Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑντιδράσεις για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου
Οι κάτοικοι των νησιών του Αιγαίου θεωρούν ότι τα νησιά θα γίνουν ακριβοί προορισμοί

Αντιδράσεις για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου

Βουλευτές νησιωτικών περιοχών από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ έστειλαν επιστολή, με την οποία ζητούν να μην αλλάξει το σημερινό καθεστώς ΦΠΑ (από το 16% στο 23%) τα νησιά.

Σε επιστολή τους, 19 βουλευτές νησιωτικών περιοχών από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ και το ΛΑΟΣ αναφέρουν ότι “οι νησιώτες βουλευτές δηλώνουμε ρητά ότι δεν δεχόμαστε την κατάργηση ενός μέτρου που συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας των νησιών μας, και καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να την αποφύγει. Είναι θέμα ζωτικής εθνικής σημασίας. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση”.

Αναλυτικά, στη δήλωσή τους τονίζουν: “Η καθιέρωση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, θεσμοθετήθηκε ως ελάχιστο αντισταθμιστικό μέτρο για την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους που καλούνται να καταβάλλουν οι νησιώτες για κάθε υπηρεσία και εμπόρευμα. Το ειδικό αυτό καθεστώς χρονολογείται από τη Συνθήκη προσχώρησης της χώρας στην ΕΟΚ. Είναι ευρωπαϊκό και ελληνικό κεκτημένο. Δεν αποτελεί ζήτημα ιδιαίτερης μεταχείρισης των νησιωτών, αλλά αντιθέτως, μέτρο που διασφαλίζει τη συνεισφορά χωρίς διακρίσεις στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις των Ελλήνων, σύμφωνα με τις επιταγές του άρθρου 101 παρ. 4 του Συντάγματος, αποτελεί δε ευρωπαϊκό κεκτημένο και σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Ζητούμε τη διατήρησή του προκειμένου να μην πληγεί ανεπανόρθωτα το κόστος διαβίωσης, να μην εκμηδενιστεί η ανταγωνιστικότητα των προϊόντων και υπηρεσιών, και να μην οδηγηθούμε σε κλείσιμο επιχειρήσεων και εκτόξευση της ανεργίας. Παράλληλα, καταθέσαμε Ερώτηση για το ακριβές δημοσιονομικό όφελος που εκτιμάται πως θα εισρεύσει στα ταμεία του κράτους αν εφαρμοστεί το μέτρο, με βάση τα έως τώρα στοιχεία, λαμβανομένης υπόψη και της επίπτωσης που θα έχει η ύφεση στο όποιο όφελος.

Οι νησιώτες βουλευτές δηλώνουμε ρητά ότι δεν δεχόμαστε την κατάργηση ενός μέτρου που συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της βιωσιμότητας των νησιών μας, και καλούμε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε δυνατότητα για να την αποφύγει. Είναι θέμα ζωτικής εθνικής σημασίας. Καλούμε επίσης την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνδράμει προς αυτή την κατεύθυνση”.

Η απόφαση για κατάργηση των μειωμένων συντελεστών προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στους κατοίκους των νησιών του Αιγαίου. Θεωρούν πως δίνεται η χαριστική βολή στα εισοδήματά τους, καθώς τα νησιά θα γίνουν ακριβοί προορισμοί, με αποτέλεσμα την κατακόρυφη πτώση του τουρισμού.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024