Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΕΟΤ: Σχέδιο προς συζήτηση για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε αστέρια

ΕΟΤ: Σχέδιο προς συζήτηση για την κατάταξη των ξενοδοχείων σε αστέρια

Σχέδιο προς συζήτηση, για το σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων κλασικού τύπου, με βάση τα ‘αστέρια’, διαβιβάστηκε πρόσφατα από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο, προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο […]

Σχέδιο προς συζήτηση, για το σύστημα κατάταξης των ξενοδοχείων κλασικού τύπου, με βάση τα 'αστέρια', διαβιβάστηκε πρόσφατα<...> από τον γενικό γραμματέα του ΕΟΤ<.> κ. Ευγένιο Γιαννακόπουλο, προς το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, τον Σύνδεσμο των Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, και την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.

Για την κατάταξη των ξενοδοχείων λαμβάνονται υπόψη τα εξής:

  • Οι τεχνικές προδιαγραφές του ΕΟΤ όπως θα ισχύουν μετά την επικαιροποίηση των ισχυουσών Τεχν. Προδιαγραφών (530992/87 του γ.γ. ΕΟΤ, ΦΕΚ 557/Β/87
  • Ποιοτικά κριτήρια λειτουργίας και εξοπλισμού

Τα ποιοτικά κριτήρια περιλαμβάνουν τις ελάχιστες λειτουργικές απαιτήσεις και τον ελάχιστο εξοπλισμό που πρέπει να πληρούν τα ξενοδοχεία ανά τάξη.

Τα βαθμολογούμενα κριτήρια περιλαμβάνουν, κατά θεματικές ενότητες, όλες τις επιπλέον των ελαχίστων, παροχές και εξυπηρετήσεις που συμβάλουν στην επίτευξη επαρκούς, ανάλογα με την τάξη, λειτουργικού επιπέδου. Για κάθε κατηγορία αστέρων ορίζεται η ελάχιστη απαιτούμενη βαθμολογία.

Για την κατάταξη των νέων ξενοδοχείων θα πρέπει, σωρευτικά, να εξασφαλίζονται τα ακόλουθα:

  • Να πληρούνται οι νέες Τεχν. Προδιαγραφές του ΕΟΤ για την αντίστοιχη τάξη, τόσο ως προς την καταλληλότητα του οικοπέδου, όσο και ως προς την αρχιτεκτονικά μελέτη.
  • Να πιστοποιείται η ικανοποίηση του συνόλου των υποχρεωτικών κριτηρίων της τάξης στην οποία επιζητούν να καταταγούν.
  • Να συγκεντρώνεται συνολική βαθμολογία, από τα βαθμολογούμενα κριτήρια, υψηλότερη της ελάχιστης για την αντίστοιχη τάξη.

Τα λειτουργούντα, τα υπό κατασκευή, και τα ξενοδοχεία που βρίσκονται σε διαδικασία έγκρισης μελέτης από τον ΕΟΤ θεωρούνται υφιστάμενα ξενοδοχεία. Σε ότι αφορά τις Τεχν. Προδιαγραφές γίνεται δεκτό ότι τα υφιστάμενα ξενοδοχεία πληρούν τις Νέες Τεχν. Προδιαγραφές, υπό ορισμένες προϋποθέσεις και με την εξής αντιστοιχία ως προς τις τάξεις: Τάξη ΑΑ σε πέντε αστέρια, Τάξη Α σε τέσσερα αστέρια, Τάξη Β σε τρία αστέρια, Τάξη Γ σε δύο αστέρια, και Τάξεις Δ και Ε σε ένα αστέρι.

Οι απαραίτητες, για τη διασφάλιση της ως άνω αντιστοιχίας προϋποθέσεις είναι οι εξής:

  • Η νόμιμη, από πλευράς τουριστικής νομοθεσίας, λειτουργία και η ταύτιση της πραγματικής κατάστασης του ξενοδοχείου με το Ειδικό Σήμα του ΕΟΤ και τα εγκεκριμένα αρχιτεκτονικά σχέδια.
  • Η πολεοδομική νομιμότητα όλων, των εντός του γηπέδου του ξενοδοχείου κτιρίων.
  • Η πιστοποίηση της στατικής επάρκειας του κτιρίου ή του συγκροτήματος, νομίμως υπογεγραμμένη από 2 πολιτικούς μηχανικούς.
  • Η προσκόμιση πιστοποιητικού πυρασφάλειας για το σύνολο του υφιστάμενου ξενοδοχείου, βάσει των ισχυουσών διατάξεων περί πυροπροστασίας.
  • Η πλήρης εφαρμογή των Νέων Τ.Π. ως προς τις προβλέψεις για τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) και τις απαιτήσεις για κλιματισμό των κοινοχρήστων χώρων και των δωματίων.

Η συνδρομή των ως άνω προϋποθέσεων είναι σωρευτική. Στην περίπτωση που οι σεις αυτές δεν εξασφαλίζονται, το ξενοδοχείο κατατάσσετεώτερη τάξη αστέρων.

Για τροαγωγή σε ανξη, ξεχείων έχουν ήδηαταγεί με το σύστημα αων, απαιτείττικά η ικανοποίηση Τεχν. Προδιαγραφών της αιτούμενης τάξηςπρος τηναλληλότητα του οικοπέδου και κοινοχρήστων χώρου ξευ, και η εάλιση της βαθμολογία γηνη.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

Ετικέτες
17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024