Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΣύσκεψη με φορείς τουρισμού και Αυτοδιοίκησης της `Ανδρου
Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης

Σύσκεψη με φορείς τουρισμού και Αυτοδιοίκησης της `Ανδρου

“Η `Ανδρος είναι ένα ιδιαίτερο νησί με εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά μπορεί να επιτύχει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας σε σύσκεψη με τους φορείς τουρισμού και Αυτοδιοίκησης της `Ανδρου…

“Η `Ανδρος είναι ένα ιδιαίτερο νησί με εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, τα οποία αν αξιοποιηθούν σωστά μπορεί να επιτύχει επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου” ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Τουριστικής<...>Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, μιλώντας σε σύσκεψη με τους φορείς τουρισμού και Αυτοδιοίκησης της `Ανδρου.

Εξηγώντας, είπε:

“Πρώτον: Βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα και η πρόσβαση σε αυτή είναι εύκολη. Ο προορισμός της `Ανδρου μπορεί εύκολα να συνδυαστεί με το city break. Να αξιοποιήσει δηλαδή το κύμα των επισκεπτών, που θέλουν να γνωρίσουν την πρωτεύουσα και να απολαύσουν τη μαγεία των Κυκλάδων μέσα σε λίγες ημέρες.

Δεύτερον: Έχει διατηρήσει την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος. Εκτός από το μοντέλο του ήλιου και της θάλασσας, μπορεί να αναπτύξει τουρισμό περιηγητικό, αγροτουρισμό και ερασιτεχνικού αθλητισμού, αυτό που στη διεθνή τουριστική γλώσσα ονομάζεται touring. Για αυτό, κατά την 4η Προγραμματική Περίοδο, το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης σχεδιάζει να υλοποιήσει δράσεις κρατικών ενισχύσεων για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού και την άμβλυνση της εποχικότητας.

Τρίτον: Θέλω να σταθώ στην ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, έναν τομέα στον οποίο οφείλουμε να επενδύσουμε ως μια κατεξοχήν θαλασσινή χώρα. Δεν χρειάζεται να συζητήσουμε την ανάγκη για τη δημιουργία μαρίνων, μια δράση που αποτελεί προτεραιότητα για τη στρατηγική μας, στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Έχει παραχωρηθεί Τουριστικός Λιμένας στο Μπατσί της `Ανδρου, με 63 θέσεις ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών. Ο φορέας διαχείρισης είναι ο Δήμος Υδρούσας και ο φορέας υλοποίησης του έργου η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κυκλάδων. Το έργο έχει ενταχθεί στα ΠΕΠ Ν. Αιγαίου και βρίσκεται σε φάση ολοκλήρωσης.

Τέλος, θέλω ακόμη να αναφερθώ και στο ΕΠΑΝ, το οποίο στην `Ανδρο ενέταξε προς χρηματοδότηση σε τουριστικές δράσεις 23 επενδυτικά σχέδια, συνολικού προϋπολογισμού 1.046.500 ευρώ. Τα έργα αφορούν στον ποιοτικό εκσυγχρονισμό των ξενοδοχείων, κάμπινγκ, ενοικιαζομένων δωματίων και διαμερισμάτων που δεν υπάγονται στον Αναπτυξιακό νόμο, καθώς και τη διάδοση και καθιέρωση της ελληνικής κουζίνας. Παράλληλα το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης έχει εντάξει στο ΕΠΑΝ δράσεις συμπληρωματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Η τουριστική εκπαίδευση αποτελεί προτεραιότητα στη στρατηγική του Υπουργείου. Ο επαγγελματισμός των εργαζομένων στον τουρισμό και η τουριστική συνείδηση όλων μας αποτελεί τη βάση πάνω στην οποία πρέπει να αρχίζουμε να οικοδομούμε το νέο πρόσωπο της τουριστικής Ελλάδας. Γεγονότα όπως αυτό του άτυχου Αυστραλού πλήττουν την εικόνα της χώρας, δημιουργούν σύγχυση στη διεθνή κοινή γνώμη για μια χώρα που είναι φιλική και ασφαλής. Οφείλουμε όλοι να διαφυλάσσουμε κάθε μέρα με τη συμπεριφορά μας, την ευγένεια και τη φιλικότητα που μας χαρακτηρίζει ως λαό, την εικόνα που έχουμε οικοδομήσει”.

