Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΔιαμαρτυρία για το ύψος του διαφημιστικού κονδυλίου της χώρας μας

Διαμαρτυρία για το ύψος του διαφημιστικού κονδυλίου της χώρας μας

Σύμφωνα με υπόμνημα που έστειλαν η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, το Γραφείο Συνεδρίων & Επισκεπτών Θεσσαλονίκης, και η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – […]

Σύμφωνα με υπόμνημα που έστειλαν η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, η Ένωση Ξενοδοχείων Χαλκιδικής, η Ένωση Ξενοδόχων Πιερίας, το Γραφείο Συνεδρίων & Επισκεπτών Θεσσαλονίκης, και η Ένωση Τουριστικών Γραφείων Μακεδονίας – Θράκης προς τα υπουργεία<...> Ανάπτυξης, Πολιτισμού, Εξωτερικών, Μεταφορών, και Μακεδονίας – Θράκης τα 7 δισ. δρχ. που αποφασίστηκε να διατεθούν για την προβολή και διαφήμιση της χώρας μας στο εξωτερικό είναι πολύ μικρό ποσό.

Συγκεκριμένα το υπόμνημα αναφέρει ότι: Το κονδύλιο που καθορίσθηκε να διατεθεί για την τουριστική διαφήμιση της χώρας μας στη νέα σεζόν ύψους 7 δισ δρχ. το θεωρούμε εντελώς ανεπαρκές. Η διάθεση ύψους τουλάχιστον 20 δισ δρχ. μόλις θα επαρκούσε για να προβληθεί η χώρα μας για όλα τα πλεονεκτήματα της.
Ένα τόσο μικρό κονδύλιο της τάξης των 7 δισ δρχ. δεν επιδέχεται οποιαδήποτε μείωση. Η απόφαση της ομάδος Διαχείρισης Εκτάκτων Κρίσεων να διατεθεί 1,5 δισ δρχ. στην αμερικάνικη αγορά μας βρίσκει εντελώς αντίθετους τόσο στην αφαίμαξη εκ των 7 δισ δρχ. όσο και στην παρούσα χρονική περίοδο (δηλ. λάθος και το TIMING). Η δικαιολογία ότι για το 1,5 δισ δρχ. θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα CO – OP δηλ. με 50% συμμετοχή του ΕΟΤ, είναι αστεία και προσβλητική για την νοημοσύνη μας. Σημειώνουμε επιπλέον για το θέμα αυτό ότι η Αμερική τροφοδοτεί με 250.000 επισκέπτες την χώρα μας, ποσοστό 2% εκ των 12.000.000 επισκεπτών που δέχεται συνολικά η Ελλάδα.
Το τρομοκρατικό χτύπημα της 11/09 έπληξε ιδιαίτερα τις αερομεταφορές. Θεωρούμε άκρως απαραίτητο να μεθοδεύσουν τα αρμόδια υπουργεία τέτοιες παρεμβάσεις ώστε να διατηρηθούν πάση θυσία οι τακτικές πτήσεις των ελληνικών και ξένων αεροπορικών εταιρειών και της Ολυμπιακής. Το πλήγμα που δέχθηκε η περιοχή μας λόγω της διακοπής των πτήσεων της Lufthansa με Μόναχο και των Τουρκικών Αερογραμμών με Κωνσταντινούπολη είναι τεράστιο. Οι απώλειες ανέρχονται επί μηνιαίας βάσεως σε τουλάχιστον 25.000 διανυκτερεύσεις και τα απολεσθέντα έσοδα υπερβαίνουν το 1 δισ δρχ. (χωρίς τις απώλειες της αγοράς της περιοχής μας). Υπενθυμίζουμε ότι τον επόμενο μήνα διοργανώνεται το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού στην Θεσσαλονίκη και σε 19 μήνες η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η κυβέρνηση να προβεί στις αναγκαίες παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αποπεράτωση του οδικού άξονα αρ. 10 ώστε να αρθούν τα εμπόδια για την ανάπτυξη του Οδικού Τουρισμού μέσω της τ. Γιουγκοσλαβίας. Ο οδικός αυτός άξονας είναι ζωτικής σημασίας για την χώρα μας, για όλους τους κλάδους της Οικονομίας και όλως ιδιαίτερα για τον τουρισμό της Βόρειας Ελλάδας.
Να διευκολυνθεί η διαδικασία έκδοσης Βίζας από τις πρεσβείες των χωρών Visegrad και Κίνας με αύξηση του αρμόδιου προσωπικού.
