Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑπό το 2001 έχει ξεκινήσει η πτωτική πορεία του τουρισμού

Από το 2001 έχει ξεκινήσει η πτωτική πορεία του τουρισμού

Πτώση της τάξης του 0,6% γνώρισε ο παγκόσμιος τουρισμός το 2001, ενώ παρόμοιο ποσοστό μείωσης, που έφθασε το 0,7% παρουσίασαν και οι αφίξεις των κρατών της Ευρώπης, σύμφωνα με μελέτη του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού

Πτώση της τάξης του 0,6% γνώρισε ο παγκόσμιος τουρισμός το 2001, ενώ παρόμοιο ποσοστό μείωσης, που έφθασε το 0,7% παρουσίασαν και οι αφίξεις των κρατών<...> της Ευρώπης. Το στοιχείο αυτό προκαλεί έκπληξη, αναφέρει η στατιστική μελέτη του Παγκοσμίου Οργανισμού Τουρισμού (WTO), που κυκλοφόρησε πρόσφατα, γιατί η Ευρώπη έχει το μεγαλύτερο ποσοστό εσωτερικού τουρισμού (τουρισμού μεταξύ των κρατών της) στον κόσμο, με αποτέλεσμα μια κρίση, που βασικά επηρέασε την Αμερικάνικη Ήπειρο και τους μακρινούς προορισμούς, να μην αναμένεται να έχει μεγάλη επίπτωση στον τουρισμό της.

Το στοιχείο αυτό μπορεί να δικαιολογηθεί από διάφορους άλλους παράγοντες που επηρέασαν τον τουρισμό της Ευρώπης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού. Ο τουρισμός είχε, ήδη, αρχίσει να παρουσιάζει πτωτικές τάσεις πριν από την επίθεση της 9ης Σεπτεμβρίου, κυρίως λόγω των προβλημάτων της παγκόσμιας οικονομίας.

Όπως είναι γνωστό, το παγκόσμιο ΑΕΠ από 4,7% ετήσια αύξηση που είχε τα προηγούμενα χρόνια, μεταξύ του 2000 και του 2001 έπεσε στο 2,2%. Οι μεγαλύτερες τουριστικές περιοχές, η Ευρώπη και η Αμερική, δείχνουν και οι δύο σοβαρά σημάδια πτωτικής πορείας. Η Ευρώπη, που κατά μέσο όρο τα δέκα τελευταία χρόνια είχε τουριστική αύξηση 3,6%, μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2001 είχε μόνο τη μισή από την παραπάνω ανάπτυξη. Μετά τις επιθέσεις της 9ης Σεπτεμβρίου οι αφίξεις στην Ευρώπη μειώθηκαν κατά 6,6%.

Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο τουρισμός στην Ευρώπη επηρεάσθηκε και από την επιδημία του αφθώδη πυρετού, που έπληξε όχι μόνο τη Μεγάλη Βρετανία και την Ολλανδία , αλλά και τις τριγύρω χώρες όπως την Ιρλανδία, που πήραν αυστηρά μέτρα για να εμποδίσουν την εξάπλωσή της. Τα στατιστικά στοιχεία για την τουριστική κίνηση της Βορείου Ευρώπης έδειχναν, ήδη, πριν από την 9η Σεπτεμβρίου μείωση κατά 3,8% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ μετά από αυτή την ημερομηνία έφθασαν στο -11%. Η περιοχή της Βορείου Ευρώπης έκλεισε το έτος 2001 με τα χειρότερα στατιστικά, παρουσιάζοντας μείωση 5,9% . Μόνο η Μεγάλη Βρετανία θεωρεί ότι οι επιπτώσεις από την 9η Σεπτεμβρίου και τον αφθώδη πυρετό της κόστισαν σε χαμένο συνάλλαγμα περισσότερο από 2 δισ. λίρες Αγγλίας. Η ίδια χώρα έκλεισε τη χρονιά 2001 με μείωση 9,4%. Η Ιρλανδία σημείωσε για πρώτη φορά μετά το 1991 μείωση στον τουρισμό της κατά 4,5%. Για το 2002 αναμένεται τα στατιστικά να είναι καλύτερα, αλλά οι μειώσεις που έχουν γίνει στις αεροπορικές θέσεις στην περιοχή του Βορείου Ατλαντικού θα κάνουν αρκετά χρόνια να εξαλειφθούν. Τα ομαδικά ταξίδια και τα ταξίδια με πούλμαν φαίνεται ότι και αυτά έχουν πολύ επηρεασθεί, ενώ τα μεμονωμένα ταξίδια αντέχουν περισσότερο.

Η περιοχή της Σκανδιναβίας φαίνεται να έχει επηρεασθεί πολύ λιγότερο. Η 9η Σεπτεμβρίου δεν έχει επηρεάσει την περιοχή σοβαρά, και το κυριότερο πρόβλημα, μάλλον, είναι η οικονομική ύφεση και οι διακυμάνσεις του συναλλάγματος. Η Κεντρική, η Δυτική, και η Ανατολική Ευρώπη σημείωσε πτώση στην τουριστική κίνηση. Στη Δυτική Ευρώπη, η μόνη χώρα που είχε διψήφιο αριθμό μείωσης το 2001 ήταν το Μονακό, και αυτό, κυρίως, από τις ακυρώσεις συνεδρίων και ταξιδιών κινήτρων από Αμερικάνους μετά την 9η Σεπτεμβρίου. Η Γαλλία, ενώ είχε ξεκινήσει καλά την χρονιά, παρουσίασε μετά την 9η Σεπτεμβρίου μείωση από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, και τη Μέση Ανατολή ίση με 20%, φθάνοντας έτσι σε συνολική μείωση κατά 10% για τους τρεις τελευταίους μήνες του 2001.

Στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη τα πράγματα είναι λίγο ανακατεμένα. Η Γεωργία, η Πολωνία, και η Μολδαβία σημείωσαν διψήφια μείωση, αλλά από την άλλη μεριά πολλές χώρες σημείωσαν θεαματική αύξηση της τουριστικής τους κίνησης. Για παράδειγμα, αναφέρει η έρευνα του WTO, η Ουκρανία είχε αύξηση 31%, η Λιθουανία 17%, η Λετονία 16%, η Βουλγαρία 14%, και η Τσεχία 11%. Οι περισσότερες από αυτές τις χώρες είχαν πολύ μικρή επίδραση από την 9η Σεπτεμβρίου, εκτός από ορισμένες περιπτώσεις όπως τα πολυτελή ξενοδοχεία της Λετονίας που έχασαν τους Αμερικάνους πελάτες τους, η Ουγγαρία που έχασε συνέδρια και επισκέπτες από την Ιαπωνία, και η Ρωσία που είχε σημειώσει τους δύο πρώτους μήνες πτώση 10% αλλά πολύ σύντομα ανέκαμψε.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024