Αναφερόμενος στο Ξενία `Ανδρου, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε πως “η ανάπτυξη του θα γίνει με γνώμονα την ανάδειξη και προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς. Η ΕΤΑ πραγματοποιεί μελέτη για την αποκατάσταση της στατικής επάρκειας του κτιρίου και αμέσως μετά θα βγει σε διαγωνισμό προκειμένου να αξιοποιηθεί και να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Ποιοτικός τουρισμός σημαίνει σεβασμός στο ελληνικό τοπίο και το πολιτιστικό στοιχείο κάθε τόπου. Η διεθνής αναγνώριση των Ξενία, των πλέον χαρακτηριστικών δειγμάτων του μοντέρνου κινήματος στην αρχιτεκτονική, μπορεί να λειτουργήσει ως η καλύτερη διαφήμιση για την προσέλκυση ποιοτικού τουρισμού. Πιστεύουμε και εργαζόμαστε προς την κατεύθυνση αυτή, ότι η επαναλειτουργία των Ξενία ως πρότυπων ξενοδοχειακών μονάδων υψηλών προδιαγραφών είναι υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στην πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και στον ελληνικό τουρισμό”.

“Είναι γεγονός” τόνισε ο Υπουργός “ότι διανύουμε μια δύσκολη τουριστικά χρονιά. Το ακριβό ευρώ σε σχέση με το δολάριο, η διεθνής οικονομική κρίση, το γεγονός ότι το 2008 είναι Ολυμπιακή χρονιά έχουν προκαλέσει δικαιολογημένα μια ανησυχία στον τουριστικό κόσμο. Όμως, ο ελληνικός τουρισμός αντέχει. Η Ελλάδα διατηρεί τις δυνάμεις της στις παραδοσιακές αγορές και παρουσιάζει αύξηση στις νέες αγορές, όπως η Ρωσία και οι πρώην Ανατολικές χώρες, όπως η Ρουμανία, η Πολωνία, η Βουλγαρία. Σύμφωνα με τα στοιχεία του τελευταίου εξαμήνου, η τουριστική αύξηση παρουσιάζει αύξηση της τάξεως του 3%. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει πως πρέπει να επαναπαυθούμε. Αντίθετα πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να ξεπεράσουμε τα προβλήματα σε ορίζοντα δεκαετίας. Ο ανταγωνισμός στον τομέα του τουρισμού δεν έχει την παραμικρή σχέση μΆ αυτόν των προηγούμενων δεκαετιών. Το γεγονός αυτό δεν μπορούμε να το παραβλέψουμε και να το προσπεράσουμε. Το τουριστικό περιβάλλον έχει αλλάξει.

Αναδεικνύονται νέοι τουριστικοί προορισμοί, προκύπτουν νέες ανάγκες και απαιτήσεις, διευρύνεται ο χώρος της τουριστικής αγοράς, δημιουργούνται νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για διάφορες μορφές τουριστικής δραστηριότητας. Όπως είπα και προηγουμένως, η ελληνική απάντηση στη διεθνή κρίση πρέπει να είναι η Ποιότητα. Η ποιότητα στις υποδομές και στις υπηρεσίες θα φέρει βιωσιμότητα και επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Στο πλαίσιο αυτό, λάβαμε την πολιτική απόφαση της επίλυσης ενός από τα δυσκολότερα και χρονίζοντα προβλήματα του τουριστικού κλάδου. Με νομοθετική ρύθμιση επιλύεται το πρόβλημα της νόμιμης λειτουργίας σημαντικότατου αριθμού τουριστικών καταλυμάτων, που λειτουργούν χωρίς το νόμιμο ειδικό σήμα λειτουργίας του ΕΟΤ”.

Έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να πετύχουμε κατέληξε. “Το καινούργιο, δυναμικό και ανταγωνιστικό μοντέλο ανάπτυξης του ελληνικού τουρισμού που υιοθετήσαμε μας δίνει την δυνατότητα να στοχεύουμε ψηλά. Αλλά κυρίως να στοχεύουμε μακροπρόθεσμα. Η Ελλάδα, αξιοποιώντας τα συγκριτική πλεονεκτήματά της, μπορεί να καθιερωθεί ως ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς. Είμαι βέβαιος πως η στρατηγική της ποιότητας, της βιωσιμότητας και της πολυμορφίας θα φέρει τα καλύτερα αποτελέσματα για τον ελληνικό τουρισμό”.

Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, δήλωσε: «Συνεχίζουμε τις περιοδείες για να αφουγκραζόμαστε από κοντά στις τοπικές κοινωνίες. Στόχος μας δεν είναι να αποκαλύπτουμε μονάχα τις καλές πτυχές του τουρισμού, γιατί υπάρχουν και οι άσχημες πτυχές. Και εδώ, στην `Ανδρο, βλέπουμε ότι υπάρχει καθυστέρηση όσον αφορά στις υποδομές και, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, υπάρχουν και πάρα πολλές ευθύνες όσον αφορά στην εγκατάλειψη του Ξενία της `Ανδρου. Θα κοιτάξουμε λοιπόν, να επιταχύνουμε τις διαδικασίες, διότι η `Ανδρος χρειάζεται ένα στολίδι όπως ήταν κάποτε το Ξενία, χρειάζεται ένα boutique ξενοδοχείο, το οποίο θα βοηθήσει στην περαιτέρω τουριστική ανάπτυξη του νησιού. Σε κάθε περίπτωση, είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία και με τους φορείς και με τον Δήμαρχο και πιστεύουμε ότι η `Ανδρος έχει αρκετά περιθώρια περαιτέρω αξιοποίησης, κυρίως όσον αφορά ειδικές μορφές τουρισμού για την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου αλλά και επειδή βρίσκεται τόσο κοντά στο λεκανοπέδιο Αττικής».

