Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣτο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το χρυσό μακεδονικό στεφάνι
Υπουργείο Πολιτισμού

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης το χρυσό μακεδονικό στεφάνι

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επέστρεψε την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007, το Χρυσό Μακεδονικό Στεφάνι, εξαίρετο δείγμα μακεδονικής χρυσοχοΐας του 4ου αι. π.Χ., που επαναπατρίστηκε τον περασμένο Μάρτιοαπό το Μουσείο Ζαν […]

Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης επέστρεψε την Παρασκευή, 23 Νοεμβρίου 2007, το Χρυσό Μακεδονικό Στεφάνι, εξαίρετο δείγμα μακεδονικής χρυσοχοΐας του 4ου αι. π.Χ., που επαναπατρίστηκε τον περασμένο Μάρτιο<...>από το Μουσείο Ζαν Πωλ Γκετί του Λος `Αντζελες.

Όπως τόνισε στην τελετή επαναπατρισμού του ο υπουργός Πολιτισμού, κ. Μιχάλης Λιάπης, το Χρυσό Στεφάνι, μαζί με τα άλλα τρία αρχαία αντικείμενα, το μαρμάρινο άγαλμα κόρης, η βοιωτική ενεπίγραφη στήλη και το ανάγλυφο από τη Θάσο είχαν παρανόμως περιέλθει στη συλλογή του μουσείου Γκετί από το 1993. Το Υπουργείο Πολιτισμού επί σειρά ετών επεδίωξε την επιστροφή τους διά της διπλωματικής οδού, και από το 1996 μέσω αλληλογραφίας, χωρίς όμως αποτελέσματα. Η υπόθεση δεν τελεσφόρησε παρά μόνον όταν το 2006 η ελληνική πλευρά έθεσε το θέμα των διεκδικήσεων σε νέα βάση. Μεσολάβησε μια περίοδος εντατικής έρευνας, τεκμηρίωσης και διαπραγματεύσεων. Ως αποτέλεσμα σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, να επαναπατριστούν και τα τέσσερα αρχαία αντικείμενα άνευ ανταλλαγμάτων και εξωδίκως.

Τους τελευταίους 8 μήνες το χρυσό μακεδονικό στεφάνι φιλοξενείτο στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο. Χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να το δουν και να το θαυμάσουν από κοντά. Ωστόσο, για λόγους ουσίας, αλλά και συμβολισμού, κρίθηκε σκόπιμο να επιστρέψει στη Μακεδονία.

Το μήνυμα τόνισε ο κ. Λιάπης είναι σαφές: Όταν τα αρχαία αντικείμενα αποκόπτονται από το ιστορικό και φυσικό τους περιβάλλον καθίστανται αντικείμενα διακοσμητικά, αποστειρωμένα. Στόχος είναι να εκτίθενται εκεί που ανήκουν ιστορικά, έτσι ώστε να δηλώνεται ξεκάθαρα η προέλευση, η ταυτότητα και η διαχρονική τους αξία”.

“Η διεκδίκηση από ξένα Μουσεία και συλλέκτες κάθε ελληνικού αρχαίου αντικείμενου, για το οποίο διαθέτουμε στοιχεία ότι αποτελεί προϊόν αρχαιοκαπηλίας, λαθρανασκαφής ή παράνομης διακίνησης”, επεσήμανε ο υπουργός Πολιτισμού “βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της πολιτικής μας στο Υπουργείο Πολιτισμού”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024