Σύμφωνα με το άρθρο 5, παράγραφος 2 της Συνθήκης Schengen η χώρα μας δικαιούται μόνο για την δική της επικράτεια (μόνο για την Ελλάδα) και επειδή δεν συνορεύει με άλλους εταίρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εκδίδει βίζες συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος επικαλούμενη το εθνικό συμφέρον. Η παρέκκλιση αυτής ης Συνθήκης "αξιοποιείται" με τον καλύτερο τρόπο από άλλα κράτη της κοινότητας και ιδιαίτερα από την Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία. Πιστεύουμε ότι και η χώρα μας πρέπει να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς σε τέτοιες διευκολύνσεις διότι κανείς δεν αμφισβητεί ότι για την Ελλάδα ο τουρισμός αποτελεί εθνικό συμφέρον.
Να μειωθούν τα τέλη εκσυγχρονισμού αεροδρομίων του γνωστού Σπατόσημου και της επίγειας εξυπηρέτησης σε όλα τα ελληνικά αεροδρόμια για έναν χρόνο. Αν στο "Ελευθέριος Βενιζέλος" δημιουργούνται προβλήματα – λόγω συμβατικών υποχρεώσεων – με την HOCHTIEF GMBH, η μείωση των τελών αυτών π.χ. στο αεροδρόμιο "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" γίνεται πιο εύκολα.
Να επιταχυνθεί η αποπεράτωση των έργων αναβάθμισης του αεροδρομίου "ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ" η οποία κρίνεται ως άκρως αναγκαία και επείγουσα κάτω από τις παρούσες συνθήκες.
Να μην αυξηθεί το κόστος εισόδου σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς Χώρους για ένα έτος.
Η ίδρυση Διεύθυνσης Εξωτερικού (ΔΙΤΕΞ) από τον ΕΟΤ στο Βελιγράδι επανέρχεται ως άκρως απαραίτητη. Η ζώνη ευθύνης της ΔΙΤΕΞ αυτής μπορεί να επεκταθεί σε όλα τα κράτη της τ. Γιουγκοσλαβίας, στην Βουλγαρία και την Ρουμανία.
Η διαμονή και διάθεση των κρατικών κονδυλίων να είναι βέβαια ανάλογη αλλά και δίκαιη στα διάφορα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Και για παράδειγμα αναφερόμαστε τόσο στην απόφαση τους τ. Υπουργού Ανάπτυξης κ. Ν. Χριστοδουλάκη να διαθέσει 150 εκατ. δρχ για την Προβολή και Διαφήμιση του Τουρισμού στο λεκανοπέδιο Αττικής όσο και στην προαναφερθείσα (βλ. υπ. αρ. 2 του παρόντος) εντελώς αψυχολόγητη ενέργεια της αφαίμαξης του 1,5 δις δρχ – που αφορούν κυρίως τις κρουαζιέρες – από την Ομάδα Διαχείρησης Εκτάκτων Κρίσεων. Φυσικά κανένα κονδύλιο που να αφορά την Μακεδονία. Το αθηναϊκοκεντρικό "ΣΥΣΤΗΜΑ" τηρείται με συνέπεια και ευλάβεια και με το ίδιο πνεύμα διορίσθηκαν τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου Τουρισμού και της Ομάδας Διαχείρισης Κρίσεων τα οποία ουδέποτε ανησύχησαν για τη καλπάζουσα απογύμνωση της περιοχής μας από τις αεροπορικές εταιρείες. Οι συσκέψεις τους εδώ στη Θεσσαλονίκη κατά την διάρκεια της "PHILOXENIA" κεκλεισμένων των θυρών και ανησυχούντες μόνο για τις κρουαζιέρες και την Αττική, δημιουργούν τεράστιο ηθικό πρόβλημα για τον ρόλο τους και τους επιδιωκόμενους στόχους τους.

Τέλος σημειώνεται ότι στο υπόμνημα καταγράφονται τα μέχρι σήμερα φαινόμενα της κρίσης και ότι οι υπογράφοντες θα επανέλθουν με νέο ανάλογα με τη ροή των γεγονότων και τις νέες επιπτώσεις στον Τουρισμό της περιοχής τους.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024