Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΑύξηση 6% στις διεθνείς αφίξεις για την Ευρώπη το 2011
ΔΝΤ: η Ευρώπη είναι πιθανό να γνωρίσει μια ήπια ύφεση στο 2012-13

Αύξηση 6% στις διεθνείς αφίξεις για την Ευρώπη το 2011

ΑΠΟΣΤΟΛΗ – ITB BERLIN 2012 – ΒΕΡΟΛΙΝΟ: Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΤ, οι αφίξεις το 2011 στη Δυτική Ευρώπη αυξήθηκαν συντηρητικά κατά 3%, ενώ στην περιοχή της Νότιας και Μεσογειακής Ευρώπης, καθώς και στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, κατά 8%.

Η Ευρώπη το 2010 ήταν ο ουραγός μεταξύ των περιοχών του πλανήτη: Οι αφίξεις είχαν ανακτήσει μόνο ένα ποσοστό 3% (λιγότερο από το μισό του παγκόσμιου μέσου όρου) και ήταν ακόμη πολύ μακριά από το ρεκόρ του 2008. Αντίθετα, το 2011 η Ευρώπη βρέθηκε στην κορυφή: οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 6%, στις 503 εκατ., πολύ πάνω από το ρεκόρ των 485 εκατ. το 2008.

Ο τουρισμός στη Βόρεια Ευρώπη ανθούσε στα τέλη της δεκαετίας του 2000 και διατηρήθηκε σε ικανοποιητικό επίπεδο και την περίοδο 2008-09. Οι αφίξεις εμφάνισαν στασιμότητα το 2010, για να αυξηθούν κατά 5% το 2011. Οι καλύτερες επιδόσεις ήρθαν από τις σκανδιναβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ισλανδίας -αλλά εκτός της Σουηδίας, όπου οι αφίξεις πρόσφατα είχαν την τάση να έρχονται σε αντίθεση με τις γειτονικές χώρες, κυρίως λόγω των διακυμάνσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών. Οι χαμηλότερες τιμές στην Ιρλανδία επέτρεψαν κάποια ανάκαμψη στις αφίξεις από την ΕΕ, αλλά οι αφίξεις τόσο των μεγάλων όσο και των μικρών αποστάσεων στο Ην. Βασίλειο ήταν υποτονικές.

Οι αφίξεις στη Δυτική Ευρώπη (όπως αυτή ορίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού) αυξήθηκαν συντηρητικά και πάλι το 2011, κατά 3%. Και, για άλλη μια φορά, υπήρχε αντίθεση μεταξύ των ισχυρότερων επιδόσεων της Γερμανίας και των γειτονικών της χώρών (λόγω της οικονομικής ευημερίας, της ανταγωνιστικότητας των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων και της συνεχιζόμενης τάσης για διακοπές κοντά στο σπίτι) και των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η Γαλλία, το Βέλγιο και, ειδικά, η Ελβετία, με το πολύ ισχυρό της νόμισμα.

Το πρόβλημα βρίσκεται στη Μεσόγειο, καθώς, για χρόνια, οι τουριστικές βιομηχανίες της Πορτογαλίας, της Ισπανίας, της Ελλάδας και της Κύπρου έχουν παλέψει για να ανταγωνιστούν προορισμούς με ήλιο και θάλασσα στη Βόρεια Αφρική και την Τουρκία. Το 2011, ο συνδυασμός των χαμηλότερων τιμών στις πληγείσες οικονομίες τους και τα προβλήματα στη Βόρεια Αφρική έφερε τη μεγάλη αύξηση (περίπου 10% στις αφίξεις). Τα δυτικά Βαλκάνια συνέχισαν τις καλές επιδόσεις, με μεγάλη διψήφια αύξηση στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο και την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, αλλά για μια φορά οι αφίξεις στην Κροατία παρέμειναν στάσιμες. Και τίποτα σε φαίνεται ότι διακόπτει την πρόοδο της Τουρκίας, η οποία είναι ελκυστική σε ένα ευρύ φάσμα αγορών, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Ευρώπης, της Ρωσία και, όλο και περισσότερο, της Μέσης Ανατολής. οι αφίξεις εκεί αυξήθηκαν έως και 9% τους πρώτους 11 μήνες του έτους. Συνολικά, οι αφίξεις στην περιοχή της Νότιας και Μεσογειακής Ευρώπης ήταν αυξημένες περίπου έως και 8%.

Οι αποδόσεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη ήταν πιο μικτές, αλλά η ευημερία της Γερμανίας και της Ρωσίας γενικότερα βοήθησε την κατάσταση. Οι Βρετανοί και άλλοι δυτικοευρωπαίοι, που κατά τη διάρκεια της ύφεσης 2008-09 είχαν στρέψει την πλατη στις χώρες της Βαλτικής και σε άλλους προορισμούς της Κεντρικής Ευρώπης, επιστρέφουν. Η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία, εμφανίζουν όλες ισχυρή, διψήφια αύξηση στις αφίξεις τους. Συνολικά, ο ΠΟΤ εκτιμά ότι οι αφίξεις στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη αυξήθηκαν κατά 8% το 2011.

Το ΔΝΤ και άλλοι φορείς προειδοποιούν ότι η Ευρώπη είναι πιθανό να γνωρίσει μια ήπια ύφεση στο 2012-13, με ιδιαίτερα ισχυρές πιέσεις στις καταναλωτικές δαπάνες και ως εκ τούτου και στα ταξίδια αναψυχής. Η οικονομική ανάκαμψη στη Βρετανία βρίσκεται ήδη σε στασιμότητα. Και η πρόσφατη, δεύτερη συμφωνία για την Ελλάδα δε δίνει μια γρήγορη λύση στην κρίση του ευρώ: στην καλύτερη περίπτωση, επιτρέπει για μια παρατεταμένη, επώδυνη περίοδο αναπροσαρμογής.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024