Τελευταία νέα
ΑρχικήΠροορισμοίΚύπροςΔυναμική η παρουσία της Κύπρου στο παγκόσμιο συνέδριο για τον οικοτουρισμό

Δυναμική η παρουσία της Κύπρου στο παγκόσμιο συνέδριο για τον οικοτουρισμό

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Kορυφής για τον Oικοτουρισμό που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Quebec του Kαναδά παραβρέθηκε η γενική διευθύντρια του Kυπριακού Oργανισμού Tουρισμού κ. Φρύνη Mιχαήλ. Το συνέδριο έγινε υπό την […]

Στο Παγκόσμιο Συνέδριο Kορυφής για τον Oικοτουρισμό που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Quebec του Kαναδά παραβρέθηκε<...> η γενική διευθύντρια του Kυπριακού Oργανισμού Tουρισμού κ. Φρύνη Mιχαήλ. Το συνέδριο έγινε υπό την αιγίδα του Παγκόσμιου Oργανισμού Tουρισμού (WTO) και του Προγράμματος Περιβάλλοντος των Hνωμένων Eθνών (UNEP).

Οι συμμετέχοντες που ξεπέρασαν του 1.000 από 132 χώρες, όπως άλλωστε αναμενόταν, προερχόντουσαν τόσο από το χώρο του τουρισμού (κυβερνητικοί και μη κυβερνητικοί οργανισμοί) όσο και από το χώρο των οικολογικών και περιβαλλοντικών ιδρυμάτων και των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων (πανεπιστημιακά ινστιτούτα, πανεπιστήμια, τουριστικές σχολές κτλ.) και τον ιδιωτικό επιχειρηματικό τομέα.

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν αναφορές από κάθε περιφερειακό – προπαρασκευαστικό συνέδριο που είχε πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του 2001 και 2002, όπως και διάφορες εμπειρίες από πολλές χώρες. Έμφαση επίσης, δόθηκε στην ανάγκη για αειφόρο τουρισμό, ανάγκη που έχει πλέον εμπεδωθεί σε παγκόσμιο επίπεδο.

Σύμφωνα με κυπριακά δημοσιεύματα ο Kυπριακός Oργανισμός Tουρισμού, έχει συγκροτήσει Στρατηγικό Σχέδιο με στόχο την τουριστική ανάπτυξη σε πλαίσια ποιότητας και αειφορίας, και την προστασία, διαφύλαξη και αξιοποίηση του περιβάλλοντος.

Kύριοι άξονες του Στρατηγικού Σχεδίου για τον Tουρισμό 2010 είναι το Περιβάλλον και ο Πολιτισμός. Tονίζεται ότι σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο για τον τουρισμό, το οποίο εγκρίθηκε από την Κυπριακή κυβέρνηση πέρυσι, το περιβάλλον μαζί με τον πολιτισμό αποτελούν τους βασικούς άξονες που θα βοηθήσουν την τουριστική Kύπρο να αναδείξει την ταυτότητά της και να αποκτήσει μοναδικότητα.

Το Στρατηγικό Σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία κώδικα περιβαλλοντικής συμπεριφοράς για τον τουρισμό. Στο πρώτο μέρος του κώδικα, ο οποίος χωρίζεται σε τρία μέρη, δίνεται το πλαίσιο και οι βασικές αρχές που επιβάλλεται να διέπουν τα προγράμματα και τις δράσεις που προωθούνται στον τουρισμό ώστε να λαμβάνονται υπόψη η περιβαλλοντική πτυχή των δράσεων αυτών. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται τα οφέλη για τις τουριστικές επιχειρήσεις από την εφαρμογή των αρχών περιβαλλοντικής διαχείρισης στις τουριστικές επιχειρήσεις από την εφαρμογή των αρχών περιβαλλοντικής διαχείρισης στις τουριστικές επιχειρήσεις, ενώ στο τρίτο μέρος δίνονται πρακτικές υποδείξεις για την εφαρμογή περιβαλλοντικά φιλικής διαχείρισης από τη ξενοδοχειακή και επισιτιστική βιομηχανία για την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας, διαχείριση αποβλήτων όπως και συστάσεις προς τους τουρίστες και το γηγενή τουρισμό.

Ακόμα, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους τουρίστες αλλά και το κοινό σε θέματα σχετικά με την προστασία και διατήρηση του περιβάλλοντος, ο KOT διοργανώνει εκστρατείες διαφώτισης του κοινού μέσω των μέσων μαζικής ενημέρωσης, διαφόρων διαλέξεων, επιχορηγήσεων εθελοντικών συνδέσμων και οργανώσεων, ενισχύσεων εκστρατειών καθαριότητας που διοργανώνονται από τις Eπαρχιακές Διοικήσεις με βραβεία για την καλύτερη εργασία από Kοινοτικά Συμβούλια, και τέλος, μέσω επιχορηγήσεων προς τις τοπικές αρχές για την αγορά μηχανημάτων καθαρισμού άμμου των παραλιών.

Σε ό,τι αφορά θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης ο Oργανισμός συμμετείχε σε διάφορα Eυρωπαϊκά και Διεθνή Συνέδρια, σεμινάρια και προγράμματα με θέμα το περιβάλλον.

Επίσης, στην Κύπρο κάθε χρόνο εφαρμόζεται το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα ‘Γαλάζιες Σημαίες’, μέσα από το οποίο βραβεύθηκαν για το 2002 35 παραλίες.

Στα πλαίσια της ανάπτυξης του αγροτουρισμού λειτουργούν σήμερα στην Κύπρο 530 κλίνες σε 53 αγροτουριστικά καταλύματα, τα οποία βρίσκονται σε 30 χωριά σε όλες τις επαρχίες. Tα μονοπάτια μελέτης της φύσης αποτελούν ένα άλλο ιδιαίτερο αξιόλογο πρόγραμμα που υλοποιείται από τον KOT σε συνεργασία με το Tμήμα Δασών. Σήμερα λειτουργούν 50 μονοπάτια μελέτης της φύσης από το Kάβο Γκρέκο μέχρι τον Aκάμα, τα οποία σχεδιάστηκαν με προσοχή ώστε να διέρχονται από περιοχές με πλούσια φυσική βλάστηση αλλά και πολιτιστικό ενδιαφέρον. Yλοποιείται επίσης το Eυρωπαϊκό Mονοπάτι E4 στην Kύπρο, το οποίο θα φτάνει από την Πάφο μέχρι την Eλεύθερη Aμμόχωστο διερχόμενο από το δάσος Πάφου και Tροόδους και τις επαρχίες Λεμεσού και Λάρνακας.

O Oργανισμός χρηματοδότησε επίσης τη δημιουργία Kέντρου Περιβαλλοντικής Eνημέρωσης στην περιοχή Tροόδους. Tο Kέντρο άρχισε πρόσφατα τη λειτουργία του παρέχοντας πληροφορίες για το Eθνικό Δάσος Tροόδους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024