Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΕυρωπαϊκή ΈνωσηΣτο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των αδέσποτων στην Ελλάδα
Τουριστική εικόνα της Ελλάδας

Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα των αδέσποτων στην Ελλάδα

Επιδιώκεται η αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που είχε διαμορφωθεί για την Ελλάδα, μέσω δημοσιευμάτων και αναφορών σε ελληνικά και ξένα έντυπα, αλλά και καταγγελιών πολιτών, φιλοζωικών οργανώσεων και συλλόγων, σε σχέση με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των ζώων και η οποία εικόνα βλάπτει τον τουρισμό.

Διεξήχθη, με πρωτοβουλία του Γερμανού Ευρωβουλευτή και Έλληνα στην καταγωγή κ. Γιώργου Χατζημαρκάκη, στις 14 Νοεμβρίου συζήτηση στο Ευρωκοινοβούλιο για τον περιορισμό των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα, παρούσης της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας. Σκοπός της συζήτησης ήταν η αποσαφήνιση μιας προσανατολισμένης και στοχευμένης προσέγγισης για την διαχείριση και τον πληθυσμιακό έλεγχο των αδέσποτων στην Ελλάδα.

Οι προτάσεις της Ομοσπονδίας εν συντομία έχουν ως εξής:
1. Η εισαγωγή στα σχολεία ειδικού μαθήματος, ως μέρους της αγωγής του πολίτη για τον σεβασμό απέναντι στα άλλα έμβια όντα, αλλά και την περιβαλλοντική ηθική.
2. Η συνεχής ενημέρωση των πολιτών εκ μέρους της πολιτείας από τα ΜΜΕ με μακροπρόθεσμη επιδίωξη να θεμελιωθεί στον μέσο Έλληνα φιλοζωική συνείδηση, η οποία σήμερα υπολείπεται κατά πολύ της αντίστοιχης ευρωπαϊκής
3. Η δραστική μείωση ή και κατάργηση, για ορισμένο διάστημα, των εισαγωγών χιλιάδων νέων ζώων κάθε χρόνο.
4. Η δραστική μείωση των χιλιάδων ζώων, που οι Έλληνες εκτροφείς και κυνολογικοί όμιλοι επίσης προσθέτουν κάθε χρόνο
5. Η κατάργηση της πώλησης ζώων από τα pet shops, των οποίων η τύχη αγνοείται εάν δεν καταστούν αναλώσιμα.
6. Η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της στείρωσης των ιδιόκτητων ζώων συντροφιάς.
7. Η απρόσκοπτη εφαρμογή από το ελληνικό κράτος του ευεργετικού και κατοχυρωμένου θεσμικά, μέσω του νόμου 4039/2012, θεσμού των ευρωπαίων εθελοντών κτηνιάτρων. Ο θεσμός αυτός έχει συστηματικά υπονομευτεί από την εφαρμοστική αρχή (ΓΕΩΤΕΕ) που εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στην οποία έχει ανατεθεί η αποδοχή και αξιολόγηση των δικαιολογητικών όσων Ευρωπαίων εθελοντών επιθυμούν περιστασιακά και προσωρινά να προσφέρουν την τη βοήθειά τους στους φιλοζωικούς συλλόγους και του Δήμους.
8. Η αξιοποίηση των διαφόρων κοινοτικών κονδυλίων.
9. Η έκδοση Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τα ζώα συντροφιάς
10. Η θέσπιση της δυνατότητας παρέμβασης της Ε.Ε. οσάκις κράτος-μέλοςτης αποδεδειγμένα παραβιάζει την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
 
Η Ομοσπονδία αναφέρθηκε επίσης στις εξαιρετικά άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες διαβιούν τα ζώα εν γένει στην χώρα μας, μοιράζοντας ανάλογο υλικό και κάλεσε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να προβεί στη λήψη  έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση του ζητήματος, καθώς και σε μια αποτελεσματική τροποποίηση του νόμου 4039/2012 – ήδη έχουμε καταθέσει μια σειρά τροπολογιών του – ο οποίος μπορεί να περιέχει κάποιες θετικές  διατάξεις σε καμία περίπτωση όμως δεν αποτελεί τομή για την επίλυση του ζητήματος των αδέσποτων.
 
