Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΣυγκρούονται οι ΗΠΑ με την ΕΕ για τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing

Συγκρούονται οι ΗΠΑ με την ΕΕ για τις επιδοτήσεις σε Airbus και Boeing

Μεγάλη φαίνεται να γίνεται η διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εξαιτίας των επιδοτήσεων που χορηγούν οι Βρυξέλλες στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρία Airbus, για τις οποίες η […]

Μεγάλη φαίνεται να γίνεται η διαμάχη μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, εξαιτίας των επιδοτήσεων που χορηγούν<...> οι Βρυξέλλες στην ευρωπαϊκή αεροναυπηγική εταιρία Airbus, για τις οποίες η Ουάσινγκτον εκτιμά πως αποτελούν παραβίαση των κανόνων του διεθνούς ανταγωνισμού.

“Εξανεμίζονται οι ελπίδες να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση”, δήλωσε τη Πέμπτη, από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος Τύπου της ευρωπαϊκής αντιπροσωπείας που μετέβει για το θέμα αυτό στις ΗΠΑ, επικεφαλής της οποίας είναι ο αρμόδιος επίτροπος κ. Πασκάλ Λαμί.

Η αντιπροσωπεία της ΕΕ διεξήγαγε για το θέμα αυτό διαπραγματεύσεις με την αντίστοιχη αμερικανική, υπό τον πρέσβη των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ), κ. Ρόμπερτ Τσέλνικ και, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος, ο Αμερικανός επιτετραμμένος επέμενε πως, από τη δική του σκοπιά, το status quo των επιδοτήσεων αυτών είναι “απαράδεκτο”.

Ύστερα από την εξέλιξη αυτή, εάν κάποια από τις δύο πλευρές δεν προβεί σε περαιτέρω παραχωρήσεις, οι διατλαντικές συνομιλίες θα καταλήξουν σε αποτυχία και, τότε, θα κληθεί ο ΠΟΕ να δώσει τέλος στη διαμάχη, στον οποίο είχαν απειλήσει πως θα προσφύγουν οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του ίδιου του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους.

Η συμφωνία

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον είχαν υπογράψει συμφωνία το 1992, η οποία ορίζει πως οι χώρες μέλη της ΕΕ μπορούν να επιδοτούν τα έξοδα για ερευνητικές και αναπτυξιακές μελέτες των αεροναυπηγικών εταιριών, αναλαμβάνοντας το 33% των εξόδων αυτών υπό τη μορφή έντοκων δανείων.

Σε αντάλλαγμα, το αμερικανικό δημόσιο θα μπορούσε να συνεχίσει να πριμοδοτεί με έμμεσες επενδύσεις, μέσω της NASA (Εθνική Διαστημική Υπηρεσία) και των εξοπλιστικών του συμβολαίων, τις αεροναυπηγικές εταιρίες των ΗΠΑ, με ανώτατο πλαφόν το 3% του τζίρου τους.

Ενδιαμέσως, όμως, η αμερικανική κυβέρνηση εκτίμησε πως η συμφωνία του 1992 είναι πλέον “άδικη” και επιδιώκει επαναδιαπραγμάτευσή της. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί να προβεί σε περικοπές των επιδοτήσεων προς την Airbus, εάν δε συμβεί το ίδιο με το βασικό ανταγωνιστή της, την αμερικανική εταιρία Boeing.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024