Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο επίκεντρο η εγκύκλιος του ACTA για τον τουρισμό στα κατεχόμενα

Στο επίκεντρο η εγκύκλιος του ACTA για τον τουρισμό στα κατεχόμενα

Ύστερα από την δημοσιότητα που εδόθη στον κυπριακό κυρίως τύπο, με αφορμή εγκύκλιο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) προς τα Μέλη του (7 Ιανουαρίου 2008), αναφορικά με τη διοχέτευση […]

Ύστερα από την δημοσιότητα που εδόθη στον κυπριακό κυρίως τύπο, με αφορμή εγκύκλιο του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου (ACTA) προς τα Μέλη του (7 Ιανουαρίου 2008), αναφορικά με τη διοχέτευση τουρισμού στα κατεχόμενα<...>ο Σύνδεσμος, με ανακοίνωση του την διευκρίνισε την Παρασκευή ότι για το Δ.Σ του ACTA, αλλά και για τα μέλη του “είναι αυτονόητο ότι εξακολουθεί να είναι παράνομη η διοχέτευση τουριστών στα κατεχόμενα για διανυκτερεύσεις σε Ελληνοκυπριακά ξενοδοχεία ή ξενοδοχεία που ανεγέρθησαν σε Ελληνοκυπριακή γή ή γή που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία”.

Όσον αφορά στο σκεπτικό της εγκυκλίου προς τα μέλη συνοψίζεται στα κάτώθι:


  • Στο γεγονός ότι υπάρχουν Ταξιδιωτικά Γραφεία που δεν ανήκουν στην δύναμη του ACTA

  • Γιατί ο ACTA δεν είναι νομική αρχή και την ευθύνη για την νομιμότητα των πράξεων ή παραλήψεων των Κυπρίων πολιτών έχουν τα αρμόδια όργανα του Κράτους και

  • Γιατί απεστάλη επιστολή από τον Σύνδεσμο προς το Υπουργείο Εξωτερικών από τις 19 Οκτωβρίου 2007 και μέχρι στιγμής δεν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απάντηση.


Στην επιστολή, ο Σύνδεσμος ανέφερε σαφώς την πρόθεση του να αποσύρει τις μέχρι τούδε ισχύουσες οδηγίες προς τα μέλη του. Εντούτοις γνωρίζοντας τον φόρτο εργασίας της Υπουργού, ανέμενε για σχεδόν τρείς μήνες πριν εκδόσει τις οδηγίες προς τα μέλη του. Στην επιστολή του προς την Υπουργό ανέφερε μεταξύ άλλων όπως «τα Αρμόδια Κρατικά Όργανα εκδόσουν σαφείς οδηγίες προς όλους του αδειούχους Ταξιδιωτικούς Πράκτορες για τον τρόπο χειρισμού της διοχέτευσης Τουριστών στα Κατεχόμενα. Παράλληλα το Κράτος να υποδεικνύει προς τους Ταξιδιωτικούς Πράκτορες τα ενδεχόμενα ποινικά αδικήματα που θα διαπράττουν και τις ποινές που ενδεχόμενα θα τους επιβάλλονται αν δεν ακολουθούν τις οδηγίες/Νόμους του Κράτους, όταν «διοχετεύουν» τουρισμό στα Κατεχόμενα. Πέραν των ανωτέρω σας πληροφορούμε ότι το Δ.Σ του Συνδέσμου μας αποφάσισε κατά τη συνεδρία του στις 12 Οκτωβρίου 2007 όπως ο Σύνδεσμος αποστείλει σχετική εγκύκλιο προς τα μέλη του με την οποία θα αποσύρει τις μέχρι τούδε ισχύουσες οδηγίες ενόψει της έκδοσης οδηγιών από το Κράτος».

Τα πιο πάνω, τονίζει ο ACTA, αναφέρονται και στην εγκύκλιο προς τα μέλη του, που εστάλη στις 7 Ιανουαρίου 2008.

Πάλμας: Απαράδεκτη η ενθάρρυνση τουριστών για επισκέψεις στα κατεχόμενα

“Απαράδεκτη και προκλητική” χαρακτήρισε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Βασίλης Πάλμας, “οποιαδήποτε προσέγγιση, από τον οποιονδήποτε, που συνίσταται στο να ενθαρρύνει τουρίστες να μεταβαίνουν στα κατεχόμενα και να διαμένουν σε ελληνοκυπριακές περιουσίες”, σχολιάζοντας την απόφαση του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κύπρου για ανάκληση των οδηγιών προς τα μέλη του αναφορικά με τη διοχέτευση και διανυκτέρευση τουριστών στα κατεχόμενα.

“Επί του θέματος έχει τοποθετηθεί ο Πρόεδρος του ΚΟΤ Πάνος Εγγλέζος και αυτή είναι και η θέση της Κυβέρνησης” τόνισε ο κ. Πάλμας, προσθέτοντας πως “το θέμα το χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών, σε συνεργασία με τον Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, που είναι και το αρμόδιο Υπουργείο για θέματα τουρισμού”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024