Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΑπώλεια εισοδήματος περίπου 500 εκατ. ευρώ λόγω τουριστικής πτώσης στην Αττική
Ομιλία του προέδρου της ΕΞΑ-Α, Γ.Α. Τσακίρη

Απώλεια εισοδήματος περίπου 500 εκατ. ευρώ λόγω τουριστικής πτώσης στην Αττική

“Tο α΄ τρίμηνο του 2009 παρουσιάζεται μια πτώση της τάξης 20% στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αττικής, 4% στις τιμές και 23% στην απόδοση ανά δωμάτιο -το βασικότερο δείκτη για την αποτελεσματικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος μας”, ανέφερε σε χθεσινή…

“Tο α΄ τρίμηνο του 2009 παρουσιάζεται μια πτώση της τάξης 20% στις πληρότητες των ξενοδοχείων της Αττικής, 4% στις τιμές και 23% στην απόδοση ανά δωμάτιο -το βασικότερο δείκτη για την<...> αποτελεσματικότητα του ξενοδοχειακού προϊόντος μας”, ανέφερε σε χθεσινή σχετική συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΞΑ-Α, κ. Γεώργιος Α. Τσακίρης.

“Με βάση τις παραπάνω επιδόσεις και με την βοήθεια της εταιρείας GBR consulting και του συνεργάτη μας δρ. Aρη Ικκου, προχωρήσαμε σε μια εκτίμηση των επιπτώσεων τόσο στην Απασχόληση όσο και στο εισόδημα της τουριστικής οικονομίας στην περιοχή μας. (Τονίζεται ότι οι επιπτώσεις αφορούν στην απασχόληση στο σύνολο της Τουριστικής Οικονομίας και όχι αποκλειστικά στα ξενοδοχεία, καθόσον ο διαχωρισμός αυτός δεν είναι επιστημονικά εφικτός με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία).

Προκύπτει λοιπόν, ότι εάν διατηρηθεί η συγκεκριμένη τάση στην τουριστική κίνηση (-20%) έως το τέλος της χρονιάς, θα χαθούν στην Αττική περί τις 11.000 έως και 15.000 θέσεις εργασίας και θα υπάρξει απώλεια εισοδήματος περίπου 500 εκατ. ευρώ. Είναι πιστεύω πολύ εύκολο με βάση τα παραπάνω, για οποιονδήποτε γνώστη βασικών οικονομικών να αναλογιστεί την επίδραση αυτών των απωλειών στο σύνολο της εθνικής οικονομίας.
Οι εκτιμήσεις μας για την πορεία μέχρι το τέλος της χρονιάς δεν είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες, καθόσον όπως είναι γνωστό, η κρίση αναμένεται ότι θα πλήξει περισσότερο τους αστικούς και city break προορισμούς και λιγότερο τους προορισμούς διακοπών. Εκτιμούμε ότι η πτώση των διανυκτερεύσεων θα παγιωθεί σε ποσοστό της τάξης του 20-22%, ενώ η πτώση στις τιμές των ξενοδοχείων, σταδιακά θα ξεπεράσει το 10-12%, με αποτέλεσμα η απόδοση ανά δωμάτιο να παρουσιασθεί μειωμένη στο τέλος του χρόνου κατά 30% περίπου.

Μια τέτοια μείωση των εσόδων των ξενοδοχείων θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στην βιωσιμότητα και προοπτική των τουριστικών επιχειρήσεων της Αττικής. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην Αθήνα το 50% των ξενοδοχείων είναι επιχειρήσεις που δεν έχουν δικά τους ακίνητα ή έχουν ακίνητα με leasing κι αυτό σημαίνει ότι λειτουργούν με υψηλό κόστος και μεγάλες οικονομικές υποχρεώσεις.

Και εδώ, θέλω να κάνω μια διευκρίνιση, όσον αφορά στο θέμα των τιμών των ξενοδοχείων, θέμα που έχει γίνει ιδιαίτερα `δημοφιλές` τον τελευταίο καιρό. Στην Αττική έχουμε πάνω από 55% των πωλήσεων μας μέσω Internet. Είμαστε κατά αυτόν τον τρόπο απόλυτα `εκτεθειμένοι` στο πόσο πουλάμε και μπορεί πολύ εύκολα να γίνει σύγκριση των φετινών τιμών με τις περσυνές τιμές. Όλα αυτά είναι στοιχεία αφενός διαφανή και αφετέρου προσβάσιμα από όλους.

