Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΤουριστική ΥποδομήΚαταγγελία: Το επίπεδο (ανθ)υγιεινής στους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους
Πολιτισμός

Καταγγελία: Το επίπεδο (ανθ)υγιεινής στους ελληνικούς αρχαιολογικούς χώρους

Οι γυναικείες τουαλέτες στη Δωδώνη.

Για να προσελκύσει ποιοτικό τουρισμό και διασκέψεις, η Ελλάδα πρέπει να δώσει προτεραιότητα στην υποδομή υγιεινής. Οι συνθήκες στις τουαλέτες λειτουργούν ως δείκτες για τα πολιτιστικά πρότυπα και επηρεάζουν την ικανοποίηση των επισκεπτών.

“Αν θέλουμε συνέδρια στην Ελλάδα, πρέπει να καθαρίζουμε τις τουαλέτες των συνεδριακών κέντρων…” αυτή η φράση ηχεί ακόμα στα αυτιά μου που την άκουσα 30 χρόνια πριν από το στόμα του πρώην υπουργού Τουρισμού κ. Νίκου Σκουλά, και ακόμα είναι τόσο επίκαιρη.

Αν θέλουμε λοιπόν τουρισμό, ποιοτικό τουρισμό που όλα τα στόματα υπευθύνων τουρισμού ανακοινώνουν, θα πρέπει να προσέχουμε και τις τουαλέτες μας, ένας χώρος που αντανακλά τον πολιτισμό μιας περιοχής. Και αυτό δεν γίνεται αν δεν έχουμε προσωπικό καθαριότητας. Στο ρεπορτάζ μας μαζέψαμε στοιχεία και από τους διπλωματούχους ξεναγούς που πασχίζουν κάθε μέρα να εξυπηρετήσουν τους τουρίστες και βρίσκονται πάρα πολυ συχνά μπροστά στα εξευτελιστικά σχόλια τους ότι δεν επαρκούν οι τουαλέτες, ή ότι δεν είναι καθαρές.

Το πρόβλημα ξεκινάει από τις τουαλέτες στην Ακρόπολη. Είναι δυνατόν να λέμε ότι θα ανεβαίνουν κάθε μέρα 20.000 άνθρωποι και να λειτουργεί μονοψήφιος αριθμός τουαλετών; Και αυτές πολλές φορές χωρίς χαρτί και με ένα μόνο μηχάνημα για να στεγνώνουν τα χέρια; Από την άλλη πλευρά θα πρέπει να πούμε ότι οι τουαλέτες στο Μουσείο της Ακρόπολης είναι πεντακάθαρες και πολύ καλά φροντισμένες. Γιατί αυτή η διαφορά; οι ίδιοι επισκέπτες δε πάνε και στους δύο χώρους; Ίσως γιατί το Μουσείο της Ακρόπολης έχει φροντίσει να υπάρχει επαρκές προσωπικό καθαριότητας.

Θα δώσουμε ορισμένα παραδείγματα, κυρίως εκεί που υπάρχει το πρόβλημα με την ελπίδα να λυθεί.

Στη φωτογραφία οι κοινόχρηστες τουαλέτες της Λίνδου με δωρεάν χρήση έξω από τον αρχαιολογικό χώρο. Δυστυχώς είναι μόνο 2 ανδρικές και 2 γυναικείες, σωστά εξοπλισμένες αλλά 4 συνολικά τουαλέτες για 2.000 με 3.000 επισκέπτες καθημερινά. Σίγουρα θα πρέπει να κατασκευαστούν ακόμα περισσότερες με δεδομένο ότι οι τουρίστες  μπορεί να βρίσκονται και όλη μέρα εκτός των ξενοδοχείων τους.

Ο πρόεδρος των Ξεναγών Ρόδου κ. Δημήτρης Σαλαχούρης μας αναφέρει “Πέρσι τον Σεπτέμβριο γκρεμίστηκε το παλιό και παράνομο πολεοδομικά κτήριο όπου στεγάζονταν οι τουαλέτες Φιλερήμου. Μετά από ένα χρόνο, έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι νέες τουαλέτες αλλά δεν λειτουργούν ακόμη. Βρίσκονται εσωτερικά και δεξιά στα όρια του αρχαιολογικού χώρου και έχω ζητήσει με επιστολή επίσημη ενημέρωση από την Αρχαιολογία για το αν θα επιτρέπεται η χρήση τους από όλους τους επισκέπτες του λόφου ή μόνο για όσους πληρώνουν εισιτήριο. Στην δεύτερη περίπτωση θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα διότι πολλά γκρουπ ανεβαίνουν στην Φιλερημο αλλά δεν μπαίνουν στον αρχαιολογικό.” Όμως όλοι είναι τουρίστες και αφήνουν μέρος από τις τουριστικές μας εισπράξεις που τόσο χαρούμενα ανακοινώνουμε ότι συμβάλουν στο ΑΕΠ της χώρας μας.

Δεν θεωρούμε ότι θα βοηθήσει να αναβάσουμε τη φωτογραφία που είδαμε από τις  τουαλέτες των Φραγκισκανων μοναχών στην ίδια περιοχή… που ευτυχώς μετά από πολύ πίεση η Αρχαιολογία έβαλε καθαρίστρια στη μέση της σεζόν…

Στο Μυστρά οι τουαλέτες δεν έχουν πρόσβαση για ΑΜΕΑ αφού είναι 20 σκαλοπάτια ψηλά… λεπτομέρεια; όχι καθόλου, σε μια χώρα που θέλει να έχει τα πρωτία στον τουρισμό και στον πολιτισμό, όπως θα αναφέρουμε και πάλι ότι το ασανσέρ στην Ακρόπολη (δωρεά Ιδρ. Ωνάση) θα πρέπει να λειτουργεί κάθε μέρα.

Προβλήματα υπάρχουν και στο Θησαυρό του Ατρέα όπου δεν υπάρχουν καθόλου τουαλέτες! Οι φύλακες έχουν αυτοσχεδιασει πίσω από τις ελιές του τάφου για τις δύσκολες στιγμές. “Όταν έρχονται τα δημοτικά και τα παιδάκια ζητάνε τουαλέτα οι δάσκαλοι τα στέλνουν πίσω από τους θάμνους”, μας τονίζουν ξεναγοί.

Στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη οι ξεναγοί ντράπηκαν να μας στείλουν φωτογραφία! Μέσα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης…

Στη Σαντορίνη τώρα, στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, τουαλέτες υπάρχουν αλλά δεν λειτουργούν. Στέλνουν τους επισκέπτες απέναντι, στην πιάτσα των ταξί, όπου υπάρχουν ελεεινές δημόσιες τουαλέτες που τις διαχειρίζονται κάτι κυρίες και ζητούν χρήματα. Όπως επίσης και κάτι φωτογραφίες από τα Μετέωρα που θεωρούμε ότι δεν πρέπει να τις δημοσιεύσουμε, αλλά σίγουρα δεν ταιριάζουν σε πολιτισμένο χώρο.

Ελπίζουμε, το Υπουργείο Πολιτισμού να ευαισθητοποιηθεί και να ανεβάσει το επίπεδο των κοινόχρηστων τουαλετών στους αρχαιολογικούς μας χώρους ώστε όταν ανακοινώνουμε ότι θέλουμε τουρισμό και μάλιστα πολιτιστικό τουρισμό να το εννοούμε.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024