Τελευταία νέα
ΑρχικήΕκθέσειςΑισιόδοξα τα μηνύματα από την WTM για την Κύπρο
Εκθέσεις

Αισιόδοξα τα μηνύματα από την WTM για την Κύπρο

Στη WTM του Λονδίνου, ο Υφυπουργός Τουρισμού Κύπρου κ. Κουμής εκφράζει αισιοδοξία για το 2024, επισημαίνοντας τη δυναμική παρουσία και στρατηγικές συνεργασίες για ανάπτυξη στον τομέα.

Στο πλαίσιο της διεθνούς τουριστικής έκθεσης World Travel Market (WTM) στο Λονδίνο, όπου η Κύπρος κατέχει προεξέχουσα θέση με δεκάδες περίπτερα συνεκθετών, ο υφυπουργός Τουρισμού κ. Κώστας Κουμής παρουσίασε ένα αισιόδοξο προφίλ για το μέλλον του τομέα στη χώρα για το έτος 2024.

Στον απόηχο μιας θετικά καταγεγραμμένης τουριστικής περιόδου, ο κ. Κουμής επεσήμανε την ενισχυμένη και δυναμική παρουσία της Κύπρου στην έκθεση, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τόνωση τόσο του μαζικού όσο και των ειδικών μορφών τουρισμού, με τον προγραμματισμό αρκετών επαγγελματικών συναντήσεων.

«Δίνουμε έμφαση και στον μαζικό τουρισμό, που είναι ένα ζητούμενο για τη χώρα μας, αλλά και στις ειδικές μορφές τουρισμού για τις οποίες έχουν διευθετηθεί 18 συναντήσεις», ανέφερε ο υφυπουργός.

«Μέχρι στιγμής θα έλεγα ότι λαμβάνουμε αισιόδοξα μηνύματα, με κάποιους από τους στρατηγικούς συνεργάτες της χώρας μας να δηλώνουν πρόθεση για αύξηση της διαθεσιμότητας για το επόμενο έτος, που είναι το ζητούμενο ενώ επίσης κάνουμε συζητήσεις και για το χειμώνα», είπε.

«Ως γνωστόν, (ο χειμώνας) ποτέ δεν ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στη χώρα μας, αλλά από την άλλη μας ενδιαφέρει πρωτίστως η επέκταση της τουριστικής περιόδου και η μετατροπή της Κύπρου σταδιακά σε έναν ολόχρονο προορισμό», πρόσθεσε ο υφυπουργός Τουρισμού.

Από τις επαφές του στο πλαίσιο της World Travel Market γίνεται προσπάθεια να προκύψουν συμφωνίες για συγκεκριμένες συνεργασίες που θα ενισχύσουν τον κυπριακό τουρισμό.

Ο κ. Κουμής, ο οποίος είχε μεταξύ άλλων συνάντηση στο ελληνικό περίπτερο με την υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, είπε για φέτος πως η Κύπρος διανύει μία «αναμφίβολα πολύ καλή τουριστική χρονιά», η οποία ακόμα συνεχίζεται αφού υπάρχουν επισκέπτες σε παραλιακές περιοχές με σχετικά καλά ποσοστά κρατήσεων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

«Οι αφίξεις καταγράφουν αύξηση της τάξης του 24%, ενώ μια σημαντική αύξηση καταγράφεται και στα έσοδα. Είμαστε εδώ με σκοπό και στόχο να θέσουμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να έχουμε μια επίσης σημαντική αύξηση σε σχέση με φέτος και την επόμενη τουριστική χρονιά. Βεβαίως όλα αυτά θα συμβούν έαν ο μη γένοιτο δεν έχουμε απρόοπτα στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και ας ευχηθούμε ότι όλα αυτά τα πολύ δυσάρεστα γεγονότα στο Ισραήλ θα τελειώσουν το συντομότερο δυνατό, αν είναι δυνατόν και σήμερα», είπε ο κ. Κουμής.

