Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστική ΠολιτικήΔιαφήμιση & ΠροβολήΕλληνο-κυπριακός άξονας με αιχμή τον τουρισμό
Χαιρετισμός του Α. Σπηλιωτόπουλου σε ημερίδα του ΕΒΕΑ για την Κύπρο

Ελληνο-κυπριακός άξονας με αιχμή τον τουρισμό

“Βαθιά μας πεποίθηση και πρωταρχικός μας στόχος είναι η συνεργασία με την Κύπρο στον τουριστικό τομέα να αναπτυχθεί σε όλα τα επίπεδα και να καλύψει όλες τις πτυχές της τουριστικής […]

“Βαθιά μας πεποίθηση και πρωταρχικός μας στόχος είναι η συνεργασία με την Κύπρο στον τουριστικό τομέα να αναπτυχθεί σε όλα τα<...> επίπεδα και να καλύψει όλες τις πτυχές της τουριστικής ανάπτυξης και δραστηριότητας“, δήλωσε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης, κ. `Αρης Σπηλιωτόπουλος, κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΕΒΕΑ, με θέμα “Κύπρος: Δοιεθνές επιχειρηματικό κέντρο”. “Εκτός από ζήτημα ουσίας και κοινού οφέλους, η επιδίωξη αυτή ανταποκρίνεται και στη διαρκή ανάγκη κάλυψης και ενίσχυσης των πολιτικών και διπλωματικών θεμάτων που περιλαμβάνει το ευρύτατο φάσμα των ελληνοκυπριακών σχέσεων. Aλλωστε, τα κοινά πεδία μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά στον τομέα του τουρισμού, είναι τόσα πολλά, και οι συνθήκες παραπάνω από ώριμες, προκειμένου να κάνουμε ένα μεγάλο βήμα μπροστά, πέρα από το αυτονόητο των εξαιρετικών μας σχέσεων. Έφτασε πλέον ο καιρός να συζητήσουμε και να διαμορφώσουμε από κοινού έναν `ελληνο-κυπριακό άξονα`- με αιχμή του τον τουρισμό- στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, συνδυάζοντας τα σημαντικά μας πλεονεκτήματα, είτε αυτά είναι γεωγραφικά, γεωφυσικά είτε έχουν να κάνουν με το τουριστικό μας προϊόν και τους τρόπους που σκοπεύουμε να το προωθήσουμε διεθνώς. Ειδικά αυτό το διάστημα, κατά το οποίο η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση πλήττει την παγκόσμια τουριστική κοινότητα και θέτει σε δοκιμασία προορισμούς και επιχειρήσεις, η ανάγκη συντονισμένων δράσεων και συνεργειών αποτελεί μονόδρομο. Πέραν του πώς κινείτε η κάθε μια από τις χώρες ξεχωριστά, και του τι πράττει για να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις αυτής της δύσκολης διεθνούς συγκυρίας για να υποστηρίξει τον τουρισμό της, δεν μπορεί να αφήσει αναξιοποίητη καμία ευκαιρία συνεργασίας. Γιατί η συνεργασία τελικά θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση και των δύο πλευρών αφού το όφελος που θα προκύψει, θα είναι όφελος κοινό”.

“Επιδίωξή μας λοιπόν είναι η στενότερη συνεργασία με την Κύπρο”, τόνισε ο υπουργός, “να αναπτυχθεί σε τρία βασικά επίπεδα. Σε επίπεδο διακρατικό, με δράσεις σε Τεχνογνωσία, Εκπαίδευση, Προβολή και Marketing, διαμορφώνοντας, για παράδειγμα, συνέργειες για την προσέγγιση συγκεκριμένων αγορών και επιμέρους τομείς τουρισμού. Σε επίπεδο επιχειρηματικότητας, με ενθάρρυνση επενδύσεων και διευκόλυνση επενδυτικού ενδιαφέροντος και στις δύο χώρες. Σε επίπεδο επιστημονικό, με ανταλλαγή στατιστικών στοιχείων, εκπόνηση μελετών κοκ. Σε ό,τι αφορά στη διακρατική συνεργασία, το πρώτο βήμα έγινε φέτος στο πλαίσιο της ΔΕΘ, όπου συμφωνήσαμε στη συγκρότηση της Μεικτής Επιτροπής. Από την πλευρά μας επιδιώκουμε να προσδώσουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στο ρόλο και στην αποστολή της Επιτροπής αυτής. Γενικότερα θεωρούμε ότι η δημιουργία τέτοιων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας αποτελεί την ενδεικνυόμενη τακτική στην προσπάθεια σύσφιγξης των τουριστικών μας σχέσεων και αποκόμισης ουσιαστικών και απτών αποτελεσμάτων. Από την άλλη πλευρά, σκοπεύουμε να διευρύνουμε και να εμβαθύνουμε τη συνεργασία μεταξύ των κρατικών φορέων που έχουν ως αρμοδιότητα τον τουρισμό. ΕΟΤ και ΚΟΤ οφείλουν να έχουν, και φυσικά έχουν, σταθερούς διαύλους επικοινωνίας –σας θυμίζω ότι ο ΚΟΤ άνοιξε Γραφείο του στη Θεσσαλονίκη και ο ΕΟΤ στη Λευκωσία- ενώ οι άλλοι εποπτευόμενοι Φορείς από το Υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως η ΕΤΑ, ο ΟΤΕΚ, ο νέος φορέας για τον Αγροτουρισμό και τις Εναλλακτικές Μορφές Τουρισμού, έχουν ήδη κληθεί να αναζητήσουν νέους τρόπους συνεργασίας με τους αντίστοιχους κυπριακούς για τα αντικείμενά τους. Καταλήγοντας, θα ήθελα να σταθώ και στην άλλη σημαντικότατη πτυχή της τουριστικής σχέσης Ελλάδας και Κύπρου, που είναι η εσωτερική μας αγορά. Η ενίσχυση της τουριστικής κίνησης μεταξύ των χωρών μας. Και προς αυτή την κατεύθυνση εκπονούμε ένα σχέδιο στοχευμένων δράσεων με σκοπό ακριβώς την αύξηση της επισκεψιμότητας μεταξύ των δύο προορισμών, το οποίο θα υποβάλουμε σύντομα στην κυπριακή κυβέρνηση”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024