Σημαντική ήταν η συμμετοχή και του Δήμου Χανίων, τον οποίο και εκπροσώπησε στην κοινοβουλευτική εκδήλωση η κα Στέλλα Χριστινάκη, γεωπόνος, στέλεχος της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης του Δήμου Χανίων. Η κα Χριστινάκη παρουσίασε ενώπιον του κ. Χατζημαρκάκη, του αρμόδιου επιτρόπου της ΕΕ για θέματα Γεωργίας, Andrea Gavinelli, της προϊσταμένης της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής & Δημόσιας Υγείας του ΥΠ.Α.Α.Τ. κας Παναγιώτας Παπαδάκη και εκπροσώπων φιλοζωικών σωματείων, κτηνιάτρων και ξένων Μ.Κ.Ο. τις πρωτοβουλίες της Δημοτικής Αρχής των Χανίων στον τομέα προστασίας των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

Όπως ανέφερε η εκπρόσωπος του Δήμου Χανίων, “μέσω των εν λόγω πρωτοβουλιών επιδιώκεται η αντιστροφή της αρνητικής εικόνας που είχε διαμορφωθεί για τον τόπο μας, αλλά και τη χώρα μας, όλα τα προηγούμενα χρόνια, μέσω δημοσιευμάτων και αναφορών σε ελληνικά και ξένα έντυπα, αλλά και καταγγελιών πολιτών,φιλοζωικών οργανώσεων και συλλόγων, σε σχέση με τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τα δικαιώματα των ζώων“. Στη συνέχεια η κα Χριστινάκη αναφέρθηκε στο έργο της δημοτικής αρχής, που πλέον γίνεται οργανωμένα και συστηματικά -σε συνεργασία με τα φιλοζωικά  σωματεία- αναφέροντας μια σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν το αμέσως προσεχές διάστημα από το Δήμο Χανίων, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες και τις σοβαρές ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται:

  • η σύσταση αυτοτελούς δημοτικής επιτροπής για την παρακολούθηση του προγράμματος των αδέσποτων ζώων στο Δήμο Χανίων,
  • η προμήθεια ειδών διαβίωσης / τροφών για σκύλους και γάτες,
  • η έκδοση αφισέτας ευαισθητοποίησης με θέμα την δίψα των αδέσποτων ζώων,
  • η κατασκευή ποτίστρων για την παροχή πόσιμου νερού στα αδέσποτα ζώα,
  • η έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου για την ευζωία των ζώων σε συνεργασία με τον Φιλοζωικό Σύλλογο “Η προστασία των ζώων”,
  • η οικονομική ενίσχυση του εκπαιδευτικού προγράμματος “Συμβιώνω με τα Ζώα”, το οποίο υλοποιείται στα σχολεία Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Χανίων και έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει, να ενημερώσει αλλά και να συμβάλει – με διαδραστικό τρόπο – στη διαμόρφωση μια νέας υπεύθυνης στάσης των μικρών παιδιών απέναντι στα ζώα.

Πέραν των παραπάνω, έγινε γνωστό πως προετοιμάζεται από πλευράς Δήμου η έκδοση ενός ακόμα ενημερωτικού φυλλαδίου για την υπεύθυνη κηδεμονία των ζώων συντροφιάς, καθώς και η τοποθέτηση νέων ενημερωτικών πινακίδων σε κοινόχρηστους χώρους και στα πάρκα για τις υποχρεώσεις των πολιτών απέναντι στα ζώα τους.

Παράλληλα και σε ό,τι έχει να κάνει με τις πολιτικές αντιμετώπισης του υπερπληθυσμού των ζώων έγινε γνωστό πως η Δημοτική Αρχή των Χανίων έχει εγκρίνει ένα σημαντικό οικονομικό κονδύλι για την αντιμετώπιση δαπανών κτηνιατρικής περίθαλψης αδέσποτων ζώων συντροφιάς έχοντας προχωρήσει σε σχετικό διαγωνισμό και προσκαλώντας τους ιδιώτες κτηνίατρους να συμμετάσχουν σε αυτήν την πρωτοβουλία. Ταυτόχρονα, ο Δήμος έχει διασφαλίσει τη στήριξη των φιλοζωικών οργανώσεων σε επίπεδο περισυλλογής των ζώων, αλλά και της βραχύβιας νοσηλείας τους μετά από την στείρωση σε χώρους φιλοξενίας των φιλοζωικών οργανώσεων και συλλόγων, καθότι ο Δήμος δε διαθέτει έως σήμερα καταφύγιο ή κέντρο αποθεραπείας των εγχειρισμένων ζώων. Τέλος, έκανε γνωστό πως με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων έχει εγκριθεί η συνεργασία με αλλοδαπούς εθελοντές κτηνιάτρους, προκειμένου μέσω προγραμματισμένων στειρώσεων να περιοριστεί στο μέγιστο δυνατό ο αριθμός των αδέσποτων ζώων. Τέλος, η κα Χριστινάκη προσέθεσε πως ο Δήμος Χανίων προτίθεται στο άμεσο μέλλον να ιδρύσει Δημοτικό Ιατρείο αδέσποτων ζώων. Για το σκοπό αυτό μάλιστα ο δήμαρχος Χανίων κ. Μανώλης Σκουλάκης με επιστολή του, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες, έχει ζητήσει την παραχώρηση ενός ακινήτου ιδιοκτησίας της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου, προκειμένου στο χώρο αυτό να δημιουργηθεί ένα Δημοτικό καταφύγιο και ιατρείο κτηνιατρικής περίθαλψης και φροντίδας αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024