Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΔωρεάν μεταφορά με ακτοπλοϊκά πλοία στην άγονη γραμμή

Δωρεάν μεταφορά με ακτοπλοϊκά πλοία στην άγονη γραμμή

Μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αξιολόγησης συνολικά του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας και σύμφωνα με την πρόσφατη τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, εκδόθηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σχετική προκήρυξη διενέργειας διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού…

Μετά την ολοκλήρωση της προβλεπόμενης διαδικασίας αξιολόγησης συνολικά του ακτοπλοϊκού δικτύου της χώρας και σύμφωνα με την πρόσφατη<...>τροποποίηση της ισχύουσας νομοθεσίας, εκδόθηκε από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας σχετική προκήρυξη διενέργειας διεθνούς μειοδοτικού διαγωνισμού για την εξυπηρέτηση δρομολογιακών γραμμών ή τμημάτων αυτών, προκειμένου να καλυφθούν οι συγκοινωνιακές ανάγκες των νησιών, με τη σύναψη συμβάσεων ανάθεσης δημόσιας υπηρεσίας έναντι μισθώματος διάρκειας μέχρι 12 ετών.

Με την νέα προκήρυξη:

  1. Επιδιώκεται η αρτιότερη, αποτελεσματικότερη και ποιοτικά αναβαθμισμένη ακτοπλοϊκή συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση του νησιωτικού τμήματος της χώρας μας.
  2. Επικαιροποιείται η διαδικασία σύναψης των συμβάσεων, σύμφωνα με αντίστοιχες διατάξεις της ισχύουσας εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
  3. Για πρώτη φορά θεσπίζονται ποιοτικά κριτήρια (ηλικίας και ταχύτητας) των πλοίων, που μαζί με τα λοιπά χαρακτηριστικά τους τα κατατάσσουν σε τρεις κατηγορίες (1, 2, 3) και οι υποβληθείσες προσφορές αξιολογούνται με την αντίστοιχη σειρά προτεραιότητας.

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 1: Τα πλοία που έχουν ηλικία μέχρι και οκτώ (08) ετών και ταχύτητα δοκιμών τουλάχιστον 25 κόμβους. Για τα πλοία αυτά μπορεί να συναφθεί Σύμβαση για δώδεκα (12) έτη. Για την καλή εκτέλεση αυτής καθορίσθηκε εγγύηση που ανέρχεται στο 10% επί της συμβατικής αξίας του κάθε έτους της δρομολογιακής γραμμής.

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 2: Τα πλοία που δεν πληρούν τις απαιτήσεις ηλικίας και ταχύτητας της κατηγορίας 1. Για τα πλοία αυτά μπορεί να συναφθεί Σύμβαση μέχρι 30 μήνες, εφόσον για το διάστημα αυτό πληρούνται οι απαιτήσεις ηλικίας της ισχύουσας νομοθεσίας και δηλώνεται ότι εντός 30 μηνών από την υπογραφή της σύμβασης το εν λόγω πλοίο θα αντικατασταθεί από πλοίο ηλικίας, ταχύτητας και λοιπών χαρακτηριστικών όπως στην παραπάνω Κατηγορία 1.

    Η Σύμβαση για το νέο πλοίο θα είναι χρονικής διάρκειας τέτοιας ώστε να συμπληρώνονται τα δώδεκα έτη από την ημερομηνία υπογραφής της αρχικής σύμβασης. Μέχρι το τέλος του δεύτερου έτους της αρχικής σύμβασης θα προσκομίζονται στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΕΝ (ΔΘΣ) στοιχεία τεκμηρίωσης υλοποίησης της υποχρέωσης του αναδόχου για αντικατάσταση του αρχικού πλοίου με νέο. Για τη περίπτωση αυτή και προς διασφάλιση υποβολής υπεύθυνων προτάσεων καθορίζεται υψηλή εγγύηση για την καλή εκτέλεση της σύμβασης που ανέρχεται στο 20% επί της συμβατικής αξίας του κάθε έτους της αρχικής σύμβασης για την δρομολογιακή γραμμή και για τα πλοία άνω των 75 μέτρων η εν λόγω εγγύηση δεν θα είναι μικρότερη του 1.500.000 ευρώ.

