Τελευταία νέα
ΑρχικήΘαλάσσιες ΜεταφορέςΑκτοπλοΐαΑντίθετη στην κατασκευή νέου λιμανιού στην Ουρανούπολη η Νομαρχία Χαλκιδικής

Αντίθετη στην κατασκευή νέου λιμανιού στην Ουρανούπολη η Νομαρχία Χαλκιδικής

Το θέμα του λιμανιού Ουρανούπολης – Αγίου Όρους συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα. Το σώμα μετά από συζήτηση, έλαβε ομόφωνη απόφαση η οποία αποτελεί και […]

Το θέμα του λιμανιού Ουρανούπολης – Αγίου Όρους συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Χαλκιδικής, που συνεδρίασε την περασμένη εβδομάδα. Το σώμα μετά από συζήτηση, έλαβε ομόφωνη απόφαση η οποία αποτελεί και ψήφισμα<…>του Νομαρχιακού Συμβουλίου, το οποίο θα αποσταλεί στα Υπουργεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, στην επιτροπή ΕΣΑΛ, στους Βουλευτές του Νομού, αλλά και στο δήμο Σταγείρων – Ακάνθου, προκειμένου να γίνει σε όλους γνωστή η αντίθεση της Νομαρχίας στο θέμα αυτό.

Συγκεκριμένα, στην απόφαση της η Νομαρχία Χαλκιδικής αναφέρει τα ακόλουθα:

“Με μεγάλη έκπληξη και λύπη διαπιστώσαμε το τελευταίο χρονικό διάστημα και κατά τις συνεχόμενες και διαδοχικές επισκέψεις μας στα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες, ότι σχεδιάζεται και δρομολογείται για μία ακόμη φορά και ερήμην του λαού της Χαλκιδικής, χωρίς οποιαδήποτε ενημέρωση μας, όπως και της τοπικής κοινωνίας του Δήμου Σταγείρων -Ακάνθου, η έγκριση και κατασκευή ενός λιμανιού που γειτνιάζει με την κατοικημένη περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Ουρανούπολης και το οποίο μάλιστα θα βρίσκεται ανάμεσα στο λιμάνι της Ουρανούπολης που πρόκειται να κατασκευαστεί με φορέα υλοποίησης την Νομαρχία Χαλκιδικής και του λιμανιού της Τρυπητής. Μάλιστα απ΄ ότι πληροφορηθήκαμε, αρωγός στην παραπάνω προσπάθεια είναι κατά περίεργο τρόπο και τα Ε.Τ.Α. με την παραχώρηση σχετικής έκτασης.

Επειδή όλα τα παραπάνω δημιουργούν σε βάρος όλων μας δυσμενέστατα σχόλια πολύ δε περισσότερο όταν το λιμάνι αυτό προβλέπεται να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και στο περιβάλλον της και επειδή όλοι μας πρέπει επιτέλους να αντιληφθούμε ότι η διοίκηση των τοπικών υποθέσεων ανήκει σΆ εμάς και δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να γίνει τίποτα χωρίς την συναίνεση μας η οποία δυστυχώς ποτέ κατά ανεξήγητο τρόπο ?..δεν μας ζητήθηκε μέχρι σήμερα για την παραπάνω επίμαχη περίπτωση, σας γνωρίζουμε για τελευταία φορά τα παρακάτω.

  1. Εκφράζουμε την πικρία μας και την αγανάκτηση μας, γιατί για αποκλειστικά θέματα της Χαλκιδικής που καθορίζουν το μέλλον της, ασχολούνται όλοι οι αναρμόδιοι και μάλιστα υπόγεια, χωρίς εμάς.
  2. Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε και να συναινέσουμε στην κατασκευή ενός τέτοιου λιμανιού που αλλοιώνει την φυσιογνωμία της περιοχής, θα επιφέρει σοβαρές περιβαλλοντολογικές ζημιές και σε καμιά περίπτωση δεν συμβάλει στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής και μάλιστα πολύ περισσότερο όταν η περιοχή στην οποία πρόκειται να κατασκευασθεί το επίμαχο λιμάνι, είναι επίσημα χαρακτηρισμένη ως περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
  3. Αποτελεί πλεονασμό η κατασκευή ενός τέτοιου λιμανιού και μάλιστα με στοιχεία αποκλειστικής στην πράξη εξυπηρέτησης των αναγκών του Αγ.Όρους, το οποίο εξυπηρετείται και θα εξυπηρετείται πλήρως και άμεσα από το νέο λιμάνι της Ουρανούπολης που θα κατασκευασθεί άμεσα από την Νομαρχία Χαλκιδικής, όπως επίσης και από το λιμάνι της Τρυπητής. Σε κάθε περίπτωση με καμία κοινή λογική δεν είναι δυνατόν να επιτραπεί σε μια ακτίνα 4 χιλιομέτρων ,η κατασκευή τριών (3) λιμανιών.
  4. Η αντίδραση των κατοίκων της Χαλκιδικής και της τοπικής κοινωνίας θα είναι συνεχόμενη και δυναμική ,δεν πρόκειται να επιτρέψουμε την κατασκευή ενός τέτοιου έργου ,ούτε ακόμη και την έναρξη οποιασδήποτε προκαταρκτικής εργασίας που θα οδηγεί σε απρόβλεπτες για τον τόπο μας επεμβάσεις και συνέπειες.
  5. Σας καλούμε, έστω και την ύστατη ώρα , να αναλογιστείτε τις ευθύνες σας και να μην εγκρίνετε την κατασκευή του συγκεκριμένου λιμανιού που θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη μας και το κυριότερο θα δημιουργήσει συνεχόμενες τριβές και προβλήματα στους κατοίκους και επιχειρηματίες της περιοχής που στην πράξη ζουν από τον τουρισμό και όχι από τέτοιου είδους λιμάνια και μάλιστα με προνομιακές και μονοπωλιακές διευκολύνσεις ερήμην της τοπικής κοινωνίας.

Σε κάθε περίπτωση για εμάς αυτό αποτελεί εδαφική επέκταση και κυριαρχία του Αγ. Όρους έξω από τα συνταγματικά κατοχυρωμένα πλαίσια και όρια του”.

Ιστοσελίδα | + Άρθρα
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024
09/05/2024
08/05/2024