Τελευταία νέα
ΑρχικήΕπαγγελματικά ΤαξίδιαΣυνέδρια ΤουρισμούΣτο επίκεντρο οι σημερινές προκλήσεις του τουρισμού
Tourism Business Frontiers Forum - WTM

Στο επίκεντρο οι σημερινές προκλήσεις του τουρισμού

Τα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίζει σήμερα ο τουρισμός παρουσίασαν και ανέλυσαν ειδικοί της τουριστικής βιομηχανίας στο πρόσφατο συνέδριο `Tourism Business Frontiers`, που πραγματοποιήθηκεστο πλαίσιο της έκθεσης World Travel Market […]

Τα εμπόδια που καλείται να αντιμετωπίζει σήμερα ο τουρισμός παρουσίασαν και ανέλυσαν ειδικοί της τουριστικής βιομηχανίας στο πρόσφατο συνέδριο `Tourism Business Frontiers`, που πραγματοποιήθηκε<...>στο πλαίσιο της έκθεσης World Travel Market (WTM). Τις εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησε ο καθηγητής David Airey (Πανεπίστήμιο Surrey), επισημαίνοντας τον ολοένα αυξανόμενο αριθμό προκλήσεων που συναντά ο τουρισμός στην ανάπτυξη του. Απευθυνόμενος δε στους συνέδρους ανέφερε χαρακτηριστικά: “Σήμερα βρισκόμαστε σε συνεχή περίοδο αλλαγών και είναι πολύ σημαντικό εμείς, όντας πρακτικοί και ακαδημαϊκοί του τουρισμού, να αλλάξουμε την προσέγγιση μας και να συνειδητοποιήσουμε τη νέα ταυτότητα του τουρισμού, ώστε να επιβιώσουμε”.

Για τις τάσεις της αγοράς, που συνεχώς μεταβάλλονται μίλησε στη συνέχεια ο καθηγητής Rochelle Turner (Thomson). Κυριότεροι παράγοντες αυτής της μεταβολής, όπως ανέφερε μεταξύ άλλων, είναι η είσοδος αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, η χρήση του internet, η αύξηση του αριθμού εξοχικών κατοικιών, αλλά και οι επισκέψεις σε φίλους και συγγενείς, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός ότι έχει αυξηθεί πλέον αισθητά το ποσοστό των μεμονωμένων ταξιδιωτών.

Στην εξέχουσα θέση της Κίνας στο παγκόσμιο τουριστικό χάρτη του μέλλοντος αναφέρθηκε έπειτα ο καθηγητής Zhang Guangrui (CASS TRC, Κίνα), αφού ο ρόλος της τόσο στον εισερχόμενο, όσο και στον εξερχόμενο τουρισμό τα επόμενα χρόνια θα είναι πρωταγωνιστικός. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά: Από το 1990 η Κίνα αποτελεί το δημοφιλέστερο προορισμό της Ασίας, είναι 4η παγκοσμίως σε τουριστικές αφίξεις και 5η στον κόσμο όσον αφορά στα έσοδα από τον τουρισμό. Όπως επίσης εκπληκτικός είναι και ο αριθμός των διεθνών αναχωρήσεων από την Κίνα, αφού από 10,5 εκατομμύρια το 2000, το 2005 τριπλασιάστηκε, αγγίζοντας τα 31 εκατομμύρια.

Στη σημασία της τεχνολογίας για την ανάπτυξη του τουρισμού και ειδικότερα στη συμβολή του eTourism για τη χάραξη αποτελεσματικής στρατηγικής δράσης αναφέρθηκε ο καθηγητής Δημήτριος Μπούχαλης (Πανεπίστήμιο Surrey). Όπως εκτίμησε το internet και η τεχνολογική πρόοδος γενικότερα θα αποτελέσουν στο μέλλον το κλειδί της επιτυχίας για την τουριστική βιομηχανία και για αυτό το λόγο η βιομηχανία χρειάζεται τεχνολογικές λύσεις για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα.

Μεταξύ των άλλων θεμάτων που αναπτύχθηκαν και αφορούσαν στις σημερινές προκλήσεις του τουρισμού ήταν η βιώσιμη ανάπτυξη του, η είσοδος αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, η αλλαγή των απαιτήσεων του ταξιδιωτικού κοινού, η δυνατότητα εικονικής ταξιδιωτικής εμπειρίας, ο τουρισμός διαστήματος, κ.α.

Χορηγός επικοινωνίας του συνεδρίου ήταν το TravelDailyNews International.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024