Πέραν αυτών, το 2009 δυστυχώς δεν προβλέπονται μεγάλα γεγονότα στην Αθήνα. Ούτε εκθέσεις, ούτε συνέδρια -που θα μπορούσαν να ενισχύσουν την τουριστική κίνηση της Αττικής.

Με βάση τις παραπάνω επιδόσεις και εκτιμήσεις θεωρούμε πλέον ως επιτακτική ανάγκη την θέσπιση κάποιων μέτρων εκ μέρους της πολιτείας για την ενίσχυση της απασχόλησης στον ξενοδοχειακό κλάδο, την ενίσχυση της ρευστότητας των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και την μείωση του κόστους λειτουργίας τους.

Τα ξενοδοχεία της Αττικής που όπως γνωρίζετε είναι 12μηνης λειτουργίας, εκτός από την γνωστή και εξαιρετικά σημαντική ρύθμιση για την μείωση του 1,5% του τέλους παρεπιδημούντων και τις πρόσκαιρες ρυθμίσεις (αναστολή της εισφοράς του 0,60 στα δάνεια και μείωση του ΕΤΑΚ), δεν έχουν ενισχυθεί με κανένα άλλο μέτρο.
Το Υπουργείο Οικονομίας αδυνατεί να ανταποκριθεί σε οποιοδήποτε αίτημα έστω και συμβολικό, (όπως πχ μια αναστολή και διευθέτηση των φορολογικών υποχρεώσεων των ξενοδοχείων για το α΄ εξάμηνο του 2009).
Παρομοίως, το Υπουργείο Απασχόλησης δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε κανένα αίτημα μας, έστω και αντίστοιχης βαρύτητας αυτών που έχουν θεσπισθεί για τα ξενοδοχεία εποχιακής λειτουργίας.

Γενικά στην Διοίκηση, επικρατεί η άποψη `αφήστε τους αυτοί θα τα καταφέρουν`. Αυτό τουλάχιστον εμείς εισπράττουμε από τις μέχρι σήμερα επαφές μας. Πραγματικά αναρωτιόμαστε με βάση, τις προδιαγραφόμενες απώλειες κρατικών εσόδων και επίσης τις διαφαινόμενες αντίστοιχες δαπάνες στήριξης της απασχόλησης: Δεν θα μπορούσαν άραγε να εκπονηθούν `φθηνότερες` για το κράτος λύσεις στήριξης του προϊόντος και των επιχειρήσεων, οι οποίες θα εξασφάλιζαν ως ένα βαθμό και τους δύο στόχους; (Δηλαδή και τα κρατικά έσοδα αλλά και την στήριξη του ιδιωτικού τομέα). Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι «το στοίχημα» δεν είναι μόνο η στήριξη της απασχόλησης στην κρίση. Το `στοίχημα` είναι η βιώσιμη λειτουργία των επιχειρήσεων και μετά την κρίση. Ενδεικτικά θα αναφέρω το παράδειγμα της προηγούμενης μεγάλης κρίσης του τουρισμού στην Αττική την περίοδο 1986-1992 κατά την οποία 82 ξενοδοχεία έκλεισαν και το 75% των εναπομεινάντων άλλαξαν ιδιοκτησιακό καθεστώς.
Σήμερα, θέλουμε να αναφερθούμε και σε ορισμένα χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν τον τουρισμό της Αττικής, η διαιώνιση των οποίων επιδεινώνει την ήδη δυσχερή θέση μας σε σχέση με τον ανταγωνισμό.

