Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΥΕΝ: Στόχος ένα ελκυστικό και λειτουργικό περιβάλλον για την Ευρωπαϊκή Ναυτιλία

ΥΕΝ: Στόχος ένα ελκυστικό και λειτουργικό περιβάλλον για την Ευρωπαϊκή Ναυτιλία

Για τη νέα Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική μίλησε τη Δευτέρα στο συνέδριο Mare Forum 2006 με θέμα ‘Τα πάντα ρει’, μετά την επίσημη δημοσίευση της Πράσινης Βίβλου,ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου […]

Για τη νέα Ευρωπαϊκή Θαλάσσια Πολιτική μίλησε τη Δευτέρα στο συνέδριο Mare Forum 2006 με θέμα ‘Τα πάντα ρει’, μετά την επίσημη δημοσίευση της Πράσινης Βίβλου,<...>ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας καθηγητής κ. Ιωάννης Τζωάννος.

«Η Κυβέρνηση της χώρας και το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας θεωρούν ότι μια κατάλληλη Ευρωπαϊκή Πολιτική Ναυτιλιακών Μεταφορών θα πρέπει να εγγυάται ένα ελκυστικό και λειτουργικό περιβάλλον για την Ευρωπαϊκή Ναυτιλία» υπογράμμισε ο κ. Τζωάννος, προσθέτοντας πως «στο πλαίσιο της Πράσινης Βίβλου προτείνονται συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, οι οποίες μεταξύ άλλων συνεισφέρουν σε μια περαιτέρω ανάπτυξη των υπαρχουσών ευρωπαϊκών ναυτιλιακών δράσεων, όπως:

  • Η περαιτέρω ανάπτυξη της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής μέσα στο διεθνές πλαίσιο.

  • Η εφαρμογή μέτρων για την ενθάρρυνση της εμπορικής ανταγωνιστικότητας του στόλου των Κρατών-Μελών.

  • Η μεγάλη σημασία της επικύρωσης των Διεθνών Συμβάσεων και

  • Οι πολιτικές πρωτοβουλίες για την αύξηση των θέσεων για τους ναυτικούς, όπως και η πρόκληση της ευρωπαϊκής ακτοφυλακής για την προστασία των ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων»
.Στην ομιλία του ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

«Ιδιαίτερη έμφαση αποδίδεται στις νησιωτικές και παράκτιες περιοχές της Ε.Ε. καθώς και στην ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη, που θα στοχεύει στη μεγιστοποίηση της ευημερίας και της κοινωνικής συνοχής με τις ηπειρωτικές περιοχές.

Σε παρόμοιες καταστάσεις θα πρέπει να επιδιώξουμε το στόχο της αποδοτικότητας και της πραγματικής προστιθέμενης αξίας όταν εισαγάγουμε νέες νομοθετικές και κανονιστικές πρωτοβουλίες υπό την έννοια της λεπτομερούς συμμετοχής όλων των ενδιαφερομένων, τόσο από την πλευρά της κυβέρνησης, όσο και από την πλευρά της βιομηχανίας. Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσουμε να προστατεύσουμε περισσότερο το θαλάσσιο περιβάλλον της Ε.Ε. και την ίδια στιγμή να αυξήσουμε την ανταγωνιστικότητα του στόλου της Ε.Ε., ο οποίος αντιμετωπίζει σκληρό ανταγωνισμό από τους στόλους των τρίτων χωρών.

Οι πολιτικές για την παραπέρα βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του στόλου των Κ.Μ. της Ε.Ε., θα πρέπει να συνδέονται με τη στρατηγική της Λισσαβόνας. Η βιωσιμότητα μιας ποιοτικής και ανταγωνιστικής ευρωπαϊκής ναυτιλιακής βιομηχανίας και επαρκούς ναυτιλιακής εξειδίκευσης, καθώς και η προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, μπορούν να αποτελέσουν την επιτυχία της Πράσινης Βίβλου προς το συμφέρον των ευρωπαϊκών κοινωνιών και των μελλοντικών γενεών.

Ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη είναι η εφαρμογή του υπάρχοντος διεθνούς καθεστώτος, το οποίο υιοθετείται μέσω των Διεθνών Οργανισμών, όπως ο ΙΜΟ και ο ILO που ασχολούνται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, την ασφάλεια από τρομοκρατικές ενέργειες, την περιβαλλοντική προστασία και τα εργασιακά πρότυπα στη ναυτιλία. σε αυτό το πλαίσιο, η προτεινόμενη στην Πράσινη Βίβλο «εγκαθίδρυση ενός κοινού ευρωπαϊκού θαλασσίου χώρου» θα απαιτήσει σοβαρή εξέταση όταν το ακριβές περιεχόμενο και ο σκοπός του διευκρινισθούν. Το θέμα θα πρέπει να εξετασθεί στα κατάλληλα και αρμόδια forum, δηλαδή στον ΟΗΕ.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι ο ανθρώπινος παράγοντας. Είναι αυταπόδεικτο ότι ένας παράγοντας ανυπολόγιστης αξίας, είναι οι άνθρωποι που εργάζονται πάνω στα πλοία καθώς και στις παραναυτιλιακές δραστηριότητες. Κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί την ύπαρξη της ναυτιλιακής βιομηχανίας χωρίς τη σημαντική δύναμή της, τους ναυτικούς.

Το μήνυμα κλειδί είναι ότι η εικόνα του ναυτικού επαγγέλματος πρέπει να βελτιωθεί, μέσω θετικών πολιτικών».

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024