Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΟΤ: Οι επιπτώσεις των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου στον Ελληνικό Τουρισμό

ΕΟΤ: Οι επιπτώσεις των γεγονότων της 11ης Σεπτεμβρίου στον Ελληνικό Τουρισμό

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Μελετών και Επενδύσεων του ΕΟΤ και την πρόσφατη έρευνα που έδωσε στην δημοσιότητα το επηρεαζόμενο μερίδιο της τουριστικής αγοράς της χώρας μας από τα γεγονότα της […]

Σύμφωνα με την Διεύθυνση Μελετών και Επενδύσεων του ΕΟΤ<.> και την πρόσφατη έρευνα που έδωσε στην δημοσιότητα το επηρεαζόμενο μερίδιο της τουριστικής αγοράς της χώρας μας από τα γεγονότα της 11η Σεπτεμβρίου είναι<...> σχετικά περιορισμένο.

Η εκτίμηση αυτή στηρίζεται στα εξής δεδομένα:

  • Το σύνολο των αφικνούμενων από τις υπερπόντιες και τις μακρινές αγορές (Αμερική, Ωκεανία, Ασία, Αφρική) αποτελεί μόνο το 6,9% του συνόλου αφίξεων αλλοδαπών (στοιχεία ΕΣΥΕ για το 1999). Πρόκειται, ωστόσο, για το σημαντικό τμήμα της αγοράς, αφενός, λόγω της σχετικά μεγαλύτερης καταναλωτικής δυνατότητας των τουριστών που προέρχονται από αυτές τις χώρες, και αφετέρου εξαιτίας της σχετικής συγκέντρωσης τους στην περιοχή της πρωτεύουσας, με δραστηριότητες περιήγησης (κλασικός γύρος), τον θαλάσσιο τουρισμό και τις κρουαζιέρες.
  • Ο κύριος όγκος των προγραμματισμένων ταξιδιών τουριστών προς τη χώρα μας (περί το 80 – 90%) έχει πραγματοποιηθεί έως τις 11 Σεπτεμβρίου 2001, και έτσι η όποια άμεση επίπτωση των γεγονότων κατά τους υπόλοιπους μήνες του 2001 θα είναι κατανάγκην σχετικά περιορισμένη, χωρίς όμως να προδικάζεται η μεσοπρόθεσμη επίδραση, που θα είναι συνάρτηση και άλλων παραγόντων.

Η έρευνα αναφέρει επίσης ότι με βάση όσα εκτέθηκαν παραπάνω, μπορεί να εκτιμηθεί, συνοπτικά, ότι οι επιπτώσεις του Σεπτεμβρίου στην τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας κατά το 2002 ενδέχεται να επηρεάσουν επιμέρους τομείς, όπως οι κρουαζιέρες, ο θαλάσσιος τουρισμός, ο επαγγελματικός και συνεδριακός τουρισμός, οι "κλασικοί γύροι", και τα καταλύματα της υψηλότερης τάξης στην περιοχή της Αθήνας. Θα προκύψουν όμως γενικότερα αντισταθμίσματα από την αναμενόμενη μεταστροφή των τουριστικών ροών από ανταγωνιστικές χώρες, που θεωρούνται μη ασφαλείς, προς τη χώρα μας, και έτσι το συνολικό ισοζύγιο αναμένεται ότι μπορεί να προκύψει θετικό.

Σύμφωνα με την έρευνα στην αναμενόμενη ανάκαμψη της κίνησης θα συμβάλουν και οι ακόλουθοι παράγοντες:

  • Η πολιτική, γεωγραφική, οικονομική και πολιτιστική θέση της χώρας στον παγκόσμιο χάρτη.
  • Το γεγονός ότι αποτελεί καθιερωμένο, επιθυμητό και ασφαλή τουριστικό προορισμό, με σχετικά ανεπτυγμένες και διαρκώς βελτιούμενες τουριστικές υποδομές και υπηρεσίες.
  • Η εντατικοποίηση της γενικής διαφημιστικής προσπάθειας του ΕΟΤ, σε συνδυασμό με τα ειδικά μέτρα προώθησης και προβολής της χώρας ως τουριστικού προορισμού, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ.
  • Η προσδοκώμενη σταδιακή απορρόφηση του αρνητικού ψυχολογικού αντίκτυπου της 11ης Σεπτεμβρίου, εφόσον φυσικά δεν σημειωθούν μείζονος σημασίας αρνητικές εξελίξεις στη διεθνή σκηνή.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που, ωστόσο, αναφέρει η έρευνα, θα επηρεάσει καθοριστικά τις εξελίξεις της τουριής κίνησης προς τη χώρα μας είναι η ταχύτητα ανάκαμψης τηγκόσμιας οικονομίας, από την ύφεση στην οποία έχει περιέλθει. Ήδη, για το επόμενο έτος αναμένεται επιβράδυνση του ρυθμού αύξητου Α.Ε.Π. των προηγμένων χωρών. Εάν η ανψη βραδύνει μειωθούν οισδοκίες κ εμπιστοσύνην ο,συγκρατηθεί η ροπή κατανάλωση, με επιπτώσστον όγκο του διαθέσιμου εισοδήμακαι την κομή δαπανών νοικοκυριών στις χώρες πηγές ιών ροών. Αυτόιγενική ιδιωτική κη και μπορεί να επσείτεν απόφαση πραγματοποίηδών στονιορισμό διάρκειάς τους, πέρα βέβαια αην επιλογή ίδιου τόπιακοπών.
Τέλος, όλες οι εκτιμήστων διεθνών οργανισμών και φορέων (Παγκος Οργαός Τουρισμού, Ευρωπαϊκή Επιτροπήή Ένωση, κ.ά) συντείνουν διαπίστωση ότικειμένουσημεί υπέρβαση κρίσηςψι αποκατάσταωνηγούμερυθμών ανάπτυξηςαγκαίοι όροι σύντομηαίωων πολεμικών επιχειρήσεων κ επικράτησηιτικιρηνικών μεθόδων ως τρόπου επίλυδιαφορών.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024