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ 3:Κάθε πλοίο που δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες 1 και 2. Για τα πλοία αυτά μπορεί να συναφθεί Σύμβαση για ένα (01) έτος, η οποία μπορεί σε ειδικές περιπτώσεις να παρατείνεται για χρονικό διάστημα μέχρι τεσσάρων (04) μηνών. Με την κατηγορία αυτή διατηρείται το ισχύον μέχρι σήμερα καθεστώς (μονοετείς συμβάσεις δημόσιας υπηρεσίας).

  4. Δωρεάν μεταφορά με ακτοπλοϊκά πλοία. Έπ` ωφελεία των μικρών νησιών που έχουν κάτω από 1.000 μόνιμους κατοίκους καθώς και των απομονωμένων νησιών, ο πλοιοκτήτης αναλαμβάνει την υποχρέωση για δωρεάν μεταφορά των μόνιμων κατοίκων και των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους των νησιών και των προστατευόμενων μελών τους.

    Μ΄ αυτό τον τρόπο, επεκτείνεται το μέτρο της δωρεάν μεταφοράς με ακτοπλοϊκά πλοία των μόνιμων κατοίκων και των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους μικρών και απομακρυσμένων νησιών με μητροπολιτικά τους κέντρα, που εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά το έτος 2006 για τους μόνιμους κατοίκους νήσων Κυθήρων και Αντικυθήρων από και προς Νεάπολη Βοιών. Συγκεκριμένα, δικαιούνται δωρεάν μετακίνηση οι μόνιμοι κάτοικοι και οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των νήσων:


    • Αγ. Ευστρατίου από και προς Λήμνο

    • Φούρνων από και προς Ικαρία και Καρλόβασι

    • Λειψών από και προς Πάτμο και Λέρο

    • Σίκινου και Φολεγάνδρου από και προς Ίο.

    • Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίων και Δονούσας από και προς Νάξο.

    • Ανάφης από και προς Θήρα.

    • Κιμώλου από και προς Μήλο.

    • Αστυπάλαιας από και προς Κάλυμνο.

    • Κυθήρων και Αντικυθήρων από και προς Νεάπολη Βοιών και Γύθειο.

    • Ερεικούσας, Μαθρακίου και Οθωνών από και προς Κέρκυρα.
    • Ερεικούσας, Μαθρακίου και Οθωνών από και προς Αγ.Στέφανο

    • Γαύδου από και προς Παλαιόχωρα

    Η πιστοποίηση της ιδιότητας του μόνιμου κατοίκου των νησιών αυτών, που θα έχουν δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς θα αποδεικνύεται με την επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας ή του εκκαθαριστικού της οικείας Δ.Ο.Υ., ή βεβαίωση του οικείου Δήμου ως προς τη πιστοποίηση της μόνιμης κατοικίας του δικαιούχου.

    Η πιστοποίηση της ιδιότητας των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους, που θα έχουν δικαίωμα δωρεάν μεταφοράς, θα αποδεικνύεται με επίδειξη βεβαίωσης του οικείου Δήμου, ή του Κ.Ε.Π. ή οποιασδήποτε άλλης δημόσιας αρχής.

    Η πιστοποίηση των προστατευόμενων μελών θα αποδεικνύεται με το πιστοποιητικό οικογενειακής μερίδας.

    Η επίδειξη των σχετικών δικαιολογητικών θα γίνεται μόνο στον τοπικό εκπρόσωπο της αναδόχου πλοιοκτήτριας εταιρείας (Ναυτικό-Λιμενικό Πράκτορα). Το ανωτέρω δικαίωμα του δικαιούχου είναι προσωπικό και θα πιστοποιείται υποχρεωτικά η ταυτοπροσωπία κατά την επιβίβαση με την επίδειξη της ταυτότητάς του ή του διαβατηρίου του.

  5. Τα ανώτερα προσφερόμενα από ΥΕΝ μισθώματα καθορίστηκαν με βάση τα ήδη διαμορφωθέντα μισθώματα με τις συμβάσεις της τρέχουσας δρομολογιακής περιόδου (1/11/2005-31/10/2006). Επιπρόσθετα, για τις πολυετείς συμβάσεις προβλέπεται αναπροσαρμογή (αύξηση ή μείωση) του ετησίου μισθώματος ανάλογα με τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή αλλά και βάσει Ρήτρας Καυσίμου που εξαρτάται από την μεταβολή της τιμής του καυσίμου που χρησιμοποιεί το πλοίο που θα εκτελεί τις συμβατικές υποχρεώσεις του αναδόχου.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024