Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςYachtingΣτο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για τον φόρο εισόδου στα σκάφη αναψυχής

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο η Ελλάδα για τον φόρο εισόδου στα σκάφη αναψυχής

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα οδηγηθεί η Ελλάδα μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ακολουθήσει τη δικαστική οδό κατά της Ελλάδας για το φόρο κυκλοφορίας που επιβάλλει κατά την είσοδο […]

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο θα οδηγηθεί η Ελλάδα μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ακολουθήσει τη δικαστική οδό κατά της Ελλάδας για<...> το φόρο κυκλοφορίας που επιβάλλει κατά την είσοδο σκαφών αναψυχής στα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Κατά την Ε.Ε. ο φόρος αυτός ισοδυναμεί με εισαγωγικό δασμό και αντιβαίνει στις διατάξεις των άρθρων 23 και 25 της συνθήκης των ΕΚ. Ως εκ τούτου οι προσαρμογές που επέφερε η Ελλάδα στη νομοθεσία, μετά το επίσημο σχετικό αίτημα που υπέβαλε η Επιτροπή τον Ιούλιο του 2001, είναι ανεπαρκείς.

Σύμφωνα με την Ε.Ε., το άρθρο 11 του ελληνικού νόμου 2743/1999 προβλέπει την επιβολή φόρου με την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής μήκους άνω των επτά μέτρων, τα οποία δεν είναι μόνιμα ελλιμενισμένα σε ελληνικά λιμάνια.

Ο φόρος αυτός επιβάλλεται κάθε φορά που ένα σκάφος αναψυχής εισέρχεται στη χώρα, προσεγγίζοντας τα λιμάνια, τις μαρίνες ή τις ελληνικές ακτές. Το ύψος φόρου του υπολογίζεται με βάση το μήκος του σκάφους και το ποσό του φόρου προστίθεται στα κανονικώς εισπραττόμενα λιμενικά τέλη και καταβάλλεται στον ειδικό λογαριασμό του ταμείου του Λιμενικού Σώματος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, ο ανωτέρω φόρος δεν ανταποκρίνεται σε κανενός είδους υπηρεσία παρεχόμενη προς αυτόν που τον καταβάλλει και κατά συνέπεια είναι αντίθετος με τα άρθρα 23, 25 και 133 της συνθήκης. Τα συγκεκριμένα άρθρα απαγορεύουν τους φόρους αποτελέσματος ισοδυνάμου με εισαγωγικό δασμό μεταξύ των κρατών-μελών και καθιερώνουν ένα κοινό δασμολόγιο και μια κοινή εμπορική πολιτική στο πλαίσιο των σχέσεων των κρατών μελών με τις τρίτες χώρες. Κατά την Ε.Ε. ο συγκεκριμένος φόρος που επιβάλλεται σε ένα κοινοτικό σκάφος αναψυχής καθώς και σε σκάφη αναψυχής τρίτων είναι παράνομος και πρέπει να καταργηθεί.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024