Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΔιεθνείςΗ οικία Ατατούρκ ανοίγει και πάλι
Μνημείο

Η οικία Ατατούρκ ανοίγει και πάλι

Το δρομάκι που συνδέει την Κασσάνδρου με την Αγίου Δημητρίου είναι σίγουρα πιο γνωστό στην Τουρκία παρά στην Ελλάδα. Ο λόγος απλός.

Εκεί βρίσκεται η οικία όπου σύμφωνα με τις διάφορες πηγές γεννήθηκε το παιδί του Αλή Ριζά Εφέντη και της Ζουμπεϊντέ Χανούμ, ο Μουσταφά, που έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο ως ο Κεμάλ Ατατούρκ, ο ιδρυτής και πρώτος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Αυτή η οικία, που λειτουργούσε ως μουσείο Ατατούρκ ή μάλλον ως προσκύνημα για τους τούρκους επισκέπτες της Θεσσαλονίκης, φρεσκοβαμμένη μετά την πρόσφατη πλήρη ανακαίνισή της και με νέα διάταξη των εκθεμάτων, θα ανοίξει και πάλι τις πύλες της στη 1.30 το μεσημέρι της Παρασκευής σε μία επίσημη τελετή παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Δημοκρατίας Ομέρ Τσελίκ.

Η οικία Ατατούρκ είναι διώροφη και παραχωρήθηκε το 1935 στο τουρκικό κράτος από το τότε δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης. Μετά τον πόλεμο και τη μεταφορά των υπηρεσιών του προξενείου της Τουρκίας στη Θεσσαλονίκη διαμορφώθηκε σε Μουσείο Ατατούρκ. Διατηρήθηκαν πολλά από τα εκεί υπάρχοντα έπιπλα, ενώ εμπλουτίστηκε και με άλλα από το Μαυσωλείο του Κεμάλ και από μουσεία της Κωνσταντινούπολης. Στους χώρους του δεσπόζει ένα μεγάλο γλυπτό που απεικονίζει τον Κεμάλ Ατατούρκ, ενώ οι επισκέπτες μπορούν ακόμη να δουν πέρα από το δωμάτιο όπου θεωρείται ότι γεννήθηκε και τους άλλους ιδιωτικούς χώρους της οικίας, όπως το σαλόνι και το δωμάτιο της μητέρας του, φωτογραφίες και άλλα ντοκουμέντα από την πορεία του, η οποία τον οδήγησε στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του, που με την καίρια συμβολή του οδηγήθηκε στη σύγχρονη εποχή ξεπερνώντας την οθωμανική παράδοσή της.

Σημειώνεται ότι ο κήπος του Μουσείου Ατατούρκ θα παραμείνει κλειστός για τους επισκέπτες το πρωί της Παρασκευής, από τις 10 ώς την ώρα των εγκαινίων.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024