Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτη Βουλή το θέμα προσλήψεων φυλάκων αρχαιολογικών χώρων
Ερώτηση Περικλή Κοροβέση

Στη Βουλή το θέμα προσλήψεων φυλάκων αρχαιολογικών χώρων

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού του ΥΠΠΟ μέσω ΑΣΕΠ προχωρούν και γίνονται σχετικές αιτήσεις χωρίς να υπάρχει καμία πληροφόρηση για τις προγραμματισμένες προσλήψεις φυλάκων αρχαιολογικών χώρων (100 νυχτερινοί και 100 ημερήσιοι, απόφαση ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.,15-2-2007) που εξακολουθούν να καθυστερούν…

Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού του ΥΠΠΟ μέσω ΑΣΕΠ προχωρούν και γίνονται σχετικές αιτήσεις χωρίς να υπάρχει καμία πληροφόρηση για τις προγραμματισμένες προσλήψεις φυλάκων αρχαιολογικών χώρων (100 νυχτερινοί και 100<...>ημερήσιοι, απόφαση ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α.,15-2-2007) που εξακολουθούν να καθυστερούν, επειδή, εδώ και πολλούς μήνες, δεν διαμορφωνόταν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο τυπικών προσόντων μεταξύ του Υπουργείου και του ΑΣΕΠ.

“Αιτία της καθυστέρησης” όπως επισημαίνει σε σχετική ερώτηση του στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού ο βουλευτής Α` Αθήνας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., κ. Περικλής Κοροβέσης, “η μέχρι πρότινος επιμονή της ηγεσίας του ΥΠΠΟ σε διαδικασία προσλήψεων, η οποία θα συμπεριλάμβανε στη μοριοδότηση τις περίφημες διαβλητές συνεντεύξεις, κάτι που ευτυχώς δεν έγινε δεκτό από τον ΑΣΕΠ. Όμως και η διενέργεια μιας πρακτικής εξέτασης και ψυχομετρικών τεστ που, σύμφωνα με πληροφορίες, θα συμπεριληφθούν στην τελική προκήρυξη, δημιουργούν ανησυχίες ως προς το αδιάβλητο τους ενώ πρόκειται να συνυπολογίζεται και όχι να θεωρείται ως τυπικό προσόν το δίπλωμα φύλακα από το Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης”.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. επισημαίνει επίσης το γεγονός πως “το υπάρχον νομικό πλαίσιο για τις προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ (Ν.2190) και το προσοντολόγιο του Ελληνικού Δημοσίου (Π.Δ50/2001, άρθρο 17,παράγραφοι 1και 2) ορίζουν ως τυπικό προσόν, στην ειδικότητα φύλακας το δίπλωμα ΙΕΚ-ΟΕΕΚ (διετείς σπουδές, στα πλαίσια του προγράμματος «Leonardo Da Vinci» χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε.), γεγονός που επισημαίνει και το Υπουργείο Παιδείας σε σχετική επιστολή του προς το Πολιτισμού (3/12/2007)”.

Και προσθέτει: Ενώ συνεχίζεται αυτή η καθυστέρηση στην προκήρυξη, η κατάσταση στα μουσεία και τους αρχαιολογικούς χώρους είναι απογοητευτική για τον Έλληνα και τον ξένο επισκέπτη, για να μην αναφερθούμε στα προβλήματα ασφάλειας που δημιουργούνται από τη μη πρόσληψη μόνιμου προσωπικού φύλαξης.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Π.Ε.Υ.Φ.Α. (Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων) για την αποτελεσματική κάλυψη των αναγκών απαιτούνται προσλήψεις τουλάχιστον1200 μονίμων φυλάκων σε όλη την χώρα. Η κατάσταση μάλιστα πρόκειται να χειροτερέψει καθώς από 10/9 πολλοί φύλακες που έχουν προληφθεί μέσα στον Ιούνιο απολύονται πριν λήξει η σύμβαση τους λόγο της συμπλήρωσης 24μηνου (περιορισμός Π. Δ. Παυλόπουλου). Μικρό μέρος αυτών των αναγκών καλύπτεται σήμερα με ρουσφετολογικές προσλήψεις ορισμένου χρόνου ή μέσω των προγραμμάτων stage, όπου οι ανασφάλιστες προσλήψεις, γεγονός καθεαυτό απαράδεκτο, γίνονται για ορισμένο διάστημα με πελατειακές επίσης διαδικασίες, κατά παράβαση ακόμα και της τυπικής νομιμότητας, αφού απαγορεύεται τα stage να χρησιμοποιούνται για κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών.

Η σχετική αδιαφορία και αδράνεια του Υπουργείου διαπιστώνεται και από το γεγονός ότι φέτος για πρώτη φορά ακόμα και οι προσλήψεις εποχικού προσωπικού καθυστέρησαν αδικαιολόγητα και ολοκληρώθηκαν μεσούσης της τουριστικής περιόδου, τον Ιούνιο (η απόφαση του υπουργείου εκδόθηκε μόλις στις 13 Μαΐου), σε αντίθεση με άλλες χρονιές που είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τον Απρίλιο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την λειτουργία των χώρων (μειωμένο ωράριο λειτουργίας, ταλαιπωρία επισκεπτών, αρνητική εικόνα του ελληνικού τουρισμού κλπ)”.

Με βάση τα προαναφερθέντα, ο κ. Κοροβέσης έθεσε στον αρμόδιο Υπουργό τα κάτωθι ερωτήματα:

  1. Με δεδομένες τις κατεπείγουσες ανάγκες φύλαξης – πληροφόρησης των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων, προτίθεται να προχωρήσει στη διευκόλυνση της προκήρυξης των 200 θέσεων φυλάκων, που έχει αποφασιστεί, χωρίς να επιμείνει περισσότερο στην ύπαρξη συνέντευξης ή σε όποια άλλη διαδικασία που υπονομεύει έναν τρόπο πρόσληψης στηριγμένο σε αντικειμενικά κριτήρια;
  2. Πόσοι εργαζόμενοι με προγράμματα stage καλύπτουν ανάγκες φύλαξης- πληροφόρησης των ελληνικών αρχαιολογικών χώρων και μουσείων; Πόσοι εργάζονται στους ίδιους χώρους με προγράμματα stage αλλά σε άλλες θέσεις; (παρακαλούμε αναλυτικά στοιχεία κατά νομό)
  3. Με το υπΆ αριθμόν ΥΠ.ΠΟ/ΔΙΟΙΚ/Α1/19896/11-4-08 έγγραφο σας προς το Υπουργείο Εσωτερικών ζητήθηκαν προς πλήρωση επιπλέον 450 θέσεις του κλάδου ΔΕ-Φύλαξης-Πληροφόρησης και 220 θέσεις του κλάδου ΔΕ-Νυχτοφυλάκων Αρχαιοτήτων, εξέλιξη θετική με δεδομένες τις ανάγκες των χώρων, έστω κι αν υπολείπεται του αριθμού που θεωρεί απαραίτητο η Π.Ε.Υ.Φ.Α., με την προϋπόθεση φυσικά της τήρησης διαδικασίας πρόσληψης με βάση αντικειμενικά κριτήρια. Απαντήθηκε εκ μέρους του Υπ. Εσωτερικών το προαναφερθέν έγγραφο;

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024