Σε συμπληρωματικό ερώτημα απάντησε ότι ουσιαστικά μέχρι σήμερα η σύρραξη στη Μέση Ανατολή δεν επηρεάζει άλλες τουριστικές αγορές πλην του Ισραήλ. «Η Κύπρος εκπέμπει το μήνυμα ενός ασφαλέστατου προορισμού και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Αυτό καλούμαστε και εμείς από την WTM να μεταφέρουμε ως μήνυμα προς κάθε συνεργάτη, προς όλους τους στρατηγικούς συνεργάτες με τους οποίους θα έχουμε συναντήσεις και συζητήσεις», συμπλήρωσε.

Σε ερώτημα του ΚΥΠΕ για τη συζήτηση που έχει ανοίξει στη Βρετανία και αλλού για την ανάγκη επέκτασης της τουριστικής περιόδου στις χώρες της Μεσογείου λόγω των πιο έντονων και πιο συχνών ακραίων καιρικών φαινομένων και κατά πόσο ο κυπριακός σχεδιασμός δίνει έμφαση σε αυτό, ο Υφυπουργός Τουρισμού απάντησε ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη Μεσόγειο άρα και τη χώρα μας. Όντως έχουν ήδη αλλάξει οι κλιματολογικές συνθήκες, δεν μιλάμε για το μέλλον, μιλάμε για το τώρα και επίσης αλλάζουν οι τάσεις σε σχέση με αυτά που θέλουν οι καταναλωτές, οι επισκέπτες».

Σημείωσε ότι «είναι πολύ σημαντικό να περάσουμε το μήνυμα στην τουριστική κοινότητα ότι αυξάνεται ο κόσμος που ελέγχει κατά πόσο προχωρά με δράσεις αειφορίας ένας προορισμός ή όχι. Κατά συνέπεια εμείς ως Υφυπουργείο Τουρισμού απευθύνουμε έκκληση προς την τουριστική κοινότητα της χώρας μας, προς κάθε εμπλεκόμενο, όπως προχωρούν σε δράσεις αειφορίας, όπως επιδεικνύουν συνεχώς ευαισθησία σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος», είπε ο κ. Κουμής.

Ανέφερε πως το Υφυπουργείο διοργάνωσε προ δύο εβδομάδων συνέδριο με συμμετοχή της κυπριακής τουριστικής κοινότητας αλλά και των σημαντικών σε αυτή την προσπάθεια τοπικών αρχών με σκοπό να περάσουν τα σωστά μηνύματα ως προς την αντιμετώπιση των απειλών από την κλιματική αλλαγή.

Λέγοντας πως το Υφυπουργείο «έχει την ευθύνη διασύνδεσης της ανάγκης για προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία στον τουρισμό με πολιτικές» παρέπεμψε στις πρόσφατες εξαγγελίες για σχέδια χορηγιών με δικαιούχους τόσο την ξενοδοχειακή βιομηχανία όσο και τα κέντρα αναψυχής.

«Τα σχέδια αυτά έχουν πράσινο χαρακτήρα και οδηγούν τις επιχειρήσεις αυτές προς την πράσινη μετάβαση. Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούμε όλοι μαζί ότι οι τάσεις αλλάζουν και ότι η κλιματική αλλαγή είναι μία πραγματική απειλή», κατέληξε ο Υφυπουργός Τουρισμού.

Οι υπόλοιπες ημέρες της έκθεσης μέχρι τα μέσα της εβδομάδας περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μία δεξίωση στο κεντρικό περίπτερο της Κύπρου στη World Travel Market, καθώς και βράβευση του Βρετανοκύπριου επιχειρηματία Τζον Χριστοδούλου για τη συνεισφορά του στον κυπριακό τουρισμό μέσω σχολικού διαγωνισμού που διοργάνωσε το φιλανθρωπικό Ίδρυμα Γιάννης Χριστοδούλου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024
22/04/2024
19/04/2024