Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΛιάπης: Νέες ευκαιρίες συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας
Πολιτιστικό Έτος

Λιάπης: Νέες ευκαιρίες συνεργασιών μεταξύ Ελλάδας και Κίνας

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Ελληνικού Πολιτιστικού Έτους στην Κίνα έδωσε χτες στο Πεκίνο ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία έναρξης του, αλλά και […]

Συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του Ελληνικού Πολιτιστικού Έτους στην Κίνα έδωσε χτες στο Πεκίνο ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Μιχάλης Λιάπης, επισημαίνοντας την ιδιαίτερη χρονική συγκυρία έναρξης του, αλλά και την σημασία που έχει<...>για την Ελλάδα σε πολλά επίπεδα. Όπως εξήγησε ο Έλληνας υπουργός: “Μας δίνει την ευκαιρία να αναδείξουμε τους δεσμούς ανάμεσα στις δύο χώρες, τα κοινά σημεία μέσα από τον πολιτισμό. Δίνει στην κινεζική κοινωνία μια ενδεικτική γεύση από την Ελλάδα, την ελληνική κουλτούρα. Δίνουμε το μήνυμα στους φίλους μας Κινέζους ότι το κλειδί για την κατανόηση του Δυτικού πολιτισμού είναι η προηγούμενη κατανόηση του Ελληνικού πολιτισμού και φυσικά το αντίστροφο, ισχύει και για τους Έλληνες”.

“Μέσα από την επαφή των δύο λαών δημιουργούμε νέες ευκαιρίες για ακόμα στενότερη πολιτική, οικονομική και τουριστική συνεργασία με αμοιβαία οφέλη ανέφερε ο κ. Λιάπης, τονίζοντας την ιδιαίτερη τιμή για την Ελλάδα από πλευράς της Κινεζικής Κυβέρνησης να διατεθεί αυτό το χρονικό διάστημα, που περιλαμβάνει και τους Ολυμπιακούς Αγώνες, για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. “Είναι μια περίοδος” είπε χαρακτηριστικά “όπου το Πεκίνο βρίσκεται στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος και η Ελλάδα έχει μια σημαντική – τιμητική και άκρως προβεβλημένη παρουσία. Το θεωρούμε αυτό ως ύψιστη χειρονομία προς την προκάτοχο διοργανώτρια χώρα των Ολυμπιακών Αγώνων. Καθώς λοιπόν το Πεκίνο βρίσκεται στην κορύφωση της προολυμπιακής περιόδου με το Πολιτιστικό Έτος της Ελλάδας στην Κίνα επιχειρούμε να παρουσιάσουμε το σύγχρονο και συνάμα διαχρονικό πρόσωπο του ελληνικού πολιτισμού και της Ελλάδας. Σε μια χώρα όπου οι πολιτισμικές αξίες και παραδόσεις είναι βαθιά ριζωμένες στη συνείδηση και την καθημερινότητα των ανθρώπων”.

Σημειώνεται πως παράλληλα με το βασικό καλλιτεχνικό πρόγραμμα του Πολιτιστικού Έτους, θα λειτουργήσει και Ελληνικό Κέντρο ενημέρωσης για τις εκδηλώσεις σε ένα κτίριο παραδοσιακής κινεζικής αρχιτεκτονικής 1000 τ.μ., στο οποίο θα φιλοξενηθούν εκθέσεις, ημερίδες και άλλες δραστηριότητες. Κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, ο χώρος θα φιλοξενήσει επίσης τις δραστηριότητες της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.

“Όλοι οι Έλληνες” κατέληξε ο κ. Λιάπης “είμαστε συγκινημένοι διότι το Πεκίνο διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από την Αθήνα. Ο αρχαιότερος δυτικός πολιτισμός παρέδωσε την Ολυμπιακή φλόγα στον αρχαιότερο ανατολικό πολιτισμό. Και η Σαγκάη παρέδωσε τους Special Olympics στην Αθήνα το 2011. Πρόκειται για μια πραγματική σκυταλοδρομία. Μια σκυταλοδρομία του αθλητισμού και των πολιτισμών».

Από την πλευρά του, ο κ. Wang Zhigang, αξιωματούχος του Κινεζικού Υπουργείου Πολιτισμού τόνισε προς τους δημοσιογράφους τη σημασία που έχει για την Κίνα το Ελληνικό Πολιτιστικό Έτος, το οποίο χαρακτήρισε ως το πιο σημαντικό γεγονός στις διμερείς πολιτιστικές σχέσεις. Επισήμανε επίσης ότι και το Πεκίνο σχεδιάζει μια αντίστοιχη πρωτοβουλία στην Αθήνα. Ο κ. Λιάπης ανέφερε ότι η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε διευκόλυνση και συνεργασία για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας.

Σήμερα, Πέμπτη 18 Οκτωβρίου, ο Υπουργός Πολιτισμού έχει συνάντηση με τον Αντιπρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, κ. Jiang Xiaoyu, στα γραφεία της BOCOG, ενώ στη συνέχεια θα ξεναγηθεί σε Ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Στις 17.30 (ώρα Πεκίνου) θα εγκαινιάσει την έκθεση «Κλασσικές Μνήμες στη Σύγχρονη Ελληνική Τέχνη» στο Capital Museum.

Στο Πεκίνο βρίσκεται ακόμα η πρώην Υπουργός Πολιτισμού κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά, πενταμελής αντιπροσωπεία του Ελληνικού Κοινοβουλίου, αποτελούμενη από την κα Μελά, τους κ.κ. Γιαννέλη, Σγουρίδη και Γεωργιάδη, όπως επίσης και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κ. Μ. Κυριακού, προσκεκλημένοι του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024