Τελευταία νέα
ΑρχικήΕναλλακτικός ΤουρισμόςΈγκριση για τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας
Ο διεθνής διαγωνισμός αρχιτεκτονικών προτάσεων θα προκηρυχθεί έως τις αρχές του 2012

Έγκριση για τη δημιουργία του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας

Το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αθηνών θα φιλοξενεί αρχαιολογικά ευρήματα απ’όλους τους δήμους της αρχαίας πόλης και θα βρίσκεται στον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Οι βασικές μουσειολογικές αρχές και το οριστικοποιημένο κτιριολογικό πρόγραμμα του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου της Αθήνας εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο Μουσείων, αν και προς το παρόν οι διαθέσιμοι πόροι -προερχόμενοι από χορηγία της Περιφέρειας Αττικής- αρκούν μόνο για τον σχεδιασμό του διεθνούς διαγωνισμού αρχιτεκτονικών προτάσεων, που αναμένεται να έχει προκηρυχθεί ώς τις αρχές του 2012. Στο μεταξύ, προχωρούν οι απαλλοτριώσεις οικοπέδων γύρω από την Ακαδημία, καθώς και οι μεταφορές των αποθηκών της Γ΄ ΕΠΚΑ, έτσι ώστε να μη διακόπτεται το ενιαίο του χώρου.

Όπως αναφέρει στην “Καθημερινή” η γενική γραμματέας Πολιτισμού κα Λίνα Μενδώνη, το μουσείο, στις βορειοδυτικές παρυφές του αρχαιολογικού χώρου της Ακαδημίας Πλάτωνος, θα είναι διακριτικό, εναρμονισμένο με το περιβάλλον του και στο πνεύμα των αξιών, που δημιουργήθηκαν μέσα στον χώρο. Η ήπια, αναστρέψιμη κατασκευή θα καλύπτει συνολικά 15.240 τ.μ., εκ των οποίων τα 5.400 θα είναι εκθεσιακοί χώροι, ενώ ο χώρος στάθμευσης θα είναι υπόγειος, ώστε να μη διαταράσσει την εικόνα του άλσους.

Περισσότερα από 97.000 ευρήματα, που ήρθαν στο φως κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο κέντρο της Αθήνας, στον Κεραμεικό, τα Σεπόλια, το Αιγάλεω και άλλες περιοχές, θα αποτελέσουν τη μόνιμη συλλογή ή θα μεταφερθούν στην ορατή αποθήκη του κτιρίου. Ανάμεσά τους, αρχαία αντικείμενα καθημερινής χρήσης, νομίσματα, επιγραφές, αγάλματα, καθώς επίσης και ο μοναδικός στο είδος του όρος της Ακαδημίας Πλάτωνος. Ωστόσο, όπως υπογράμμισαν οι μελετητές, ο χαρακτήρας του Μουσείου θα είναι διαχρονικός και τα εκθέματα θα προέρχονται απ’όλες τις φάσεις κατοίκησης της πόλης, από τους προϊστορικούς ώς τους νεότερους χρόνους. Οι θεματικές ενότητες της έκθεσης θα περιστρέφονται γύρω από έννοιες, όπως η ταυτότητα της πόλης στο πέρασμα του χρόνου και η γέννηση της φιλοσοφίας.

Στη φωτογραφία άποψη από τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024