Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑνύπαρκτα τα στοιχεία για τον Συνεδριακό Τουρισμό στην Ελλάδα αλλά και πολλές αντιφάσεις

Ανύπαρκτα τα στοιχεία για τον Συνεδριακό Τουρισμό στην Ελλάδα αλλά και πολλές αντιφάσεις

Ανύπαρκτα είναι τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του Συνεδριακού Τουρισμού στην Ελλάδα και κράτος και επιχειρήσεις εξακολουθούν να βασίζονται σε στοιχεία ξένων φορέων και κυρίως του ICCA…

Ανύπαρκτα είναι τα επίσημα στοιχεία για την πορεία του Συνεδριακού Τουρισμού στην Ελλάδα και κράτος και επιχειρήσεις<...> εξακολουθούν να βασίζονται σε στοιχεία ξένων φορέων και κυρίως του ICCA (International Meetings Association) προκειμένου να κατανοήσουν το μέγεθος της αγοράς και να προχωρήσουν σε στρατηγικό σχεδιασμό είτε σε κρατικό είτε σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Αυτό προέκυψε για άλλη μια φορά κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου του Συνδέσμου Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (ΣΕΠΟΣ) που παρέθεσε ενόψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών του. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τον αριθμό των συνεδρίων που διοργανώνονται στην Ελλάδα έστω και σε επίπεδο εκτίμησης, ο ΣΕΠΟΣ δεν είχε στοιχεία να δώσει καταγγέλλοντας την πολιτεία που δεν έχει θεσπίσει το μητρώο συνεδρίων που ο ΣΕΠΟΣ έχει κατ` επανάληψη προτείνει. Το μόνο στοιχείο που έδωσε ο κ. Ποδηματάς, ταμίας του ΣΕΠΟΣ, είναι από το ICCA σύμφωνα με το οποίο στην Ελλάδα πραγματοποιούνται 12-15.000 κάθε είδους συνεδριακές εκδηλώσεις και σεμινάρια το χρόνο. Παρόλα αυτά όπως ανέφερε ο κ. Καπλανίδης, αντιπρόεδρος του ΣΕΠΟΣ, η Ελλάδα κατέχει μόλις το 0,7% στην ευρωπαϊκή αγορά συνεδρίων τη στιγμή που πόλεις -και όχι χώρες- όπως η Βουδαπέστη, η Πράγα, η Βιέννη ξεπερνούν το 3%. Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Αστρά, γ.γ. του ΣΕΠΟΣ, οι επαγγελματίες οργανωτές συνεδρίων (PCOs) οργανώνουν μόλις το 6-7% αυτών των συνεδριακών εκδηλώσεων (αν και από την άλλη μεριά ο ΣΕΠΟΣ επίσημα δηλώνει ότι τα 70 μέλη του διεκπεραιώνουν το 80% της συνεδριακής δραστηριότητας της Ελλάδας) χαρακτηρίζοντας όλες τις υπόλοιπες συνεδριακές εκδηλώσεις που δεν οργανώνονται από PCOs ως παράνομες. Να σημειώσουμε ότι αν ο ΣΕΠΟΣ στα 8 χρόνια λειτουργίας του είχε τη δυνατότητα να καταγράψει το 80% της συνεδριακής δραστηριότητας της Ελλάδας που διεκπεραιώνουν τα μέλη του θα ήταν από μόνο του ένα ιδιαίτερα σημαντικό και αρκετά αξιόπιστο στοιχείο.

Πέρα από αυτά, ο πρόεδρος του ΣΕΠΟΣ κ. Δημήτρης Μάντζιος παρουσίασε την πορεία του Συνδέσμου στα 8 χρόνια λειτουργίας του και ιδιαίτερα τις τελευταίες εξελίξεις με την πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Οργανωτών Συνεδρίων (EFAPCO) και του Γραφείου Συνεδρίων και Επισκεπτών της Αθήνας (Athens CVB).

Ο κ. Ζαχαρίας Καπλανίδης, πρώτος πρόεδρος του EFAPCO, μίλησε για την ίδρυση της Ομοσπονδίας τις πρώτες πέντε ιδρυτικές χώρες Ελλάδα, Βέλγιο, Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία αλλά και τις χώρες που αναμένεται να ενταχθούν Γερμανία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία και Κύπρο η οποία αναμένεται να ενταχθεί τον προσεχή Μάιο.

Ο κ. Καπλανίδης τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο ΣΕΠΟΣ θα φροντίσει με όλες του τις δυνάμεις για την αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων ενώ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι η Ελλάδα πλέον διαθέτει καλό προϊόν και “θα πρέπει να πάψουμε να παραπονιόμαστε γι αυτό και να αρχίσουμε να γινόμαστε καλοί πωλητές”.

Ο κ. Γιάννης Ευαγγέλου, πρόεδρος του Athens CVB, παρουσίασε το σκεπτικό ίδρυσής του και τους στόχους του αναφέροντας ότι η δημιουργία του έγινε εφικτή γιατί οι ιδρυτικοί φορείς (ΣΕΠΟΣ, ΣΕΟΕΣ, HATTA, ΕΞΑ) αποφάσισαν ότι ήταν λάθος τόσα χρόνια να περιμένουμε την πρωτοβουλία του κράτους τη στιγμή που τα παραδείγματα από το εξωτερικό έδειχναν ότι την πρωτοβουλία την έπαιρνε σε πολλές περιπτώσεις ο ιδιωτικός τομέας.

Παράλληλα, ο κ. Ευαγγέλου πρότεινε ότι το ίδιο μοντέλο του Athens CVB θα μπορούσε να ακολουθηθεί για τη δημιουργία ενός φορέα προβολής πολιτιστικού τουρισμού ο οποίος έχει τελευταία ξεχαστεί.

Να σημειώσουμε ότι χαιρετισμό στη γενική συνέλευση απηύθυνε ο υφυπουργός Τουρισμού Αναστάσιος Λιάσκος ο οποίος παρευρέθηκε και ο υπουργός Τουρισμού Δημήτρης Αβραμόπουλος με γραπτή του ανακοίνωση. Επιπλέον, ο πρόεδρος της έκθεσης συνεδριακού τουρισμού IMEX που διοργανώνεται το Μάιο στη Φρανκφούρτη, κ. Ray Bloom, παρουσίασε τις τάσεις της αγοράς και τις εξελίξεις της έκθεσης.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024