Επίσκεψη στο Ξενία της `Ανδρου

Ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος στο πλαίσιο της περιοδείας του στην `Ανδρο, επισκέφθηκε το Ξενία του νησιού. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο κ. Σπηλιωτόπουλος δήλωσε: «Βλέπουμε ένα ακόμα οίκημα το οποίο αποτυπώνει την εγκληματική αδιαφορία πάρα πολλών ετών από την πλευρά της Πολιτείας. Γιατί, κάποτε, αυτό το Ξενία ήταν ένα κόσμημα που προσέφερε σημαντικά στην ανάπτυξη της `Ανδρου ενώ, σήμερα, έχει εγκαταλειφθεί πλήρως και, όχι απλά απαξιώνει τον ευρύτερο χώρο στον οποίο βρίσκεται, αλλά, δυστυχώς, αποτελεί εστία μόλυνσης. Είμαστε αποφασισμένοι, για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εγκατάλειψη, να δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες, έτσι ώστε, μέσα από διαγωνισμό, αυτό το Ξενία ξανά να λειτουργήσει και να αποτελέσει ένα σύγχρονο boutique ξενοδοχείο».

Εγκαίνια ζωγραφικής έκθεσης με τίτλο: «Εικόνες Καλοκαιριού»

Ευρισκόμενος στην `Ανδρο, ο Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης εγκαινίασε το Σάββατο την ζωγραφική έκθεση με τίτλο: «Εικόνες Καλοκαιριού» των εικαστικών Ειρήνης Κανά και Αλίνας Μάτσα. “Πρόκειται” επεσήμανε στην ομιλία του “για μια έκθεση συνδεδεμένη θεματικά με τη μαγεία του ελληνικού καλοκαιριού, αυτού που όλοι οι Έλληνες κουβαλάμε σαν μια κοινή μνήμη και εμπειρία”.

Εξαίροντας τη σημασία τέτοιων εκθέσεων σε τουριστικούς τόπους, στην καρδιά του καλοκαιριού ο Υπουργός επανέλαβε πως “για μια χώρα σαν την Ελλάδα ο Τουρισμός και ο Πολιτισμός είναι έννοιες αλληλένδετες”, αφού όπως εξήγησε ο πολιτισμός στηρίζει τον τουρισμό.

“Αυτή” πρόσθεσε “είναι η επιδίωξή μας στο Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και η στήριξη μας σε πολιτιστικές εκδηλώσεις αποτελεί στρατηγική απόφαση. Γιατί ο πολιτισμός προσελκύει τον ποιοτικό τουρισμό τον οποίο επιδιώκουμε, φέρνει στη χώρα τον υποψιασμένο επισκέπτη, αυτόν που επιλέγει την Ελλάδα, επειδή είναι η Ελλάδα και όχι απλώς μια ηλιόλουστη χώρα. Η Ελλάδα του πολιτισμού, είναι η Ελλάδα που μας αντιπροσωπεύει. Για αυτήν την Ελλάδα εργαζόμαστε, αυτή είναι η εικόνα της χώρας που οφείλουμε να δείχνουμε προς τα έξω. Το τονίζω αυτό ιδιαίτερα τώρα, που ο χαμός του νεαρού Αυστραλού έφερε οργή και θυμό σε όλη την ελληνική κοινωνία”.

«Η έκθεση της Ειρήνης Κανά και της Αλίνας Μάτσα” ανέφερε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης, “δεν είναι σημαντική μόνο για την `Ανδρο, είναι εξαιρετικά σημαντική για τις εικαστικές τέχνες, για τη ζωγραφική, για τον Πολιτισμό. Είναι μια έκθεση σχεδόν ονειρική, μας ταξιδεύει και μας δημιουργεί παιδικές αναπολήσεις πάρα πολλών καλοκαιριών στα νησιά. Ξυπνάει μια ρομαντική διάθεση και, κυρίως, τη επιθυμία να ξαναζήσουμε την Ελλάδα όπως ήταν κάποτε. Μια Ελλάδα η οποία ήταν αυθεντική, ήταν γνήσια και η οποία είχε, πάνω απΆ όλα, δύο χρώματα: το γαλάζιο και το λευκό».

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024