Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΓαστρονομίαΠρόταση καθιέρωσης πανευρωπαϊκού διαγωνισμού για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής γαστρονομίας
Γαστρονομία

Πρόταση καθιέρωσης πανευρωπαϊκού διαγωνισμού για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής γαστρονομίας

Πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθιέρωση ενός ετήσιου ή διετούς διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της σήμανσης 'Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας'.

Αξιοποιώντας την ιδέα και πρωτοβουλία του ΣΕΤΕ για την ανάπτυξη της γαστρονομίας, η Επίτροπος, κα Μαρία Δαμανάκη διετύπωσε πρόταση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθιέρωση ενός ετήσιου ή διετούς διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της σήμανσης “Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας”. Το Αριστείο θα απονέμεται στη βάση αυστηρών κριτηρίων επιλογής που θα αφορούν σε όλη την παραγωγική διαδικασία -από την πρώτη ύλη και τα χαρακτηριστικά της ως το πιάτο και την απόλαυση του καταναλωτή.

Η πρόταση που χαρακτηρίστηκε αρχικά ενδιαφέρουσα σε επίπεδο Ε.Ε., χρήζει περαιτέρω μελέτης και επεξεργασίας. Σε κάθε περίπτωση και σε ότι αφορά στον ελληνικό τουρισμό, η πρόταση αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ενίσχυση των προσπαθειών βελτίωσης των γαστρονομικών προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρει η χώρα μας και ένταξης της γαστρονομίας στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού τουρισμού.

Αναλυτικά, η επιστολή της κας Δαμανάκη προς τον πρόεδρο και τη διοίκηση του ΣΕΤΕ αναφέρει:

“Κύριε Πρόεδρε,

Σε συνέχεια της ενδιαφέρουσας συζήτησης που είχαμε για την ιδιαίτερη σημασία της Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας στον τομέα του τουρισμού και την ανάγκη προβολής και αξιοποίησης της στην τουριστική ανάπτυξη, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι κατέληξα και διατύπωσα προς τους συναδέλφους μου και συναρμόδιους για το θέμα Επιτρόπους την εξής κατ’αρχήν πρόταση: Την καθιέρωση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενός ετήσιου ή διετούς διαγωνισμού μεταξύ πόλεων ή περιφερειών της Ε.Ε. για την κατάκτηση της σήμανσης “Αριστείο Ευρωπαϊκής Γαστρονομίας” στη βάση αυστηρών κριτηρίων επιλογής που θα αφορούν σε όλη την παραγωγική διαδικασία – από την πρώτη ύλη και τα χαρακτηριστικά της ως το πιάτο και την απόλαυση του καταναλωτή.

Στόχος της πρότασης αυτής είναι η ανάπτυξη υγιούς άμιλλας μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων και περιφερειών για την ανάδειξη της ευρωπαϊκής γαστρονομίας ως συγκριτικού ευρωπαϊκού πλεονεκτήματος, την τόνωση και αξιοποίηση της τοπικής παραγωγής από τη γη και τη θάλασσα, την ενίσχυση των προϊόντων βιώσιμης γεωργίας και αλιείας και την ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης.

Η πρότασή μου βρίσκεται βεβαίως στο στάδιο της πρώτης συζήτησης με τους συναδέλφους μου, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη και τη συμβολή των οποίων δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη και επεξεργασία. Ωστόσο, η πρώτη συζήτηση κατέδειξε ένα καταρχήν ενδιαφέρον και αυτό μπορεί να αποτελέσει μία καλή αρχή για να ξεκινήσουμε.

Είμαι στη διάθεσή σας για κάθε περαιτέρω συζήτηση και κοινή προσπάθεια”.

Υπεύθυνη Ύλης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Τατιάνα ελέγχει καθημερινά τη ροή των εισερχόμενων ειδήσεων και επιμελείται την ύλη που δημοσιεύεται στο δίκτυο των TravelDailyNews.

15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024