Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΜάχη με το χρόνο για τους αγνοούμενους στο ναυάγιο του Costa Concordia
Ανασύρθηκε και έκτο πτώμα από το κρουαζιερόπλοιο Costa Concordia

Μάχη με το χρόνο για τους αγνοούμενους στο ναυάγιο του Costa Concordia

Τα συνεργεία διάσωσης εντόπισαν το πτώμα ενός άντρα στο ναυάγιο του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, που ναυάγησε την περασμένη Παρασκευή κοντά στο ιταλικό νησί Giglio (Τζίλιο), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ansa.

Έξι νεκροί, εξήντα τραυματίες και δεκαπέντε αγνοούμενοι, είναι ο προσωρινός απολογισμός των θυμάτων του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia, που ναυάγησε την περασμένη Παρασκευή κοντά στο ιταλικό νησί Giglio (Τζίλιο). Το έκτο θύμα του ναυαγίου ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία κατά τη διάρκεια της νύχτας και βρέθηκε στο δεύτερο κατάστρωμα και φορούσε σωσίβιο.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης τονίζουν ότι οι ομάδες διάσωσης δίνουν πραγματική μάχη ενάντια στο χρόνο, καθώς, με την πάροδο των ωρών, μειώνονται όλο και περισσότερο οι πιθανότητες να βρεθούν άλλοι επιζώντες, ενώ υπάρχει παράλληλα και ο κίνδυνος να αυξηθεί ακόμη περισσότερο η κλίση του κρουαζιερόπλοιου, καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη τη μετακίνηση στους εσωτερικούς του χώρους.

Η προσάραξη του πλοίου, λίγο μετά το δείπνο, προκάλεσε σκηνές πανικού. Άνδρες της ακτοφυλακής απομάκρυναν επιβάτες και μέλη του πληρώματος. Αρκετά οχηματαγωγά που βρίσκονταν στην περιοχή βοήθησαν στην πολύωρη επιχείρηση διάσωσης, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Το πλοίο, που πραγματοποιούσε κρουαζιέρα στη Μεσόγειο, προσάραξε σε ύφαλο κοντά στο νησί Τζίλιο νοτίως της Τοσκάνης. Στο πλοίο επέβαιναν περίπου 1.000 Ιταλοί επιβάτες, σχεδόν 500 Αμερικανοί, 150 Γάλλοι, σύμφωνα με την πλοιοκτήτρια εταιρεία Costa Crociere. Το πλοίο είχε αναχωρήσει από τη Σαβόνα για μια κρουαζιέρα στη Μεσόγειο και προγραμματισμένους σταθμούς σε Τσιβιταβέκια, Παλέρμο, Κάλιαρι, Πάλμα ντε Μαγιόρκα Βαρκελώνη, Μασσαλία.

Η εταιρεία παραδέχτηκε ότι ο καπετάνιος του πλοίου “έκανε λανθασμένες εκτιμήσεις” και “δεν ακολούθησε τις διαδικασίες” που προβλέπονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. “Η Δικαιοσύνη, με την οποία η Costa Crociere συνεργάζεται, διέταξε τη σύλληψη του καπετάνιου τον οποίο βαρύνουν σοβαρές κατηγορίες”, υπενθυμίζει η εταιρεία, σε ανακοίνωσή της προς τον Τύπο. “Φαίνεται ότι ο καπετάνιος διέπραξε σφάλματα κρίσης που είχαν σοβαρές συνέπειες” και “οι αποφάσεις του όσον αφορά τη διαχείριση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης δεν ακολούθησαν τις διαδικασίες της Costa Crociere, οι οποίες είναι σύμφωνες με τα διεθνή πρότυπα”, τονίζεται.

Από την πλευρά του, ο Ιταλός υπουργός περιβάλλοντος, Κοράντο Κλίνι, δήλωσε ότι θα γίνουν όλες οι πρέπουσες κινήσεις ώστε το κρουαζιερόπλοιο Concordia, που προσέκρουσε σε ύφαλο, κοντά στις ακτές του νησιού Τζίλιο, να μην προκαλέσει περιβαλλοντική καταστροφή.

