Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΟ παγκόσμιος τουρισμός διατηρεί τη δυναμική του, παρά τις προκλήσεις των καιρών
Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού

Ο παγκόσμιος τουρισμός διατηρεί τη δυναμική του, παρά τις προκλήσεις των καιρών

Ο UNWTO (Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού) διατηρεί την πρόβλεψή του για τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις για το 2011, να κυμαίνονται μεταξύ 4 και 5%, ελαφρώς πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις.

Οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,5% τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2011, παρά τις νέες προκλήσεις που προέκυψαν από την αρχή του έτους. Σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Παγκόσμιου Βαρόμετρου Τουρισμού του UNWTO (ΠΟΤ), η ανάπτυξη ήταν θετική σε όλες τις περιοχές εκτός από εκείνες της Μέσης Ανατολής. Μερικά υποπεριφέρειες μάλιστα έφτασαν και διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης: η Νότια Αμερική με 17%, η Νότια Ασία με 14%) και η Νοτιοανατολική Ασία με 10%.

“Ο παγκόσμιος τουρισμός εξακολουθεί να βρίσκεται σε κατάσταση ανάκαμψης από το 2010, παρά τον αντίκτυπο των πρόσφατων εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική, καθώς και τα τραγικά γεγονότα στην Ιαπωνία, οι οποίες επηρεάζουν προσωρινώς τις ροές των ταξιδιωτών σε αυτές τις περιοχές. Θα πρέπει ωστόσο να επαγρυπνούμε, δεδομένου ότι αντιμετωπίζουμε υπάρχουσες αβεβαιότητες, όπως η υψηλή ανεργία και η αύξηση των κρατικών μέτρων λιτότητας”, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του UNWTO, Taleb Rifai.

Ο UNWTO αναμένει ότι οι προορισμοί που αντιμετωπίζουν σήμερα δυσκολίες θα δουν τη ζήτησή τους να ανακάμπτει προς το τέλος του έτους. “Είναι καιρός να υποστηρίξουμε αυτούς τους προορισμούς και να βοηθήσουν τους τομείς του τουρισμού σε αυτές τις περιοχές να ανακάμψουν, συμβάλλοντας έτσι στη συνολική οικονομική και κοινωνική σταθερότητα και πρόοδο”, πρόσθεσε ο κ. Rifai.

 Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό θετικές, όπως καταδεικνύεται από τον Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO, που βασίζεται σε έρευνα μεταξύ των εμπειρογνωμόνων του οργανισμού. Παρά την αλλαγή των συνθηκών, πάνω από 350 εμπειρογνώμονες που συμμετείχαν στην έρευνα διατηρούν, σε παγκόσμια κλίμακα, θετικές προοπτικές για την περίοδο Μαΐου-Αυγούστου.

Η Ευρώπη οδηγεί την τουριστική ανάπτυξη
Από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2011, οι προορισμοί σε όλο τον κόσμο κατέγραψαν  268 εκατ. διεθνείς αφίξεις τουριστών, περίπου 12 εκατ. περισσότερες σε σχέση με τα 256 εκατ. καταγεγραμμένες αφίξεις κατά την ίδια περίοδο το 2010.

Ο Απρίλιος ήταν ο ισχυρότερος μήνας, με κατ’εκτίμηση αύξηση 6%, η οποία οφείλεται στις διακοπές του Πάσχα και έρχεται σε αντίθεση με τον “αδύναμο” Απρίλιο του 2010, όταν ο ευρωπαϊκός εναέριος χώρος έκλεισε για περίπου μία εβδομάδα, λόγω του νέφους τέφρας από την έκρηξη ενός ηφαιστείου στην Ισλανδία. Ο Ιανουάριος με +6% ήταν επίσης ισχυρός, ενώ Φεβρουάριος και Μάρτιος ήταν συγκριτικά πιο αδύναμοι μήνες (με αύξηση περίπου 3%).

