Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΚυπριακές Αερογραμμές: Στήριξή τους (υπό όρους) λόγω καλοκαιρινής περιόδου
Αεροπορικές εταιρείες

Κυπριακές Αερογραμμές: Στήριξή τους (υπό όρους) λόγω καλοκαιρινής περιόδου

Το Υπουργικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε χθες ότι θα πρέπει να διατηρηθούν σε λειτουργία οι Κυπριακές Αερογραμμές και την καλοκαιρινή περίοδο, με στόχο να βρεθεί το συντομότερο αγοραστής-στρατηγικός επενδυτής. Η λύση περιλαμβάνει απόλυση 560 υπαλλήλων, οριζόντια περικοπή μισθών κατά 8% και μείωση του στόλου της εταιρείας κατά 4 αεροσκάφη.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Κυπριακής Κυβέρνησης κ. Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε χθες ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της χώρας αποφάσισε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί να διατηρηθούν σε λειτουργία οι Κυπριακές Αερογραμμές, ώστε να ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή περίοδος, με στόχο να βρεθεί το συντομότερο αγοραστής- στρατηγικός επενδυτής. Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η διατήρηση της εταιρείας εν ζωή, με στόχο την πώλησή της σε στρατηγική επενδυτή, βασίζεται στην υπευθυνότητα όλων των εμπλεκομένων.

Σύμφωνα με το inews.com.cy, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι “το Υπουργικό Συμβούλιο έχει μελετήσει τις εισηγήσεις της διυπουργικής επιτροπής για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών και έχει αποφασίσει για πολύ συγκεκριμένους και απτούς λόγους, που αφορούν κυρίως την τουριστική καλοκαιρινή περίοδο του τόπου μας, ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η εταιρεία να κρατηθεί στη ζωή ώστε να ολοκληρωθεί η καλοκαιρινή περίοδος, με στόχο πάντα να βρεθεί το συντομότερο αγοραστής – στρατηγικός επενδυτής”.

Για να γίνει αυτό, υπέδειξε, “πρέπει να υπάρχει η βασική προϋπόθεση ότι τα άμεσα και αναγκαία μέτρα τα οποία πρέπει να παρθούν για την αναδιάρθρωση και εξυγίανση της εταιρείας θα πρέπει να γίνουν αποδεκτά από όλους τους εμπλεκόμενους”, προσθέτοντας πως αυτό αποτελεί βασικότατη προϋπόθεση.

Το ΔΣ, συνέχισε, “θα ενημερώσει τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για αυτή τη βασική προϋπόθεση των άμεσων και αναγκαίων μέτρων εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης και ταυτόχρονα η διϋπουργική επιτροπή, η οποία παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το θέμα, θα είναι έτοιμη να διαβουλευτεί και αυτή με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το ΔΣ με στόχο να κλείσει αυτό το θέμα των βασικών προϋποθέσεων το συντομότερο δυνατό, σε εξαιρετικά μικρό χρονικό διάστημα”.

Ο Εκπρόσωπος ανέφερε πως “η Κυβέρνηση κληρονόμησε μια πολύ δύσκολη και σαθρή κατάσταση η οποία και αυτή αφέθηκε στο χρόνο να κακοφορμίσει δίχως να έχει καμία ευθύνη. Δεν είναι δυνατόν αυτοί οι οποίοι άφησαν την εταιρεία περίπου σε παράλληλη γραμμή όπως και την οικονομία να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα, να ζητούν και τα ρέστα”, πρόσθεσε.

Η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου για τη διάσωση των Κυπριακών Αερογραμμών θα πρέπει να εφαρμοστεί μέχρι το τέλος Απριλίου. Η απόφαση αυτή περιλαμβάνει απόλυση 560 υπαλλήλων, οριζόντια περικοπή μισθών κατά 8% και μείωση του στόλου της εταιρείας κατά τέσσερα αεροσκάφη.

Η διεύθυνση και τα συνδικάτα του αερομεταφορέα, σε έκτακτες συσκέψεις, μελετούν την πρόταση δεδομένου ότι θα πρέπει να τοποθετηθούν σε διάστημα μερικών εικοσιτετραώρων.

Ο πρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών, κ. Σταύρος Σταύρου, υποστήριξε ότι αν δε λαμβανόταν χθες πολιτική απόφαση για τη στήριξή τους, ενδεχομένως η εταιρεία να κατέρρεε. Σύμφωνα με τον ίδιο, θα πρέπει να αποχωρήσουν άμεσα 360 υπάλληλοι και οι υπόλοιποι 200 έως το τέλος Απριλίου, χωρίς να πάρουν αποζημίωση. Ο κ. Σταύρου αποκάλυψε, μάλιστα, ότι υπάρχουν έτοιμοι κατάλογοι υπαλλήλων που θα αποχωρήσουν. Όσον αφορά στη μείωση του στόλου, σημείωσε ότι δύο από τα δέκα αεροπλάνα τα οποία νοικιάζει η εταιρεία θα επιστραφούν έως το τέλος Απριλίου, ενώ τα άλλα δύο θα καταβληθεί προσπάθεια να υπενοικιασθούν σε άλλη εταιρεία μαζί με τα πληρώματά τους.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024