Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΣυνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από τον ΣΕΤΕ

Συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης από τον ΣΕΤΕ

Η τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με πέρσι επεσήμανε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) σε συνέντευξη Τύπου […]

Η τουριστική κίνηση προς τη χώρα μας σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία παρουσιάζει ελαφρά μείωση σε σχέση με πέρσι επεσήμανε ο Σύνδεσμος Ελληνικών<...> Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ<.>) σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε εχθές ο πρόεδρος κ. Σταύρος Ανδρεάδης και το διοικητικό συμβούλιο. Ο ΣΕΤΕ δεν συμμερίζεται την αισιοδοξία του ΥΠΑΝ και του ΕΟΤ για σημαντική αύξηση της κίνησης και εκτιμά ότι η χρονιά θα κλείσει στα περσινά επίπεδα. Ο ΣΕΤΕ επεσήμανε ότι αντί για την απλή αριθμητική παρακολούθηση των αφίξεων, το κύριο βάρος του ενδιαφέροντός μας πρέπει να εστιαστεί στην εξέλιξη και καταγραφή των εσόδων, που αποτελεί και το κρισιμότερο μέγεθος του Ελληνικού τουρισμού και είναι αυτό που επηρεάζει σημαντικά το ΑΕΠ της χώρας μας και επεσήμανε την ανάγκη αναμόρφωσης των μεθόδων της στατιστικής έρευνας για τον τουρισμό στην Ελλάδα επαναλαμβάνοντας παλαιότερη πρότασή του για την ανάγκη εισαγωγής και καθιέρωσης των Δορυφορικών Λογαριασμών Τουρισμού.

Ο ΣΕΤΕ αναφέρθηκε επίσης στην μακροχρόνια έλλειψη πολιτικής και στόχων από πλευράς Πολιτείας και ανήγγειλε την διοργάνωση Συνεδρίου για τον Ιανουάριο 2002, με θέμα την στρατηγική και τους στόχους του Ελληνικού τουρισμού.

Το υπάρχον επενδυτικό περιβάλλον για τον τουρισμό, σύμφωνα με το ΣΕΤΕ δεν είναι ελκυστικό, δεδομένου ότι στο νέο Αναπτυξιακό Νόμο εξακολουθούν να υπάρχουν τα σημαντικά και πολύπλοκα γραφειοκρατικά εμπόδια, που εμποδίζουν την αύξηση της απορροφητικότητας των κονδυλίων και εξηγούν την αποχή Ελλήνων και (κυρίως) ξένων επενδυτών.

Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ κ. Σταύρος Ανδρεάδης έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι ο ΣΕΤΕ είναι ένθερμος υποστηρικτής της αναβάθμισης και των μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων που αποτελούν τον κορμό του ελληνικού τουρισμού διότι, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, "με μόνη την αναβάθμιση των μεγάλων τουριστικών επιχειρήσεων με τις μικρότερες να μένουν πίσω δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη".

Ο ΣΕΤΕ εξέφρασε την έντονη διαφωνία του για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται η διαφήμιση του τουρισμού από την Πολιτεία και κάλεσε το ΥΠΑΝ και τον ΕΟΤ να πάρουν θέση σχετικά με παλαιότερη πρόταση του Συνδέσμου για την δημιουργία μεικτής εταιρίας Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα για την προβολή του τουρισμού μας.

Η πρόσφατη άρση του ξενοδοχειακού κορεσμού στην Αθήνα χαρακτηρίζεται θετική από τοv ΣΕΤΕ, ο οποίος αναμένει την επέκτασή του σε όλη την χώρα, προτείνοντας παράλληλα την επανεξέταση του πολεοδομικού σχεδιασμού και των χρήσεων γης. Σε ότι αφορά στα καλούμενα πολεοδομικά κίνητρα, στην ουσία στον καθορισμό νέων όρων δόμησης σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, η άποψή του ΣΕΤΕ είναι ότι το μέτρο αυτό δεν μπορεί να εφαρμόζεται περιστασιακά.

