Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΜαυρομμάτης: Επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών από δημόσιες συλλογές προβλέπει οδηγία της Ε.Ε.

Μαυρομμάτης: Επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών από δημόσιες συλλογές προβλέπει οδηγία της Ε.Ε.

“Με την επίτευξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 1993 αποδείχθηκε αναγκαία η λήψησυνοδευτικών μέτρων για την κατάλληλη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. […]

“Με την επίτευξη της ελεύθερης κυκλοφορίας των αγαθών στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου 1993 αποδείχθηκε αναγκαία η λήψη<...>συνοδευτικών μέτρων για την κατάλληλη προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Έκτοτε, η Ε.Ε. διαθέτει δύο νομικές πράξεις στον τομέα των πολιτιστικών κειμηλίων, που αποβλέπουν στο συνδυασμό της θεμελιώδους αρχής της ελεύθερης κυκλοφορίας των πολιτιστικών αγαθών με την αρχή της προστασίας των εθνικών θησαυρών σε κοινοτικό επίπεδο”. Τα στοιχεία αυτά παρέθεσε ο αρμόδιος για θέματα πολιτισμού Επίτροπος, κ. Γιάν Φίγκελ, κατόπιν ερώτησης του ευρωβουλευτή της Ν.Δ., κ. Μανώλη Μαυρομμάτη, με αφορμή την επιστροφή αντικειμένων στην Ελλάδα από το Μουσείο Πωλ Γκετί του Λος `Αντζελες.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο Φίγκελ, η Ε.Ε. δεν διαθέτει νομική βάση που θα καθιστά δυνατή τη συνεργασία με τα κράτη μέλη και άλλους οργανισμούς όπως η UNESCO για την αποφυγή των παράνομων εξαγωγών πολιτιστικών αγαθών σε τρίτες χώρες. Συνεπώς, έγκειται στα κράτη – μέλη να δράσουν σε διμερές επίπεδο για την επίτευξη της επιθυμητής επιστροφής των πολιτιστικών αγαθών και στην Κομισιόν να φροντίζει για την προστασία και την προώθηση του πολιτιστικού πλούτου και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας των κρατών μελών.

Όμως, ο κανονισμός 3911/92 του Συμβουλίου σχετικά με την εξαγωγή πολιτιστικών αγαθών θεσπίζει ενιαίο προληπτικό έλεγχο των εξαγωγών των αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Όσον αφορά στην οδηγία 93/7/ΕΟΚ του Συμβουλίου σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών που έχουν παράνομα απομακρυνθεί από το έδαφος κράτους μέλους, προβλέπει μηχανισμούς διοικητικής συνεργασίας ανάμεσα στα κράτη μέλη σχετικά με τους εθνικούς τους θησαυρούς και μια διαδικασία επιστροφής τους όταν απομακρύνονται παράνομα από το έδαφος κράτους μέλους.

Η οδηγία αυτή ισχύει ωστόσο μόνον για ορισμένα πολιτιστικά αγαθά, που είναι ταξινομημένα ως εθνικοί θησαυροί και τα οποία ανήκουν στις κατηγορίες που προβλέπονται στο παράρτημα της οδηγίας, σε δημόσιες συλλογές ή σε καταλόγους εκκλησιαστικών ιδρυμάτων. Επομένως, σύμφωνα με την οδηγία, τα πολιτιστικά αγαθά που έχουν απομακρυνθεί παράνομα από το έδαφος κράτους – μέλους ύστερα από την 1η Ιανουαρίου 1993 και τα οποία βρίσκονται στο έδαφος άλλου κράτους – μέλους υπόκεινται στην υποχρέωση επιστροφής τους.

Στον ίδιο τομέα αναφέρεται και Σύμβαση της UNESCO του 1970 σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται για την απαγόρευση και την παρεμπόδιση της εισαγωγής, της εξαγωγής και της μεταφοράς παράνομης ιδιοκτησίας πολιτιστικών αγαθών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024