Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροπορικά ΘέματαΑμέλεια της Boeing καταγγέλλουν συγγενείς των θυμάτων της Helios Airways

Αμέλεια της Boeing καταγγέλλουν συγγενείς των θυμάτων της Helios Airways

Αγωγή κατά της κατασκευάστριας εταιρίας, Boeing, αεροσκάφος της οποίας οδήγησε στο θάνατο 121 επιβάτες πτήσης της κυπριακής Helios Airways πέρσι το καλοκαίρι, κατέθεσανπριν λίγες μέρες οι συγγενείς των θυμάτων σε […]

Αγωγή κατά της κατασκευάστριας εταιρίας, Boeing, αεροσκάφος της οποίας οδήγησε στο θάνατο 121 επιβάτες πτήσης της κυπριακής Helios Airways πέρσι το καλοκαίρι, κατέθεσαν<...>πριν λίγες μέρες οι συγγενείς των θυμάτων σε Δικαστήριο του Ιλινόις των Η.Π.Α.

Πιο συγκεκριμένα, στην αγωγή, οι συγγενείς καταλογίζουν στην εταιρία αμέλεια και τέσσερα κατασκευαστικά λάθη, τα οποία σύμφωνα με δημοσίευμα της ‘Κυριακάτικης Ελευθεροτυπίας’ συνοψίζονται ως εξής:

  1. Εντοπίζεται παράλειψη στο ηχητικό προειδοποιητικό σήμα που δείχνει ότι υπάρχει βλάβη πριν το αεροπλάνο φτάσει στα 10.000 πόδια. Οι συγγενείς των θυμάτων υποστηρίζουν ότι το σήμα για τη βλάβη ήταν προγραμματισμένο να προειδοποιήσει τους πιλότους μετά τα 10.000 πόδια, όταν ήδη υπήρχε χαμηλή οξυγόνωση στο πιλοτήριο. Οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι σε αυτή τη φάση της πτήσης, δηλαδή, σε ύψος πέραν των 10.000 ποδών, οι πιλότοι δεν ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν και να προβούν σε οποιονδήποτε έλεγχο ή επαφή και έπρεπε να είχε προβλεφθεί από τους κατασκευαστές.
  2. Καταγγέλλεται σύγχυση στο σήμα για δύο διαφορετικές βλάβες. Έχει εντοπιστεί ότι το σήμα που ήχησε στο μοιραίο αεροσκάφος ήταν το ίδιο, τόσο για τη βλάβη στον κλιματισμό του αεροσκάφους, όσο και για τις συνθήκες αποσυμπίεσης.
  3. Η εταιρία κατηγορείται ότι για το σύστημα του αυτόματου πιλότου, το οποίο σύμφωνα με τους συγγενείς των θυμάτων, όταν δεν ελέγχεται, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στους επιβάτες.
  4. Ιδιαίτερη κριτική γίνεται για το σύστημα ασφάλισης της πόρτας που οδηγεί στο πιλοτήριο. Σύμφωνα με το κείμενο της αγωγής, έπρεπε να είχε προβλεφθεί να ανοίγει η πόρτα του πιλοτηρίου και με άλλον τρόπο, στην περίπτωση που οι πιλότοι δεν μπορούν να την ανοίξουν από μέσα. Όπως επισημαίνεται, αν είχε προβλεφθεί να ανοίγει η πόρτα, θα μπορούσε κάποιος με γνώσεις να πιλοτάρει το αεροπλάνο και να το προσγειώσει.

Η εταιρία, από την πλευρά της, κατέθεσε ένσταση ενώπιον του Δικαστηρίου, αμφισβητώντας την καταλληλότητα του για την εκδίκαση της υπόθεσης, υποστηρίζοντας πως η αγωγή θα πρέπει να εκδικαστεί είτε στην Ελλάδα είτε στην Κύπρο. Σύμφωνα με πληροφορίες η ένσταση αναμένεται να εξεταστεί τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024