Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΙδιαίτερα πετυχημένη η ημερίδα για την τουριστική ανάπτυξη της Σπάρτης

Ιδιαίτερα πετυχημένη η ημερίδα για την τουριστική ανάπτυξη της Σπάρτης

Ουσιαστικές επισημάνσεις και προτάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της Σπάρτης και της Λακωνίας κατατέθηκαν στην ημερίδα, που έγινε, με θέμα: «Πολιτισμός – Τουρισμός – Περιβάλλον: Η Δημιουργική Ανάπτυξη της Σπάρτης», […]

Ουσιαστικές επισημάνσεις και προτάσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της Σπάρτης και της Λακωνίας κατατέθηκαν στην ημερίδα, που έγινε, με θέμα: «Πολιτισμός – Τουρισμός – Περιβάλλον: Η Δημιουργική Ανάπτυξη της Σπάρτης», το Σάββατο<...>13 Σεπτεμβρίου 2008, στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Σπαρτιατών. Την Ημερίδα διοργάνωσε η Παλλακωνική Ένωση, σε συνεργασία με την Εταιρία «ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΝ – Σύμβουλοι Επιμόρφωσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού».

Χαιρετισμό προς την ημερίδα έστειλαν με επιστολές τους οι: κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, Υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, βουλευτής Λακωνίας, πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, Βουλευτής Λακωνίας, κ. Κωνσταντίνος Χαϊδεμένος, Ταξίαρχος, διοικητής Κ.Ε.Ε.Μ.

Την ημερίδα άνοιξε ο κ. Ιωάννης Οικονομάκος, Γεν. Γραμματέας της Παλλακωνικής Ένωσης, ο οποίος συντόνισε τις εργασίες μαζί με τον κ. Αντώνη Φελούρη, Διευθυντή του “Ελλάδα TV & FM”, και τον κ. Βασίλη Αντωναράκο, Εκδότη – Διευθυντή της εφημερίδας “Παρατηρητής της Λακωνίας”.

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. της Παλλακωνικής Ένωσης κα. Ειρήνη Μουσταφέλλου – Αντωναράκου, αφού ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους, παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητες της Παλλακωνικής. Απένειμε μάλιστα, τιμητική πλακέτα στον Δήμαρχο της Σπάρτης, κ. Σαράντο Αντωνάκο για την προσφορά του, την οποία παρέλαβε η σύζυγός του, κα Δέσποινα Αντωνάκου.

Ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Χρήστος Πατσιλίβας, στον χαιρετισμό του, είπε: «το πρώτιστο είναι το περιβάλλον. Προστατεύοντας το περιβάλλον, προστατεύουμε και τον τουρισμό μας. Δυστυχώς, οι τουρίστες είναι διερχόμενοι και μιλούν για το Μυστρά και όχι για τη Σπάρτη. Αυτό είναι ευθύνη όλων μας». Στη συνέχεια, ο Εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, κ. Κυριάκος Αμανατίδης, ευχήθηκε τα συμπεράσματα της ημερίδας να βοηθήσουν στη διάσωση του πολιτισμού και του φυσικού περιβάλλοντος της Σπάρτης και του νομού.

Ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Κώστας Φούρκας, έκανε ουσιαστικές τοποθετήσεις σε σχέση με τους άξονες της ημερίδας και δήλωσε, μεταξύ των άλλων: «ο πολιτισμός και ο τουρισμός είναι δυο έννοιες αλληλένδετες. Η Σπάρτη είναι στρατηγικός πόλος πολιτιστικής ανάπτυξης με παγκόσμια εμβέλεια. Δυστυχώς, τον πλούτο της Σπάρτης δεν έχουμε ακόμα κατορθώσει να τον παρουσιάσουμε. Το Μουσείο δεν είναι πλέον επισκέψιμο. Τα ευρήματα βρέθηκαν από ανασκαφές για τον βιολογικό καθαρισμό και όχι από οργανωμένες ανασκαφές. Θα πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά το Υπουργείο Πολιτισμού. Απαιτείται να σχεδιάζουμε το μέλλον και όχι να εξυπηρετούμε τις ανάγκες της στιγμής».

Εισηγητές της ημερίδας ήταν:

Η κα. Φεβρωνία Πατριανάκου, βουλευτής Επικρατείας, η οποία τόνισε «ο τουρισμός είναι παγκοσμίως από τους πιο δυναμικούς κλάδους. Ωστόσο, είναι αναγκαία η ύπαρξη ικανών και καταρτισμένων στελεχών. Πρέπει να αποκτήσουμε στη Λακωνία Σχολή ξενοδοχειακών, τουριστικών επιχειρήσεων και marketing , πανεπιστημιακού επιπέδου».