Για τον τομέα των αερομεταφορών ο ΣΕΤΕ επεσήμανε ακόμα μια φορά την ανάγκη για άμεση λύση του προβλήματος της Ολυμπιακής και κάλεσε το Υπουργείο Μεταφορών να προβεί σε υπεύθυνη ενημέρωση για την κίνηση του αερολιμένα της Αθήνας. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ στάθηκε στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΑΑ -τα οποία δεν είναι δυνατό να επιβεβαιωθούν από την ΥΠΑ- η συνολική κίνηση εσωτερικού και εξωτερικού για το διάστημα 01/04 έως 24/06/2001, παρουσιάζει μείωση 4,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2000. Πάντως, σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τα παραπάνω, η πρόταση για μείωση-ορθολογικοποίηση των τελών πρέπει να υλοποιηθεί άμεσα, αν επιζητούμε τη τόνωση της εσωτερικής κίνησης και θέλουμε κάποια στιγμή να δούμε ο αερολιμένας να γίνεται διεθνής κόμβος, ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.

Ως προς τον νέο νόμο για την απελευθέρωση των θαλάσσιων μεταφορών ο ΣΕΤΕ παρατήρησε ότι, παρά το γεγονός ότι διατηρούνται αρκετά στοιχεία παρεμβατισμού, κινείται προς θετική κατεύθυνση, με την προϋπόθεση ότι αποτελεί μεταβατικό στάδιο μέχρι το 2004 και ενόψει της πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς.

Τέλος ο ΣΕΤΕ αναφέρθηκε στον νόμο για την απασχόληση, επισημαίνοντας ότι οι ρυθμίσεις που περιέχονται στο Νόμο για την απασχόληση, δεν λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες της τουριστικής απασχόλησης, και δημιουργούν προβλήματα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους στον τουρισμό. Κατά τον ΣΕΤΕ τα προβλήματα τα οποία αναζητούν άμεση λύση είναι τα εξής:

Στις μεν επιχειρήσεις, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να λειτουργούν επί εικοσιτετραώρου βάσεως, η αυστηρή εφαρμογή του πενθήμερου δημιουργεί προβλήματα προγραμματισμού υπηρεσιών και ωραρίων, με ταυτόχρονη αύξηση του ήδη υψηλού εργατικού κόστους και με προφανή συνέπεια τη μείωση της ανταγωνιστικότητάς τους. Ως προς τους εργαζόμενους, λόγω της εποχικότητας της τουριστικής κίνησης, είναι γνωστό ότι πολλοί εξ αυτών, επιθυμούν και επιδιώκουν να εργάζονται εντατικά κατά την περιορισμένη χρονικά τουριστική περίοδο, προκειμένου όχι μόνον να εξασφαλίσουν ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά και τα αναγκαία ένσημα για την επιδότησή τους κατά τη "νεκρή περίοδο".

Σε ότι αφορά τώρα την επιδότηση εργασίας, ο ΣΕΤΕ έχει προτείνει την άρση όλων αυτών των χρονικών περιορισμών για την υπαγωγή στο Πρόγραμμα, έτσι ώστε να μπορέσουν όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν εκτός της περιοχής της τέως Διοικήσεως Πρωτευούσης και του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, να υπαχθούν στο Πρόγραμμα Επιδότησης Εργασίας.

Σε ότι αφορά στο διάστημα για το οποίο ισχύει η επιδότηση (1η Νοεμβρίου έως και 28 Φεβρουαρίου), ο ΣΕΤΕ προτείνει ότι χρειάζεται επέκταση τουλάχιστον για τους μήνες Οκτώβριο και Μάρτιο, μιας και σε πολλές περιοχές της χώρας μας οι τουριστικές επιχειρήσεις έχουν εποχική-εξάμηνη λειτουργία.

Επεσήμανε πάντως τη θετική στάση του υπουργείου Εργασίας προς μια σειρά αλλαγών, προς όφελός τόσο των επιχειρήσεων, όσο και των εργαζομένων.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024