Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΤο 2010: Το 15,5% της απασχόλησης θα βασίζεται στον τουρισμό

Το 2010: Το 15,5% της απασχόλησης θα βασίζεται στον τουρισμό

Τα ταξίδια και ο τουρισμός πρέπει να αναγνωριστούν και να στηριχθούν από την κυβέρνηση ως ο κλάδος με την σημαντικότερη συνεισφορά στην τόνωση της απασχόλησης τόσο σε αστικές περιοχές όσο […]

Τα ταξίδια και ο τουρισμός πρέπει να αναγνωριστούν και να στηριχθούν από την κυβέρνηση ως ο κλάδος με την σημαντικότερη<...> συνεισφορά στην τόνωση της απασχόλησης τόσο σε αστικές περιοχές όσο και σε περιορισμένες κοινωνίες (νησιά – περιφέρεια). Αυτό ήταν το βασικό μήνυμα της χθεσινής ημερίδας "Τουρισμός και Απασχόληση" που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ<.>).

Ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού, κ. Jean – Claude Baumgarten στην ομιλία του υπογράμμισε ότι ο ελληνικός ταξιδιωτικός και τουριστικός τομέας, ο οποίος απασχολεί σήμερα το 14% του ελληνικού εργατικού δυναμικού χρειάζεται να ενδυναμωθεί και να χρηματοδοτηθεί με έργα υποδομής. Επίσης τόνισε ότι ο παραδοσιακός τουρισμός "του ήλιου και της θάλασσας" μειώνεται, σε σύγκριση με τον τουρισμό που βασίζεται στον πολιτισμό και την ιστορική κληρονομιά, ενώ οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά την ζήτηση για τουρισμό στην Ελλάδα σε μακροχρόνια βάση. Έρευνα εξομοιωμένων Δορυφορικών Λογαριασμών Τουρισμού (Tourism Satellite Accounts) του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ταξιδίων και Τουρισμού προβλέπει ότι μέχρι το 2010, το 15,5% της απασχόλησης στην Ελλάδα θα βασίζεται στον Τουρισμό.

Παράλληλα το 2000 τόνισε ο κ. Baumgarten ο Τουρισμός και τα ταξίδια προσφέρουν σε παγκόσμιο επίπεδο εργασία σε 192.000.000 εργαζόμενους καθιστώντας τον μεγαλύτερο παγκόσμιο εργοδότη. Για τα επόμενα 10 χρόνια προβλέπεται ότι ο αριθμός θα φτάσει τα 250.000.000.

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Χρήστος Πρωτόπαπας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις κυβερνητικές δράσεις της κυβέρνησης για την τόνωση της απασχόλησης στον τουριστικό τομέα ενώ έκανε λόγο για την μείωση της εποχικότητας στην τουριστική δραστηριότητα. Ειδικότερα είπε ότι 100.000 εργαζόμενοι στην τουριστική βιομηχανία με τη λήξη της τουριστικής περιόδου, μένουν χωρίς δουλειά. Κάθε χρόνο αυτοί οι άνθρωποι επιδοτούνται με 40 δισ. δρχ. "πρέπει κάποτε να μιλήσουμε για εναλλακτική χρήση των εποχιακών επιδομάτων ανεργίας" υποστήριξε ο κ. Πρωτόπαπας. Αναφερόμενος στις δράσεις του Γ' ΚΠΣ ο υφυπουργός τόνισε για την κατασκευή εγκαταστάσεων ειδικών τουριστικών υποδομών, τον ελληνικό τουρισμό, την επαγγελματική κατάρτιση, δημιουργούμε την περίοδο 2000 – 2006, 6.000 περίπου νέες θέσεις εργασίας. Επιπρόσθετα, ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι με το πρόγραμμα επιχορήγησης Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων του ΟΑΕΔ επιδοτούμε με 3.000 δρχ. ημερησίως, ξενοδοχειακές εποχιακές επιχειρήσεις, εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης, ώστε να παρατείνουν τη λειτουργία τους και να απασχολήσουν ξενοδοχοϋπαλλήλους και κατά τη χειμερινή περίοδο.

Το 2000 δίνονται 103 περίπου εκατ. δρχ. για τη διατήρηση 1.324 θέσεων εργασίας.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων κ. Σπύρος Κοκοτός κάλεσε την κυβέρνηση να στηρίξει με συγκεκριμένες δράσεις την απασχόληση στον τουρισμό ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα χαρτογράφησης και απασχόλησης καθώς είπε ότι υπάρχει έλλειψη μεθοδολογίας για την ποιοτική, ποσοτική, μέτρηση του Εργατικού δυναμικού που απασχολείται στον τουρισμό. Έτσι ανακοίνωσε την συνεργασία του ΣΕΤΕ και του Πανεπιστημίου του Αιγαίου για να δημιουργηθεί ένα μοντέλο, το οποίο με την ενσωμάτωση διαφόρων παραμέτρων, όπως για παράδειγμα, εξέλιξη προβλεπόμενου αριθμού διανυκτερεύσεων, εξέλιξη αριθμού κλινών κλπ., θα μας επιτρέπει να υπολογίζουμε τις ποσοτικές μεταβολές στα μεγέθη της απασχόλησης στον τουριστικό κλάδο, καθώς επίσης και τις ανάγκες κατά ειδικότητα.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΠΟΕΕ – ΥΤΕ κ. Στέλιος Κολέτσης αναφέρθηκε στο φαινόμενο της ήπιας απασχόλησης στην αρχή και το τέλος της τουριστικής περιόδου και της εντατικοποίησης το καυτό τρίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου – Σεπτεμβρίου το οποίο έχει ως αποτέλεσμα να υποβαθμίζονται οι προσφερόμενες υπηρεσίες. Επίσης ο κ. Κολέτσης είπε ότι η κυβέρνηση είναι επιτακτική ανάγκη να υιοθετηθεί η πρότασή μας για επαγγελματική κατοχύρωση στην Απασχόληση όλων των Αποφοίτων Τουριστικών Σχολών όλων των βαθμίδων. "Δεν μπορεί οι εργαζόμενοι στον τουρισμό μόνο να χαμογελούν, χαμόγελο που δεν κοστίζει και να είναι οι καλοί πρεσβευτές του τουρισμού μας" τόνισε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός της.

Την ημερίδα του ΣΕΤΕ τίμησαν μετην παρουσία τους ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Νίκος Χριστοδουλάκης, ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, κ. Ευγένιος Γιαννακόπουλος οι οποίοι σε σύντομο χαιρετισμό τους αναφέρθηκαν στις προοπτικές του ελληνικού τουρισμού αλλά και τις κυβερνητικές δράσεις για την τόνωση της απασχόλησης.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024