Ο καπετάνιος εγκατέλειψε νωρίς το πλοίο
Ο κυβερνήτης του ιταλικού κρουαζιερόπλοιου Costa Concordia Φραντζέσκο Σετίνο εγκατέλειψε το πλοίο αρκετή ώρα πριν από την απομάκρυνση των τελευταίων επιβατών, δήλωσε ο εισαγγελέας του Γκροσέτο, αρμόδιος την έρευνα του ναυαγίου του κρουαζιερόπλοιου, απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου SkyTG24. Όταν ρωτήθηκε αν ο κυβερνήτης του πλοίου, ο οποίος συνελήφθη χθες Σάββατο για πολλαπλή ανθρωποκτονία, ναυάγιο και εγκατάλειψη πλοίου, είχε “εγκαταλείψει το πλοίο αρκετή ώρα πριν οι τελευταίοι επιβάτες απομακρυνθούν”, ο εισαγγελέας του Γκροσέτο Φραγκίσκο Βερούτζιο απάντησε “δυστυχώς, πρέπει να το επιβεβαιώσω”.

Μαζί με τον κυβερνήτη του πλοίου, συνελήφθη και ο υποπλοίαρχος Τσίρο Αμπρόσιο με την κατηγορία των πολλαπλών ανθρωποκτονιών και της εγκατάλειψης του πλοίου. “Ο κυβερνήτης του πλοίου προσέγγισε με πολύ αδέξιο τρόπο το νησί Τζίλιο, προσέκρουσε σε ύφαλο, ο οποίος σφηνώθηκε στην αριστερή πλευρά του πλοίου δημιουργώντας μεγάλο ρήγμα με αποτέλεσμα να εισχωρήσει μεγάλη ποσότητα νερού μέσα σε δύο με τρία λεπτά και το πλοίο να πάρει κλίση”, δήλωσε εισαγγελέας του Γκροσέτο.

Επίσημη ενημέρωση της εταιρείας σήμερα το μεσημέρι
Σε δήλωσή της, η Costa Crociere για το τραγικό ατύχημα του Costa Concordia την περασμένη Παρασκευή στο νησί Τζίλιο αναφέρει:

“Η σπουδαιότητα του γεγονότος είναι τέτοια ώστε ακόμα και τώρα ύψιστη προτεραιότητα μας είναι η διευκόλυνση των επιβατών και του πληρώματος.

Καταλαβαίνουμε ότι κάτω από αυτές τις συνθήκες μπορεί να φανεί ότι δεν δώσαμε έγκαιρα απαντήσεις στις απορίες των μέσων, αλλά πιστεύουμε ότι η όποια απάντηση πρέπει να είναι έγκυρη και απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή, ακρίβεια και εξακρίβωση.

Επιπρόσθετα με τη συνημμένη ανακοίνωση, σήμερα 16 Ιανουαρίου στις 14.00 θα λάβει μέρος συνέντευξη τύπου στα κεντρικά γραφεία της Costa Crociere, Piazza Piccapetra 48, Γένοβα, όπου ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Costa Crociere κ. Pier Luigi Foschi (Πιέρ Λούιτζι Φόσκι), θα απαντήσει σε ερωτήσεις δημοσιογράφων”.

Ποια είναι η Costa Cruises
Η εταιρεία Costa Crociere SpA (επιχειρηματική ονομασία Costa Cruises), είναι μία αμερικανο-βρετανικών συμφερόντων ιταλική εταιρεία κρουαζιέρας, με έδρα τη Γένοβα της Ιταλίας. Με έτος ίδρυσης το 1854, η επιχείρηση λειτουργούσε αρχικά ως εταιρεία φορτηγών πλοίων, μεταφέροντας ελαιόλαδο και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα από τη Σαρδηνία στην Λιγουρία της Ιταλίας. Το 1924 η εταιρεία πέρασε στους γιους του ιδρυτή και ξεκίνησε η εμπορική της δραστηριότητα, με την αγορά του πλοίου “Ραβέννα”. Το 1947 ξεκίνησαν οι επιβατικές υπηρεσίες, με τακτικά δρομολόγια μεταξύ Ιταλίας και Νότιας Αμερικής. Η εταιρεία μετέτρεψε αργότερα ολόκληρο το στόλο της σε κρουαζιερόπλοια και έγινε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες κρουαζιέρας στην Ευρώπη. Εξαγοράστηκε από την Carnival Corporation το 2000. Σήμερα η Costa Cruises είναι σήμερα μία από τα 11 εμπορικά σήματα στο χαρτοφυλάκιο της Carnival και αντιπροσωπεύει περίπου το 16% των εσόδων της.

Η εταιρεία είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία της Costa Cruises στην Ιταλία, της AIDA Cruises στη Γερμανία και της Ibero Cruises στην Ισπανία. Η Costa Cruises διαθέτει 15 κρουαζιερόπλοια, όλα υπό ιταλική σημαία, ενώ πραγματοποιεί κρουαζιέρες στη Μεσόγειο, τη βόρεια Ευρώπη, τον Ινδικό Ωκεανό, την Μ. Ανατολή, τη ΝΑ Ασία καιτ η νότια Αμερική.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024