Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΚΚΕ: Η ιδιωτικοποίηση των αερομεταφορών μόνο κέρδος δεν είναι για τα λαϊκά στρώματα
ΚΕ του ΚΚΕ

ΚΚΕ: Η ιδιωτικοποίηση των αερομεταφορών μόνο κέρδος δεν είναι για τα λαϊκά στρώματα

«Οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής, μόνιμοι και έκτακτοι, καθώς και το σύνολο του ελληνικού λαού έχουν χρέος να μην επιτρέψουν να ολοκληρωθεί, το μεθοδικά προσχεδιαζόμενο εδώ και χρόνια, έγκλημα του κλεισίματος […]

«Οι εργαζόμενοι της Ολυμπιακής, μόνιμοι και έκτακτοι, καθώς και το σύνολο του ελληνικού λαού έχουν χρέος να μην επιτρέψουν να ολοκληρωθεί, το μεθοδικά προσχεδιαζόμενο εδώ και χρόνια, έγκλημα του κλεισίματος ή, μέσω της ιδιωτικοποίησης, της συρρίκνωσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, προς όφελος μεγάλων ιδιωτικών αεροπορικών εταιρειών, ελληνικών και ξένων», δήλωσε σε<...> ανακοίνωση του το ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση της ΝΔ, με την καθοδήγηση της ΕΕ και τη συνέργεια του ΠΑΣΟΚ.

«Αυτό πρέπει να αποτραπεί. Τα λαϊκά στρώματα έχουν μόνο να χάσουν από την ιδιωτικοποίηση των αερομεταφορών».

Το Κουμμουνιστικό Κόμμα είπε ότι είναι παραπλανητική και προκλητική η «αντιπαράθεση» που διεξάγεται μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. «Ο δικομματισμός, όπως εργάστηκε χθες μεθοδικά προς την κατεύθυνση της υπονόμευσης και κατασυκοφάντησης της «Ολυμπιακής», της καλλιέργειας του εδάφους για την ιδιωτικοποίηση – συρρίκνωση, έτσι και σήμερα συμφωνεί στην παράδοσή της στο κεφάλαιο. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διαφωνούν μόνο στο ποιος είναι καλύτερος να την προωθήσει».

«Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, είτε από θέση κυβέρνησης είτε αντιπολίτευσης, μαζί προώθησαν: Την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων, την κατάργηση των εναέριων συνόρων με το πλαίσιο του «ενιαίου ευρωπαϊκού ουρανού», ανοίγοντας το δρόμο στις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες να υπερισχύσουν στο χώρο».

«Για το πέρασμα αυτών των μέτρων μεγάλες ευθύνες βαραίνουν τις ηγεσίες της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που όχι μόνο δεν οργάνωσαν την πάλη των εργαζομένων, αλλά εργάστηκαν για να τους πείσουν να δεχθούν τα λεγόμενα προγράμματα εξυγίανσης, που περιλάμβαναν περικοπές δικαιωμάτων στο όνομα της σωτηρίας της εταιρείας».

Το ΚΚΕ υπογράμμισε ότι οι αποφάσεις της ΕΕ για την απελευθέρωση του τομέα των αερομεταφορών, για να ενισχυθεί η συγκέντρωση και η ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου που δρα στον τομέα αυτό, στηρίχθηκαν και ψηφίστηκαν και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ.

«Μόνο το ΚΚΕ τις κατήγγειλε και έγκαιρα ειδοποίησε τους εργαζομένους ότι οι αποφάσεις αυτές οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση και στην αφαίρεση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων τους».

«Εμπαίζει τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση της ΝΔ, που ισχυρίζεται ότι ιδιωτικοποιεί την «Ολυμπιακή» γιατί ενδιαφέρεται για τα χρήματα του ελληνικού λαού! Η πολιτική της υπηρετεί τα κέρδη του κεφαλαίου παντού: Με τον προϋπολογισμό, το ασφαλιστικό, τη φορολογία, τις ιδιωτικοποιήσεις».

Το ΚΚΕ στράφηκε και κατά του ΣΥΝ λέγοντας ότι η θέση που υποστηρίζει ο ΣΥΝ, ότι μπορεί να λειτουργήσει δημόσια «Ολυμπιακή» υπέρ των εργαζομένων και του λαού, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των αγορών και του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, προσφέρει υπηρεσίες στην αντιλαϊκή πολιτική, όχι στους εργαζόμενους. «Αυτή η θέση έχει χρεοκοπήσει και στην «Ολυμπιακή» και σε όλη την Ευρώπη. Είναι παγίδα, καλλιεργεί αυταπάτες και δίνει άλλοθι στην κοροϊδία του δικομματισμού, ότι είναι ζήτημα κακής διαχείρισης και όχι σκόπιμης επιλογής η πορεία της Ολυμπιακής».

Μήνυμα προς τους εργαζομένους της Ολυμπιακής έστειλε το ΚΚΕ να μην αποδεχθούν τετελεσμένα, όπως και καμιάς μορφής ιδιωτικοποίηση. «Πρέπει να απορρίψουν και τα τρομοκρατικά διλήμματα της κυβέρνησης και τις υποσχέσεις για εξασφάλιση της εργασίας τους, καθώς και την ιδιωτικοποίηση που προτείνει το ΠΑΣΟΚ».

Τόσο η ιδιωτικοποίηση με κλείσιμο και επαναλειτουργία μιας μικρής εταιρείας όσο και η ιδιωτικοποίηση με κάποια συμμετοχή του κράτους είναι το ίδιο πράγμα όπως υποστηρίζει το ΚΚΕ τονίζοντας ότι και το ένα και το άλλο οδηγούν σε απολύσεις και σε δραστική αφαίρεση εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η ασφάλεια των πτήσεων, το φθηνό εισιτήριο για το λαό, η απρόσκοπτη σύνδεση με τα νησιά και τις λεγόμενες άγονες γραμμές, τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματα των εργαζομένων, δεν μπορούν να λυθούν στο πλαίσιο της απελευθέρωσης και ιδιωτικοποίησης των αερομεταφορών».

Η διεκδίκηση ενός αποκλειστικά δημόσιου φορέα αερομεταφορών, μονιμοποίηση όλων των εργαζομένων, κατάργηση των ιδιωτικών εταιριών και ένταξη στον ενιαίο φορέα των εργαζομένων σε αυτές αποτελούν τη μόνη λύση για την Ολυμπιακή όπως χαρακτηριστικά τονίζει το ΚΚΕ.

«Σε κάθε περίπτωση, ανεξαρτήτως της όποιας εξέλιξης, οι εργαζόμενοι, μόνιμοι και συμβασιούχοι, δεν πρέπει να μείνουν άνεργοι, χωρίς δικαιώματα».

«Είναι επιτακτική ανάγκη σήμερα η πάλη των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων κατά της αντιλαϊκής πολιτικής να είναι ενιαία και να παίρνει πολιτικά χαρακτηριστικά. Πρέπει να απορριφθεί συνολικά η στρατηγική του «ευρωμονόδρομου». Να αποδυναμωθούν τα κόμματα που την υπηρετούν, να προωθηθεί η λαϊκή συμμαχία. Μόνο έτσι μπορούν να ορθωθούν ισχυρά εμπόδια και να διαμορφωθούν όροι για την ανατροπή της. Απέναντι στη στρατηγική του κεφαλαίου πρέπει να προτάσσουν τη δική τους στρατηγική, της λαϊκής εξουσίας» κατέληξε το ΚΚΕ.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024