Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςETC: Πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη το 2024
Τάσεις

ETC: Πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού στην Ευρώπη το 2024

ETC

Η ανάκαμψη παραμένει άνιση, με το 65% των προορισμών να παραμένουν κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα σε διεθνείς αφίξεις.

Μετά από ένα καλοκαίρι έντονης τουριστικής ζήτησης, οι διεθνείς τουριστικές αφίξεις στην Ευρώπη είναι μόλις 3,2% κάτω από τα επίπεδα του 2019, ενώ οι διανυκτερεύσεις μειώθηκαν κατά 1,3% για την περίοδο Ιανουαρίου – Σεπτεμβρίου. Η ανάκαμψη οφείλεται στα ανθεκτικά ενδοευρωπαϊκά ταξίδια και την εισροή τουριστών από τις ΗΠΑ, που επωφελούνται από τις ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αυτά είναι τα συμπεράσματα από την τελευταία έκδοση της τριμηνιαίας έκθεσης “European Tourism Trends & Prospects” της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδίων (ETC).

Τα στοιχεία από την αρχή του χρόνου έως τώρα δείχνουν ότι περίπου ένας στους τρεις προορισμούς αναφοράς έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα διεθνών αφίξεων του 2019. Η ανάκαμψη της Ευρώπης προήλθε κυρίως από προορισμούς της Νότιας Ευρώπης και της Μεσογείου, όπως η Σερβία (+15%), το Μαυροβούνιο (+14%), η Πορτογαλία (+11%), η Τουρκία (+8%), η Μάλτα και η Ελλάδα (και οι δύο με +7% ). Ωστόσο, περίπου το 65% των προορισμών που αναφέρονται στην έκθεση της ETC εξακολουθούν να εμφανίζουν νούμερα χαμηλότερα από αυτά πριν από την πανδημία. Οι πιο αργές ανακάμψεις είναι ιδιαίτερα εμφανείς μεταξύ χωρών της Ανατολικής Ευρώπης που γειτνιάζουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία, και σε εκείνες που συνήθως εξαρτώνται από Ρώσους ταξιδιώτες. Οι χώρες της Βαλτικής σημείωσαν τις μεγαλύτερες μειώσεις: η Εσθονία (-27%), η Λετονία (-30%) και η Λιθουανία (-33%).

Σχολιάζοντας μετά τη δημοσίευση της έκθεσης, ο Miguel Sanz, πρόεδρος του ETC, δήλωσε: “Παρά τις επίμονες οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις, είναι ενθαρρυντικό να παρατηρούμε τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη του ευρωπαϊκού τουρισμού. Ωστόσο, πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι το πραγματικό μέτρο της τουριστικής επιτυχίας εκτείνεται πέρα από τον αριθμό των επισκεπτών και των διανυκτερεύσεων σε έναν προορισμό. Είναι επίσης σημαντικό να ληφθεί υπόψη και να αξιολογηθεί ο αντίκτυπος στη φύση, τις τοπικές επιχειρήσεις και τον μόνιμο πληθυσμό. Καθώς η τουριστική βιομηχανία της Ευρώπης ανακάμπτει, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε καινοτόμες, βιώσιμες μετρήσεις για τον καλύτερο προσδιορισμό του τουρισμού στη γενική ευημερία και πρόοδο”.

Ορατή η πλήρης ανάκαμψη του τουρισμού, παρά τον επίμονο πληθωρισμό και τη γεωπολιτική αστάθεια

Η ευρωπαϊκή ταξιδιωτική ανάκαμψη παρέμεινε ανθεκτική κατά τη θερινή περίοδο, ακόμη και εν μέσω σημαντικών προκλήσεων που έθεσε ο αυξημένος πληθωρισμός, το υψηλό κόστος ζωής, τα ακραία καιρικά φαινόμενα και οι απεργίες των αεροπορικών εταιρειών.

Η επίμονη γεωπολιτική αστάθεια συνεχίζει να έχει επιπτώσεις στις τουριστικές προοπτικές της Ευρώπης. Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία εξακολουθεί να επηρεάζει τους αριθμούς των αφίξεων στην Ανατολική Ευρώπη και η αναπτυσσόμενη σύγκρουση στο Ισραήλ εγκυμονεί κινδύνους για την έναρξη της σεζόν, ειδικά για προορισμούς όπως η Γαλλία, η Τουρκία και η Ρουμανία, που είναι δημοφιλείς στους Ισραηλινούς ταξιδιώτες.

Ωστόσο, οι ξένες αφίξεις στην Ευρώπη αναμένεται να συνεχίσουν να ανακάμπτουν μέχρι το τέλος του 2023 -αν και με βραδύτερο ρυθμό- φτάνοντας το 91% των προπανδημικών επιπέδων για ολόκληρο το έτος. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην Ευρώπη θα φτάσουν τα επίπεδα του 2019 έως το 2024, ένα χρόνο νωρίτερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί. Εν τω μεταξύ, τα ευρωπαϊκά αεροδρόμια βρίσκονται κοντά στην πλήρη ανάκαμψη της επιβατικής ζήτησης. Με βάση την έκθεση αεροπορικής κυκλοφορίας του Αυγούστου της ACI Europe, η επιβατική κίνηση στο ευρωπαϊκό δίκτυο αεροδρομίων μειώθηκε μόλις κατά 3,4% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2019.

Οι τουρίστες προτιμούν προσιτές τιμές και ταξίδια εκτός σεζόν

Παρά τις αυξημένες οικονομικές πιέσεις, οι καταναλωτές συνεχίζουν να δίνουν προτεραιότητα στις ταξιδιωτικές δαπάνες σε σχέση με άλλες δαπάνες. Ωστόσο, λόγω των υψηλών τιμών, οι τουρίστες δίνουν τώρα μεγαλύτερη έμφαση στην σχέση ποιότητας-τιμής όταν εξετάζουν τουριστικά προϊόντα και εμπειρίες.

Συγκεκριμένα, ένας αυξανόμενος αριθμός παραθεριστών επιλέγει προορισμούς που θεωρούνται πιο οικονομικοί. Οι χαμηλότερες τιμές και οι ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες οδηγούν την ανάκαμψη του τουρισμού σε προορισμούς όπως η Τουρκία και η Βουλγαρία, ενώ δημοφιλείς προορισμοί με πακέτα διακοπών, όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία έχουν επίσης υψηλή ζήτηση. Γενικά, οι Ευρωπαίοι εξετάζουν ένα ευρύτερο φάσμα προορισμών σε σχέση με την περίοδο πριν από την πανδημία, με την Τουρκία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Κροατία να έχουν τις κορυφαίες επιδόσεις για διανυκτερεύσεις σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Επιπλέον, οι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν όλο και περισσότερο μια σειρά από τακτικές για να μειώσουν το συνολικό κόστος των διακοπών τους. Πολλοί επιλέγουν να κάνουν κράτηση για τη μεταφορά και τη διαμονή τους πολύ νωρίτερα ή εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν ταξίδια εκτός περιόδου αιχμής. Τα πακέτα διακοπών αυξάνονται επίσης σε δημοτικότητα, καθώς παρέχουν στον ταξιδιώτη τη σιγουριά ότι όλα τα απαραίτητα έξοδα έχουν ήδη ληφθεί υπόψη.

ETC-Quarterly-Report-Q3

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024
24/04/2024
23/04/2024