Η Ευρώπη ξεπέρασε τις προσδοκίες (+6%) και βρέθηκε να έχει με την υψηλότερη αύξηση κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του 2011. Τα αποτελέσματα αυτά αντανακλούν μια καθυστερημένη ανάκαμψη σε διάφορους ευρωπαϊκούς προορισμούς και τουριστικές αγορές, τις διακοπές του Πάσχα και την αποζημίωση για τα αρνητικά αποτελέσματα του Απριλίου 2010, που επηρεάστηκαν από το σύννεφο της ηφαιστειακής τέφρας. Οι προορισμοί σε βόρεια, ανατολική και νότια Ευρώπη πήγαν, γενικά, ιδιαίτερα καλά.

Η ανάπτυξη στην Ασία και τον Ειρηνικό (+5%) ήταν ακόλουθη με τον παγκόσμιο μέσο όρο, αλλά ελαφρώς κάτω από τα αναμενόμενα. Η Ασία, και ιδίως η βορειοανατολική, δέχθηκε τις συνέπειες του σεισμού και του τσουνάμι στην Ιαπωνία, που επηρέασαν τόσο τα εισερχόμενα και τα εξερχόμενα ταξίδια, καθώς και τις ενδοπεριφερειακές μετακινήσεις από άλλες αγορές.

Στην Αμερική, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις αυξήθηκαν κατά 5%, ωθούμενες από τα ισχυρά αποτελέσματα της νότιας Αμερικής, η οποία έρχεται σε αντίθεση με την κάτω του μέσου όρου ανάπτυξη των προορισμών της βόρειας και κεντρικής Αμερικής.

Η Μέση Ανατολή (-14%) και η βόρεια Αφρική (-11%) επηρεάστηκαν σημαντικά από τις πρόσφατες εξελίξεις. Παρ’όλα αυτά, κάποιοι προορισμούς στη Μέση Ανατολή έχουν δείξει ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα, όπως η Σαουδική Αραβία και το Ντουμπάι (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα), καταδεικνύοντας τον δυναμισμό του τουριστικού τομέα στην περιοχή. Στο εσωτερικό της Αφρικής (+2%), ξεχωρίσουν οι αφίξεις στην υποσαχάρια Αφρική (+8%).

Θετικές οι προοπτικές για το υπόλοιπο του 2011
Καθώς η περίοδος τουριστικής αιχμής βρίσκεται σε εξέλιξη στο βόρειο ημισφαίριο, οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές παραμένουν θετικές. Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές στα επίπεδα εμπιστοσύνης για τις διάφορες περιοχές του κόσμου, με τους εμπειρογνώμονες να προβλέπουν τα καλύτερα αποτελέσματα για την Αμερική και την Ευρώπη. Η εμπιστοσύνη παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην Αφρική, αλλά χαμηλότερη από ό,τι θα περίμενε κανείς στην Ασία και τον Ειρηνικό. Οι ειδικοί στη Μέση Ανατολή είναι οι λιγότερο αισιόδοξοι.

“Η συνεχιζόμενη αισιοδοξία που διαφαίνεται από τον Δείκτη Εμπιστοσύνης του UNWTO είναι καθησυχαστική, ειδικά καθώς εξακολουθούμε να αντιμετωπίζουμε πολλοί παράγοντες που θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Ενώ οι παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές δείχνουν ένα βελτιωμένο δεύτερο εξάμηνο του έτους, ο UNWTO παραμένει σε εγρήγορση λόγω της κοινωνικής αστάθειας σε ορισμένες περιοχές του κόσμου, τις ασταθείς τιμές του πετρελαίου και τις ανησυχίες για δημοσιονομική σταθερότητα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη”, δήλωσε ο κ. Rifai.

Ο UNWTO διατηρεί την πρόβλεψή του για τις διεθνείς τουριστικές αφίξεις για το 2011, να κυμαίνονται μεταξύ 4 και 5%, ελαφρώς πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο και σύμφωνα με τις προηγούμενες εκτιμήσεις. Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, τη βόρεια Αφρική και την Ιαπωνία δεν αναμένεται να μεταβάλλουν σημαντικά τις διεθνείς προβλέψεις.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024