ η εκδήλωση έκλεισε με παραδοσιακά εδέσματα της Άνδρου.

Συγγραφείς του βιβλίου "Άνδρος: Παραδοσιακή τέχνη και ζωή" είναι η καθηγήτρια Λαογραφίας του Παν/μίου Αθηνών, Κατερίνα Κορρέ, και ο Μάριος Βασιλόπουλος, ιδιοκτήτης του St. George Lycabettus, καθώς και του ξενοδοχείου "Ο Παράδεισος" στην Άνδρο (δίπλα από το ξενοδοχείο, ο κ. Βασιλόπουλος δημιούργησε ένα όμορφο Μουσείο Λαογραφίας και Χριστιανικής Τέχνης).

Στο πρώτο μέρος του εν λόγω βιβλίου αναπτύσσονται διεξοδικά επιμέρους θεματικές ενότητες (στάρι-ψωμί-φούρνοι, μετάξι, ελιά), ανδριώτικη αρχιτεκτονική-ανδριώτικο σπίτι (με χρηστικά και διακοσμητικά αντικείμενα) που συνιστούν πτυχές της παραδοσιακής ζωής του νησιού στους νεότερους χρόνους (18ος-20ός αι.).

Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου εξετάζεται η χριστιανική τέχνη στην Άνδρο, σε ό,τι αφορά την αγιογραφία, την εκκλησιαστική αργυροχρυσοχοΐα και τα ξυλόγλυπτα τέμπλα των εκκλησιών. Αξίζει να αναφερθεί ότι η όλη προσπάθεια (Μουσείο-Έκδοση) στηρίχτηκε αποκλειστικά στην ιδιωτική πρωτοβουλία του ζεύγους Μάριου και Ειρήνης Βασιλοπούλου, που με αποφασιστικότητα και αληθινό ενδιαφέρον υλοποίησαν με ταχύτατους ρυθμούς σημαντικό έργο και συνεχίζουν.

Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι ο κ. Βασιλόπουλος δείχνει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τον ελληνικό πολιτισμό και μάλιστα με πρωτοποριακές και εξίσου επαινετέες πρωτοβουλίες, όπως: διοργάνωση έκθεσης ζωγραφικής στο Saint George Lycabettus με θέμα την ολυμπιακή ιδέα επ' ευκαιρία των ολυμπιακών αγώνων στην Ατλάντα, όπου και ταξίδεψαν οι πίνακες με σκοπό τη διεκδίκηση των αγώνων από την Ελλάδα, οργάνωση διεθνούς βυζαντινολογικού συνεδρίου με θέμα "Ο Εμμανουήλ Πανσέληνος και η εποχή του". Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι ότι σε κάθε όροφο του Saint George Lycabettus υπάρχει συλλογή σχετική με την ελληνική τέχνη και τον πολιτισμό, έτσι ώστε ο επισκέπτης να γνωρίζει εύκολα την ελληνική κουλτούρα. Στον πέμπτο όροφο του ξενοδοχείου υπάρχει συλλογή από σύγχρονους Έλληνες ζωγράφους, στον τέταρτο βυζαντινές εικόνες, στον τρίτο όροφο γκραβούρες της Αθήνας του 18ου αι., στον δεύτερο ελληνικές φορεσιές και στον πρώτο συλλογή παραδοσιακών πλοίων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024