Η κα. Ντία Τζανετέα, Φιλόλογος, Νομαρχιακή Σύμβουλος και υποψήφια βουλευτής, ανέφερε ότι ο πολιτισμός συνιστά πεδίο μέσα στο οποίο λειτουργούν, αναπνέουν και αναπτύσσονται πρωτίστως, συλλογικά και ατομικά, οι σημαντικότερες κοινωνικές, καλλιτεχνικές και οικονομικές δραστηριότητες μιας κοινότητας και μιας περιοχής.

Η κα. Παπαποστόλου Μεταξία, Δημοτική Σύμβουλος, είπε ότι έχει κατατεθεί το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου, με στόχους διετίας: το Μουσείο, το καλοκαιρινό φεστιβάλ του Σαινοπουλείου Ιδρύματος, την ανάπλαση του Ιερού της Σοφίας Αρτέμιδος, την ανάδειξη του Ταΰγετου για την ανάπτυξη θεματικού τουρισμού.

Ο κ. Φίλιππος Πήλιουρας, Πρόεδρος της Τ.Ε.Δ.Κ. Ν. Λακωνίας και Δήμαρχος Γερονθρών, έδωσε έμφαση στην ήπια τουριστική ανάπτυξη του νομού και στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού. «O οικοτουρισμός φιλοδοξεί να αναδείξει και να προστατεύσει τον πλούτο και την αυθεντικότητα των περιοχών, να συμπληρώσει τα εισοδήματα των κατοίκων αγροτικών και ορεινών περιοχών, να συμβάλει συνεπώς στη βελτίωση του επιπέδου ζωής, να αποτελέσει ένα ισχυρό μοχλό καταπολέμησης της ανεργίας και να παρέχει κίνητρα για την δραστηριοποίηση των τοπικών κοινωνιών».

Ο κ. Δημήτρης Πολλάλης, Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λακωνίας, είπε χαρακτηριστικά: «οφείλουμε να προστατεύσουμε το καλύτερο οικόπεδο του πλανήτη! Η Λακωνία διαθέτει ισχυρά τουριστικά πλεονεκτήματα, με βάση τη γεωγραφική, πολιτιστική και ιστορική της θέση. Όμως, δεν υπάρχει αεροδρόμιο .Να δώσουμε έμφαση στην οδική πρόσβαση που έχει μικρό κόστος μεταφοράς σε σχέση με τα ακτοπλοϊκά ναύλα. Να υπάρξει κάποιος τοπικός φορέας τουρισμού με συγκεκριμένη γνώση και άποψη, με στρατηγικό σχέδιο marketing για την τουριστική προβολή και ανάπτυξη της Λακωνίας».

Οι κ.κ. Γιώργος Σκαρβέλης, Σύμβουλος Επιμόρφωσης και Ανάπτυξης Επιχειρήσεων και Δήμητρα Δεληκωστοπούλου, Σύμβουλος Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων συμπαρουσίασαν το Σχέδιο της Παλλακωνικής «ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ» που υποστηρίζεται από το Ε.Π. «Απασχόληση και Επαγγελματική Κατάρτιση», του ΥΠΑΚΠ, Μέτρο 1.6. «Δράσεις Ενίσχυσης της Απασχόλησης με την ενεργό συμμετοχή των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (Μ.Κ.Ο., β’ κύκλος), και συγχρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) και 20% από Εθνικούς Πόρους. Όπως δήλωσαν: «Η σημερινή Εκδήλωση αποτελεί σημαντική ενέργεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού. Τα αποτελέσματα αυτής και της Ημερίδας στη Μονεμβασία (που έγινε τον Ιούλιο) θα παρουσιαστούν στο Τρίτο Παλλακωνικό Συνέδριο, που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα Οκτωβρίου».

Οι κ.κ. Παναγιώτης Κούσουλας, Πρόεδρος των Λακώνων Φοιτητών και Σπύρος Ζαχαρόπουλος, Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Σπάρτης έδωσαν ελπιδοφόρα νότα στην Ημερίδα, δηλώνοντας ότι οι νέοι άνθρωποι έχουν προβληματισμό και άποψη. Αναφέρθηκαν στην ανάγκη ιστοσελίδας σε διαφορετικές ξένες γλώσσες για την προβολή του πολιτιστικού πλούτου της Σπάρτης και της Λακωνίας, να χαρακτηριστεί ο Ταΰγετος Εθνικός Δρυμός, να αξιοποιηθεί ο ανεκμετάλλευτος ποταμός Ευρώτας, να γίνει η Σπάρτη μια «πράσινη πόλη».

Στις παρεμβάσεις που έγιναν, ο κ. Λεκάκος, Εκπαιδευτικός, Προϊστάμενος Εκπαίδευσης και μέλος της Παλλακωνικής, ζήτησε να απαιτηθεί η ενιαία Μάνη, η ενιαία Λακωνία.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024