Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΠαπουτσής: Στον κόσμο του μύθου, των αισθήσεων και των παραισθήσεων το υπουργείο Τουρισμού
Υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Παπουτσής: Στον κόσμο του μύθου, των αισθήσεων και των παραισθήσεων το υπουργείο Τουρισμού

Την ανησυχία του για την πορεία του ελληνικού τουρισμού εξέφρασε χτες με δηλώσεις του ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Παπουτσής, με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ, σύμφωνα με τις οποίες, η αύξηση τουριστών…

Την ανησυχία του για την πορεία του ελληνικού τουρισμού εξέφρασε χτες με δηλώσεις του ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑ.ΣΟ.Κ., κ. Χρήστος Παπουτσής, με αφορμή τις πρόσφατες<...>ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ, σύμφωνα με τις οποίες, η αύξηση τουριστών και διανυκτερεύσεων ελλήνων και ξένων το 2006 καταγράφεται 2,5% μικρότερη από την αντίστοιχη του 2005. Δηλαδή, τέσσερις φορές μικρότερη από το 10% που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Σχολιάζοντας δε τις διαβεβαιώσεις της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρίας Φάνης Πάλλη – Πετραλιά, προς την κυβερνητική επιτροπή και την κοινή γνώμη για αύξηση ρεκόρ όλων των εποχών, 10%, στην τουριστική κίνηση, ο κ. Παπουτσής χαρακτηριστικά ανέφερε “Στον κόσμο του μύθου, των αισθήσεων αλλά απ’ ότι φαίνεται και των παραισθήσεων, βρίσκεται από καιρό το υπουργείο Τουρισμού”. Μάλιστα τότε ο κ. Παπουτσής είχε επισημάνει ότι ο ισχυρισμός αυτός είναι ανυπόστατος, θέτοντας το ερώτημα προς τις επίσημες αρχές, την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και την Τράπεζα της Ελλάδος (ΕΣΥΕ).

“Είναι καιρός η κυβέρνηση και το υπουργείο Τουρισμού να αντιληφθούν ότι, η αίγλη των Ολυμπιακών αγώνων και η υπεραξία τους για τη χώρα εξανεμίζονται από τις ολιγωρίες, τα λάθη και την ανυπαρξία σχεδιασμού. Και γι’ αυτό η ευθύνη της κυβέρνησης είναι μεγάλη” κατέληξε ο κ. Παπουτσής.

Απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Παπουτσή, η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κυρία Φάνη Πάλλη – Πετραλιά ανέφερε τα ακόλουθα:

“Θα ήθελα να επισημάνω στον κ. Παπουτσή ότι θα έπρεπε να περιμένει τα συνολικά στατιστικά στοιχεία της ΕΣΥΕ για την τουριστική κίνηση του 2006, προτού σπεύσει να αμφισβητήσει τη δυναμική πορεία του ελληνικού τουρισμού. Ο Τουρισμός συνιστά εθνικό στόχο, για τον οποίο οφείλουμε όλοι να εργαζόμαστε χωρίς κομματικές σκοπιμότητες.
Τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας τα οποία επικαλείται:


  • Πρώτον, δεν αποτελούν τις καταμετρήσεις της ΕΥΣΕ για την τουριστική κίνηση στη χώρα, οι οποίες θα ανακοινωθούν αργότερα. Δεν αναφέρονται σε αφίξεις στη χώρα αλλά σε «αφίξεις» και διανυκτερεύσεις μόνον σε ξενοδοχειακά καταλύματα (αναφέρονται δηλαδή, στους πελάτες που διαμένουν περίπου στο ήμισυ του δυναμικού της χώρας αφού δεν περιλαμβάνονται τα ενοικιαζόμενα δωμάτια κ.α.).

  • Τα σχετικά προσωρινά στοιχεία δεν αφορούν στο σύνολο του έτους 2006, όπως αναφέρει ο κ. Παπουτσής, αλλά στο εννεάμηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2006. Ακόμη και με αυτά τα στοιχεία, πάντως, το ποσοστό αύξησης των διανυκτερεύσεων αλλοδαπών τουριστών στα ξενοδοχεία είναι της τάξης του 3,7% και το ποσοστό αύξησης «αφίξεων» αλλοδαπών τουριστών στα ξενοδοχειακά καταλύματα είναι της τάξης του 3,6% και όχι «δυστυχώς 2,5%» όπως επισημαίνει στην ανακοίνωσή του.

  • Βάσει των στοιχείων αυτών δεν ενδείκνυται να εξάγονται γενικά ή ακριβή συμπεράσματα για την εξέλιξη της τουριστικής κίνησης προς τη χώρα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σύμφωνα με τα στοιχεία αφίξεων από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας από την ΥΠΑ για περίπου το ίδιο διάστημα- Ιανουαρίου-Οκτωβρίου 2006- καταγράφεται αύξηση της τάξης του 7,3%.

  • Όπως έχω επισημάνει ο αριθμός αφίξεων που δέχθηκε η χώρα το 2006, με εκτιμώμενο ποσοστό αύξησης περίπου 10%, θα είναι αριθμός ρεκόρ όλων των εποχών, καθώς, ήδη, από το 2005, επετεύχθη ο υψηλότερος αριθμός αφίξεων που κατεγράφησαν ποτέ στη χώρα (σχεδόν 14 εκατομμύρια). Και μάλιστα χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτόν οι αφίξεις από την Αλβανία, τις οποίες, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ συνυπολόγιζαν στις ανακοινώσεις τους περί «αύξησης των αφίξεων», τη δεκαετία 1994- 2003.

  • Καθ’ όσον αφορά στο θέμα εσόδων, με δηλώσεις και ερωτήματά του την προηγούμενη εβδομάδα, ο κ. Παπουτσής ζητεί αφενός μεν να πληροφορηθεί την εξέλιξη των καθαρών εισπράξεων αφετέρου δε, εμφανίζεται να αμφισβητεί τη μεθοδολογία που ακολουθεί η Τράπεζα της Ελλάδος. Σε άλλη ανακοίνωση στελέχους του Τομέα του, ωστόσο, γίνεται επίκληση των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας για τις μικτές εισπράξεις, στην οποία μάλιστα διαπιστώνεται πως το ΠΑΣΟΚ, ύστερα από τόσα χρόνια διακυβέρνησης και ανακοίνωσης στατιστικών στοιχείων, ανακάλυψε τώρα ότι στον υπολογισμό της ποσοστιαίας μεταβολής των εσόδων θα πρέπει να αφαιρείται το ποσοστό του πληθωρισμού.


Ο Ελληνικός Τουρισμός βρίσκεται την τελευταία διετία σε τροχιά δυναμικής ανάκαμψης, όπως διαπιστώνει σύσσωμος ο τουριστικός κόσμος και αποδεικνύουν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Και για να διαφυλαχθεί και να εδραιωθεί αυτή η ανοδική πορεία, όπως προδιαγράφεται και για το 2007, χρειάζεται σύμπνοια, συνεργασία, εποικοδομητική κριτική και όχι στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις και αντιπολιτευτικές κορώνες»
.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024