Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαTο παρόν και το μέλλον των Μεταφορών στην Ελλάδα
Εβδομάδα Προβληματισμού και Ενημέρωσης

Tο παρόν και το μέλλον των Μεταφορών στην Ελλάδα

Η αποτύπωση του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος των μεταφορών στη χώρα μας (με αναφορές και στην Ευρωπαϊκή εμπειρία και προοπτική) θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της «Εβδομάδας προβληματισμού και […]

Η αποτύπωση του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος των μεταφορών στη χώρα μας (με αναφορές και στην Ευρωπαϊκή εμπειρία και προοπτική) θα αποτελέσει τον κεντρικό άξονα της «Εβδομάδας προβληματισμού και ενημέρωσης για το μέλλον<...>των Μεταφορών στην Ελλάδα», που θα πραγματοποιηθεί από 5 έως και 8 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη.

Η «Εβδομάδα προβληματισμού και ενημέρωσης για το μέλλον των Μεταφορών στην Ελλάδα» αποτελεί πρωτοβουλία του Διατμηματικού Μεταπτυχιακού Προγράμματος στις Μεταφορές του Α.Π.Θ. και του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας (ΝΟΗΣΙΣ), στις εγκαταστάσεις του οποίου θα λάβουν χώρα οι σχετικές εκδηλώσεις.

Η διοργάνωση στοχεύει στο να καταστήσει κοινωνούς, τόσο τους αρμοδίους φορείς και εκπροσώπους τους, όσο και το ευρύ κοινό, στα θέματα και τις προοπτικές, που υπάρχουν για το μέλλον στον κρίσιμο τομέα των Μεταφορών (ανθρώπων και αγαθών) στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει ανάλυση της σημερινής κατάστασης των Μεταφορών στην Ελλάδα και θα αναλυθούν οι μελλοντικές δυνατότητες με κριτήριο και μέτρο σύγκρισης τις εξελίξεις σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Τα σχετικά θέματα θα εξεταστούν σε 2 ενότητες:


  • Αστική Κινητικότητα (Δημόσιες Συγκοινωνίες, Κυκλοφορία και Στάθμευση)

  • Υπεραστικές Μεταφορές (Οδικές / Σιδηροδρομικές / Αεροπορικές)


Στην εναρκτήρια Ημερίδα της 5ης Μαϊου θα συζητηθεί η παρούσα κατάσταση στην Ελλάδα, τα προβλήματα που υπάρχουν, οι κατά καιρούς «λύσεις» που δόθηκαν, τα αποτελέσματά τους και οι ενέργειες-νοοτροπίες αρχών και πολιτών, που διαμορφώνουν το σημερινό «σκηνικό» στο χώρο των Μεταφορών και της κυκλοφορίας στην Ελλάδα. Στην ημερίδα αυτή έχουν κληθεί να ομιλήσουν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες και εκπρόσωποι αρχών και φορέων.

Στη συνέχεια και για κάθε μια από τις επόμενες 3 ημέρες των εκδηλώσεων, θα πραγματοποιηθούν εσπερίδες (6μ.μ. – 9μ.μ.), που θα εστιάσουν σε ζητήματα όπως το μέλλον των αστικών και υπεραστικών επιβατικών μεταφορών και οι προοπτικές των εμπορευματικών μεταφορών.

Οι συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις θα έχουν ακόμη τη δυνατότητα να «οδηγήσουν» στον μεγάλο προσομοιωτή οδήγησης, που το Ελληνικό Ινστιτούτο Μεταφορών (φορέας του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης – ΕΚΕΤΑ) θα έχει εγκαταστήσει σε χώρο του Μουσείου Τεχνολογίας. Επιπλέον θα μπορούν να παρατηρήσουν από κοντά και όλο τον κινητό ερευνητικό εξοπλισμό του ίδιου Ινστιτούτου (4 ερευνητικά αυτοκίνητα, 3 ηλεκτρικά σκούτερ και ποδήλατα), καθώς και την έκθεση ιστορικών αυτοκινήτων του ΝΟΗΣΙΣ.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη, αλλά απαιτείται εγγραφή κατά προτίμηση εκ των προτέρων.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024