1.Το θέμα της αδυναμίας λειτουργίας του Μητροπολιτικού Συνεδριακού κέντρου της Αθήνας. Η Αθήνα είναι η μοναδική Ευρωπαϊκή πόλη που εξακολουθεί να μην έχει αντίστοιχο Συνεδριακό. Η μετατροπή του ΤΑΕ ΚΒΟ ΝΤΟ σε συνεδριακό κέντρο έχει εξαγγελθεί από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό το 2006, αλλά ακόμη βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν.
2.Το θέμα της άρσης του καμποτάζ και της δυνατότητας προσέλκυσης κρουαζιερών στην χώρα μας. Αδυνατούμε να κατανοήσουμε `πως και γιατί` στο όνομα της διατήρησης κάποιων θέσεων εργασίας (λιγότερες από 1000), μένει η χώρα μας `εκτός`, έξω από μια τεράστια αγορά που θα συνεισέφερε πολλαπλάσιες των `σε κίνδυνο` θέσεων εργασίας και σημαντικό εισόδημα στην τοπική οικονομία. Aραγε δεν θα μπορούσαν με κάποιο τρόπο να διασφαλιστούν αυτές οι θέσεις εργασίας και να `ανοίξει` επιτέλους η αγορά στους νέους πελάτες; Ενδεικτικά -με βάση μια πρόχειρη εκτίμηση- θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε εισόδημα 200 και πλέον εκατ. Ευρώ περίπου ετησίως, δηλαδή ποσό που φθάνει στο μισό του εισοδήματος που καταγράφεται σαν απώλεια από την κρίση. Εάν δε, αντιστοιχήσουμε αυτό το εισόδημα σε θέσεις εργασίας μιλάμε για 4.000 -5.000 νέες θέσεις. Μήπως αξίζει τον κόπο να βρούμε μια κοινά αποδεκτή λύση;
3. Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι. Επιβάλλεται να λειτουργήσουν με `πελατοκεντρικά` κριτήρια. Τα μουσεία σε όλο τον κόσμο δεν ανοίγουν πριν τις 10 το πρωί και κλείνουν αργά το απόγευμα. Δεν είναι δυνατόν κάθε χρόνο να περνάμε 4-5 μήνες (ενίοτε έως και τον Ιούνιο), ώσπου να διευθετηθεί το θέμα του ωραρίου των φυλάκων -και να χάνουμε την μισή χρονιά, κλείνοντας τα μουσεία στις 14.30 το μεσημέρι. Πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση ώστε να μπορούν οι επισκέπτες να προγραμματίζουν τις επισκέψεις τους.
4. Στοχευμένη προβολή της Αττικής. Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πέρυσι, η Αττική έχει μείνει `έξω` από την εθνική διαφημιστική καμπάνια της χώρας μας. Στην κατ’αρχήν επιλογή των σποτ και του δημιουργικού κάθε καμπάνιας, προβλέπεται η προβολή τόσο του συνεδριακού Τουρισμού όσο και του city break, όμως στη συνέχεια `χανόμαστε` στην έλλειψη των κονδυλίων και στους διάφορους συμβιβασμούς μεταξύ ΕΟΤ, εταιρειών προβολής, διαφημιστικών προτάσεων, μέσων προβολής κ.λπ.
5. Αφήνω για το τέλος το μεγαλύτερο των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρισμός της Αθήνας, το οποίο εκτιμώντας τις μεσοπρόθεσμες συνέπειες του, ίσως να έμπαινα στον πειρασμό να το κατατάξω ως πρόβλημα ίδιας βαρύτητας με αυτό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης. Πρόκειται για το θέμα της ασφάλειας των τουριστών -και όχι μόνο- στο κέντρο της πόλης μας. Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι το γεγονός ότι 6-7 ξενοδοχεία που λειτουργούν στις συγκεκριμένες περιοχές αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά το ενδεχόμενο να διακόψουν την λειτουργία τους.

Η εγκληματικότητα έχει λάβει τους τελευταίους 7-8 μήνες, τεράστιες διαστάσεις. Το κέντρο της πόλης έχει μετατραπεί σε γκέτο. Περιοχές του κέντρου, από την Ομόνοια προς την οδό Αθηνάς, οδό Πειραιώς, Γ΄ Σεπτεμβρίου και Ψυρρή είναι απροσπέλαστες. Στο μετρό και τα ΜΜΜ, οι κλοπές πολλαπλασιάζονται. Ένας στους δύο τουρίστες έχει να διηγηθεί μια περιπέτεια του από την επίσκεψη του -στην ως προ δύο ετών, ασφαλέστερη πόλη της Ευρώπης!

Η παρούσα διοίκηση της αστυνομίας, τον τελευταίο μήνα έχει καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες, αλλά το πρόβλημα είναι τεράστιο και δεν είναι αποκλειστικά αστυνομικής…δικαιοδοσίας. Εάν δεν λάβουμε σοβαρά και συστηματικά μέτρα, τόσο νομοθετικά, όσο και συντονισμού των εμπλεκομένων υπηρεσιών, θα βρεθούμε στην δυσάρεστη θέση, σε ένα – δύο χρόνια, να μιλάμε για την πλήρη απαξίωση του τουριστικού προϊόντος και της υπόληψης της χώρας μας.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024