Τελευταία νέα
ΑρχικήΔιαμονή-ΔιατροφήΞενοδοχείαΝομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή χρήσης ξενοδοχείων

Νομοθετική ρύθμιση για την αλλαγή χρήσης ξενοδοχείων

Νομοθετική ρύθμιση για να τακτοποιηθεί το θέμα της αλλαγής χρήσεως ξενοδοχείων σε κατοικίες και γραφεία ζήτησε με παρέμβαση στη Βουλή ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Aρ. Παυλίδης, στο πλαίσιο σχετικού νομοσχεδίου, […]

Νομοθετική ρύθμιση για να τακτοποιηθεί το θέμα της αλλαγής χρήσεως ξενοδοχείων σε κατοικίες και γραφεία ζήτησε με παρέμβαση στη Βουλή ο<...> βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Aρ. Παυλίδης, στο πλαίσιο σχετικού νομοσχεδίου, αναφέρουν δημοσιεύματα του τοπικού τύπου της Ρόδου.

Η πρόταση του βουλευτή προς την υπουργό ΠEXΩΔE κ. B. Παπανδρέου, η οποία ανέλαβε την υποχρέωση να καθορίσει πως θα ρυθμιστεί το θέμα, είναι η εξής:

“Σε κάποιες τουριστικές προπάντων, πόλεις ανηγέρθησαν ξενοδοχειάκια κομψά, ωραία, αλλά κατ’ εκείνη την εποχή συμφέροντα προς εκμετάλλευση. Tώρα άλλαξε η δομή του συστήματος. Tο μεγαλύτερο μέρος των τουριστών επιθυμεί να περάσει τις διακοπές τους σε μονάδες, στα “resort” για να θυμηθούμε τους αμερικανικούς όρους, εκτός πόλεως. Oι πόλεις έγιναν θορυβώδεις, ατυχώς! Πολλοί τις αποφεύγουν και έτσι ή εκμετάλλευση των καταλυμάτων που προαναφέρα δεν είναι συμφέρουσα. Αναφέρομαι τώρα στη Ρόδο. Παλιά ιστορικά ξενοδοχειάκια κλειστά. Κτίριο νεκρό. Ελληνικό κεφάλαιο ανεκμετάλλευτο. Tι θα κάνουμε; Θα τα βλέπουμε έτσι; Eλληνικές περιουσίες είναι. Πρόταση: Aλλαγή χρήσεως, κυρία Υπουργέ! Kυρία Πρόεδρε, προτείνω και σε αυτές τις περιπτώσεις -τολμηρή απόφαση- αλλαγή χρήσεως. Tι δύναται να γίνει ένα ξενοδοχειάκι: Ή κατοικίες θα γίνουν διαμερίσματα, ή γραφεία θα γίνουν. Μέχρι σήμερα νόμος καθ’ όσον πληροφορούμαι δεν το επιτρέπει. Όσοι επέτυχαν κάτι τέτοιο το κατόρθωσαν με πολύπλοκα τεχνάσματα και με προσφυγές σε διάφορες μεθόδους. Νόμος τώρα. Εισηγούμαι: Επιτρέπεται η αλλαγή χρήσεως και αν η περιοχή είναι κατοικία, κατοικία. Eάν η περιοχή είναι άλλο τι, άλλο τι π.χ. γραφεία. Πιθανώς και στο ίδιο οικοδομικό τετράγωνο -και έχουμε πολλά παραδείγματα τέτοια- να συμβιούν και οι δύο χρήσεις: κατοικία και γραφεία. Λοιπόν, επιτρέψτε το. Eίναι χειρονομία, η οποία ευθέως συνδέεται με την εθνική μας οικονομία. Λύομεν πρόβλημα και πρόβλημα ουσίας”.

Η υπουργός ΠEXΩΔE κ. Bάσω Παπανδέου απαντώντας στον βουλευτή ανέφερε ότι “είναι ένα θέμα το οποίο μας έχει θέσει και η Ένωση Ξενοδόχων. Γι’ αυτό που υπάρχει μια διαφορά είναι το γεγονός ότι τα ξενοδοχεία συνήθως γίνονται κατά παρέκκλιση των όρων δόμησης σε ύψος, σε επιφάνειες κ.λπ. Από την άλλη πλευρά πρέπει να πω ότι τα κτίρια αυτά είναι υπαρκτά και από το να είναι κλειστά και να καταρρέουν, εφ’ όσον δεν μπορούμε να τα κατεδαφίσουμε, πιθανόν να είναι σκόπιμο να δούμε αυτή τη δυνατότητα. Αυτό είναι κάτι το οποίο θα το δούμε. Το έχω συζητήσει και με τους ξενοδόχους, το μελετάμε και πιθανόν να μη χρειάζεται και νομοθετική ρύθμιση, αλλά να γίνει απλώς με κάποια διαδικασία. Πιστεύω ότι πιθανόν μέχρι πριν το τέλος της συνεδρίασης γι’ αυτό το νομοσχέδιο να έχουμε την τελική απάντηση”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024