Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςeasyJet: Στα 248 εκατ, λίρες το περιθώριο κέρδους προ φόρων, για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30/9/2011
Ο αριθμός επιβατών αυξήθηκε κατά 11,8%, σε 54.5 εκατ.

easyJet: Στα 248 εκατ, λίρες το περιθώριο κέρδους προ φόρων, για το οικονομικό έτος που ολοκληρώθηκε στις 30/9/2011

Εξαιρετικές επιδόσεις της easyjet, που οφείλονται στο στενό έλεγχο του κόστους, το ισχυρό δίκτυο της easyJet και τη σταθερή προσοχή στους πελάτες.

Η easyJet έχει σημειώσει εξαιρετική πρόοδο κατά το προηγούμενο έτος και έχει παρουσιάσει σημαντικά αποτελέσματα στο περιθώριο κέρδους προ φόρων, το οποίο αυξήθηκε κατά 60 εκατ. λίρες και ανήλθε στα 248 εκατ. λίρες παρά την αύξηση κατά 100 εκατ. λίρες στα κόστη καυσίμου. Αυτή η εξαιρετική απόδοση οφείλεται στο στενό έλεγχο του κόστους, στην αποτελεσματική διαχείριση απόδοσης, στην ισχύ του δικτύου της εταιρίας και στη σταθερή προσοχή στους πελάτες.

Η επιστροφή επενδυμένων κεφαλαίων (ROCE) βελτιώθηκε κατά 3,9 ποσοστιαίες μονάδες σε 12, 7%. Η απόδοση χρονικής ακρίβεια πτήσεων (OTP) βελτιώθηκε κατά 13 ποσοστιαίες μονάδες σε 79%, με την αξιοσημείωτη επίδοση σε όλο το εύρος του δικτύου να οδηγεί σε βελτίωση έξι ποσοστιαίων μονάδων της ικανοποίησης των πελατών.

Τα συνολικά έσοδα ανά θέση αυξήθηκαν κατά 4,1% (3,4% σε σταθερή ισοτιμία νομίσματος) σε 55,27 λίρες, καθώς οι επενδύσεις αναφορικά με τη χωρητικότητα, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά το οικονομικό έτος 2010 και το πρώτο μισό του 2011 άρχισαν να αποδίδουν σε συνδυασμό με εξαιρετικές επιδόσεις στα έσοδα που προέρχονται από συμπληρωματικές υπηρεσίες, αυξάνοντας τα έσοδα ανά θέση κατά 12,9%, σε 11,52 λίρες, κατόπιν αποφασιστικών κινήσεων της διοίκησης στη  διάρκεια του δεύτερου τριμήνου.

Ο αριθμός επιβατών αυξήθηκε κατά 11.8% σε 54,5 εκατ. και η πληρότητα βελτιώθηκε κατά 0,3%, φτάνοντας το 87,3%. Οι επιβάτες που δεν προέρχονται από το Ην. Βασίλειο εκπροσωπούν πλέον το 56%, αύξηση τριών ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά. Αντίστοιχα, οι επιβάτες που ταξιδεύουν με την easyJet για επαγγελματικούς σκοπούς αυξήθηκαν σχεδόν κατά ένα εκατομμύριο σε 9,5 εκατ.

Το υπογεγραμμένο κόστος ανά θέση (μη συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων και των διακυμάνσεων του νομίσματος) μειώθηκε κατά 1,3% για το πλήρες έτος και παρέμεινε σταθερό σε καταγεγραμμένη βάση με σημαντικές επιδόσεις στις υπηρεσίες εδάφους, τη συντήρηση και τα κόστη που σχετίζονται με  αναστάτωση στο σχεδιασμό των πτήσεων.

Κατά το τρέχον έτος παρατηρήθηκαν σημαντικές ταμειακές ροές 424 εκατ. λιρών, οι οποίες οδήγησαν σε καθαρό κέρδος 100 εκατ. λιρών, όπως καταγράφηκε στις 30 Σεπτεμβρίου 2011.

Το Διοικητικό Συμβούλιο έχει προτείνει επιστροφή κεφαλαίου σε μία και μόνο δόση, η οποία είναι πιθανό να δομηθεί στη μορφή ενός ειδικού μερίσματος των 150 εκατ. λιρών. Εάν σε αυτό συνυπολογιστεί και το καθιερωμένο μέρισμα των 10,5 πεννών ανά μετοχή, η συνολική επιστροφή μετρητών στους μετόχους για το έτος θα ανέλθει στα 195 εκατ. λίρες (ή 45,4 πέννες ανά μετοχή), ποσά τα οποία θα καταβληθούν στους μετόχους που διατηρούν μετοχές στο κλείσιμο της λήξης της συνεδρίασης του χρηματιστηρίου της 23 Μαρτίου 2012 στις 2 Μαρτίου του 2012 με ημερομηνία αποκοπής μερίσματος στις 29 Φεβρουαρίου του 2012.

Τα κέρδη ανά μετοχή βελτιώθηκαν κατά 24,1 πέννες σε 52,5 πέννες ανά μετοχή, εκ των οποίων οι 9 πέννες είναι αποτέλεσμα των αλλαγών στο ποσοστό φορολόγησης του Ηνωμένου Βασιλείου και διαφόρων φορολογικών αιτημάτων.

Οι επόμενες κρατήσεις είναι στo ίδιο επίπεδα με το προηγούμενο έτος. Με το 45% περίπου των θέσεων για τη χειμερινή περίοδο, τα συνολικά έσοδα ανά θέση για το πρώτο μισό σε σταθερό νόμισμα αναμένονται να παρουσιάσουν μέτρια μονοψήφια αύξηση. 

Σημειώνεται ότι τα αναφερόμενα στοιχεία περιλαμβάνουν κόστος 27 εκατ. λιρών, τα οποία σχετίζονται με συνέπειες από το σύννεφο ηφαιστειακής τέφρας, καθώς και ζημίες 7 εκατ. λιρών σχετικά με τη διάθεση του αεροσκάφους A321 το 2010. Το 2011 δεν υπήρξαν καθόλου αναφερόμενες  προσαρμογές.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα, η Carolyn McCall, Chief Executive της easyJet δήλωσε: “Η easyJet έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο τη χρονιά αυτή. Οι ισχυρή λειτουργική και οικονομική μας επίδοση αποτελεί αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς και της δέσμευσης των ανθρώπων της easyJet να συνεισφέρουν στο στόχο μας που είναι να κάνουμε τα αεροπορικά ταξίδια εύκολα και προσιτά σε όλους τους καταναλωτές. Αυτή η συνεισφορά έχει χειροπιαστά οφέλη για τους μετόχους μας, ενώ έχουμε ανακοινώσει συνολική επιστροφή μετρητών στους μετόχους για το έτος, η οποία ανέρχεται περίπου στα 195 εκατ. λίρες ή 45,4 πέννες ανά μετοχή. Παρόλο τις αντιξοότητες του υψηλότερου κόστους καυσίμων, τις ασθενείς και αβέβαιες οικονομικές προοπτικές, η μέριμνά μας είναι για τους πελάτες μας. Η ισχυρή λειτουργική μας απόδοση, και η ισχύς του δικτύου της easyJet σε συνδυασμό με τον έλεγχο επί του κόστους και την πειθαρχία στο κεφάλαιο συνεπάγονται ότι easyJet έχει τις προοπτικές να πετύχει”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024