Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΘαλάσσιος ΤουρισμόςΗ Ελλάδα Ευρω-‘κατηγορούμενη’ για την μη εφαρμογή του καμποτάζ

Η Ελλάδα Ευρω-‘κατηγορούμενη’ για την μη εφαρμογή του καμποτάζ

Η δικογραφία είναι… στην έδρα του Ευρω-δικαστηρίου και η Ελλάδα βρίσκεται μερικά βήματα πριν το εδώλιο του κατηγορουμένου για την μη εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών στις θαλάσσιες μεταφορές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή […]

Η δικογραφία είναι… στην έδρα του Ευρω-δικαστηρίου και η Ελλάδα βρίσκεται μερικά βήματα πριν το εδώλιο του κατηγορουμένου για την μη εφαρμογή κοινοτικών κανονισμών στις θαλάσσιες μεταφορές<...>.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε χθες στην Ελλάδα και την Πορτογαλία αιτιολογημένη γνώμη, που είναι το τελευταίο στάδιο πριν την προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, επειδή παραβιάζουν τον κανονισμό του Συμβουλίου Υπουργών για την εφαρμογή του καμποτάζ στις θαλάσσιες μεταφορές.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τον κανονισμό 3577/92 σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της ελεύθερης παροχής των υπηρεσιών στις θαλάσσιες μεταφορές στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υποστηρίζει ότι παραβιάζεται η αρχή αυτή, καθώς, όπως αναφέρει: Μόνο τα υπό ελληνική σημαία επιβατηγά πλοία έχουν το δικαίωμα να μεταφέρουν επιβάτες στα λιμάνια της ηπειρωτικής χώρας.
Τα πλοία που περιλαμβάνονται στο δεύτερο νηολόγιο ορισμένων χωρών – μελών δεν έχουν το δικαίωμα εφαρμογής του καμποτάζ στην Ελλάδα.
Υπάρχει η υποχρεωτική υπαγωγή των κανονισμών των πληρωμάτων στην ελληνική νομοθεσία για όλα τα κοινοτικά πλαίσια που παρέχουν υπηρεσίες στις θαλάσσιες μεταφορές στην Ελλάδα.
Όπως διευκρινίζει σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η παραβίαση του κανονισμού του Συμβουλίου από την Ελλάδα, δεν αφορά το καμποτάζ στα νησιά για το οποίο η χώρα μας έχει λάβει, με απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, εξαίρεση μέχρι την 1η Ιανουαρίου 2004.

Εάν δεν δοθεί ικανοποιητική απάντηση από την Ελλάδα και την Πορτογαλία εντός δύο μηνών, η Επιτροπή έχει το δικαίωμα να αποφασίσει την παραπομπή της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024
02/05/2024