Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοί'Συμβόλαιο' συνεργασίας με όλους τους τουριστικούς φορείς ζητά η Ό. Κεφαλογιάννη
ΓΕΠΟΕΤ

'Συμβόλαιο' συνεργασίας με όλους τους τουριστικούς φορείς ζητά η Ό. Κεφαλογιάννη

Την υπογραφή 'συμβολαίου' συνεργασίας με όλους τους φορείς της τουριστικής αγοράς, ζήτησε κατά την ομιλία της, χθες, στο Δ.Σ της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τουρισμού, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη.

“Μαζί θα προχωρήσουμε, μαζί θα άρουμε όσα εμποδίζουν την ανάπτυξη του τουρισμού μας, μαζί θα  λειτουργήσουμε σε ένα νέο πλαίσιο απαραίτητο για την αγορά. Περιμένω να θέσουμε όλα αυτά στο τραπέζι του διαλόγου και να απελευθερώσουμε τις δυνάμεις του ελληνικού τουρισμού”, τόνισε χθες, στο Δ.Σ της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Τουρισμού, η υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη. Και πρόσθεσε: “Σήμερα καλούμαστε να αποδείξουμε ότι μπορούμε να αλλάξουμε πολλά στην οικονομία. Και ο τουρισμός είναι ένας καθοριστικός κλάδος που μπορεί να συμβάλλει στα  έσοδα, στην δημιουργία προστιθέμενης  αξίας στη χώρα, στην παραγωγή θέσεων εργασίας. Είμαστε εδώ για να σφραγίσουμε αυτό το συμβόλαιο που μας υποχρεώνει να δημιουργήσουμε νέες βάσεις  νέα δεδομένα, να χαράξουμε νέα πορεία”.

Η κα Κεφαλογιάννη, αφού επεσήμανε ότι δεν ήρθε για να υποσχεθεί και να λύσει ακαριαία τα θέματα του χώρου, ανέφερε ότι η κυβέρνηση τα γνωρίζει και την απασχολούν. “Για παράδειγμα, γνωρίζω το θέμα της απελευθέρωσης των επαγγελμάτων που σας απασχολεί και σχετίζεται με τα τουριστικά λεωφορεία που δε μπορούν να εκτελούν γραμμές των ΚΤΕΛ, και πληρώνουν άλλα διαφορετικά  τέλη κυκλοφορίας από τα λεωφορεία των ΚΤΕΛ”, τόνισε χαρακτηριστικά. Επίσης, αναφέρθηκε και σε αλλά ανοικτά ζητήματα, όπως η διαφήμιση της χώρας στο εξωτερικό, τα ωράρια λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, η διευκόλυνση ελλιμενισμού των κρουαζιερόπλοιων οι αεροπορικές συνδέσεις της χώρας και η ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού αναγνώσιμου σήματος για τα τουριστικά λεωφορεία. Αλλά, όπως είπε, “όλα αυτά αποτελούν παραμέτρους μια συνολικής παρέμβασης που εξετάζουμε στον τουρισμό”. Ενώ τόνισε ακόμη ότι για την ρύθμιση όλων αυτών απαιτείται η σύμφωνη γνώμη και άλλων υπουργείων, όπως το Ανάπτυξης, Οικονομίας, Αιγαίου, Μεταφορών “με τα οποία ήδη βρισκόμαστε σε επαφή”.

Τα θέματα που ετέθησαν στην υπουργό και στο σύμβουλό της καθηγητή κ. Χάρη Κοκκώση –παλαιό γνώριμο της Ομοσπονδίας από τις χρυσές εποχές του ελληνικού τουρισμού όταν τα μεγέθη των ποιοτικών τουριστών από ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία ήταν τριπλάσια των σημερινών και η χώρα μας αντιμετωπιζόταν και ως vip προορισμός– είχαν να κάνουν με το σύνολο του περιηγητικού τουρισμού ο οποίος βρίσκεται σε κάθετη πτώση -και απασχολεί τουριστικά λεωφορεία, ξεναγούς, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους και σειρά άλλων επαγγελμάτων- με τη συρρίκνωση της ελληνικής κρουαζιέρας σε μόλις μία εταιρία με ελληνική σημαία από τέσσερις στο παρελθόν και στην ανάγκη να μετατραπούν το ταχύτερο δυνατό οι transit κρουαζιέρες σε turn around και τα ελληνικά λιμάνια σε home ports διότι αυτό επιβάλλει το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού τουρισμού.

Επίσης, ετέθη το θέμα του ωραρίου των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων και το παγκοσμίως πρωτότυπο καθεστώς να κλείνουν οι συνδικαλιστές τους χώρους αυτούς από το μεσημέρι, η υποκλοπή του έργου των τουριστικών λεωφορείων από λεωφορεία με ξένες πινακίδες, δημοτικά και ΙΧ σχολικά λεωφορεία και ιδιαίτερα από το ΚΤΕΛ, η ανάγκη άμεσης απελευθέρωσης των χερσαίων επιβατικών μεταφορών και η ανάγκη αποκατάστασης της ρευστότητας των τουριστικών επιχειρήσεων με δάνεια τύπου ΤΕΜΠΜΕ, καθώς αμφισβητείται ευθέως η βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό.

Η υπουργός αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας τα ζητήματα αυτά και να επιβάλλει στον κυβερνητικό προγραμματισμό τις προτεραιότητες του Υπουργείου Τουρισμού, αυτό επιβάλλει η τραγική οικονομική κατάσταση που διέρχεται η χώρα και το γεγονός ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια να δημιουργηθεί ανάπτυξη άμεσα και με χαμηλό κόστος από άλλο τομέα της οικονομίας πλην του τουρισμού.

Χρειάζονται άμεσα διορθωτικές κινήσεις και επίσπευση του νομοθετικού έργου και των Υπουργικών Αποφάσεων που αραχνιάζουν σε συρτάρια Υπουργών προκειμένου να βγούμε από το αδιέξοδο. Η ΓΕΠΟΕΤ και οι Ενώσεις – μέλη της σε όλη την Ελλάδα επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συνδράμουν με κάθε δυνατό μέσο στην προσπάθεια της Υπουργού, η οποία καλείται με το νέο ήθος που φέρει να ενδυναμώσει αυτή την εθνική – στην ουσία – προσπάθεια και να επιταχύνει τη συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και κυρίως με το Υπουργείο Ανάπτυξης, ώστε οι ενέργειές της να έχουν αντίκρισμα για το καλό του ελληνικού τουρισμού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024