Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΗΑΤΤΑ: Η "χρυσή τομή" για το ωράριο λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων
Ο ΗΑΤΤΑ απευθύνει έκκληση στους αρχαιοφύλακες να συνδράμουν στην κοινή αυτή προσπάθεια

ΗΑΤΤΑ: Η "χρυσή τομή" για το ωράριο λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων

Ο ΗΑΤΤΑ επισημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα, ώστε να επιλεγούν ριζικές λύσεις, που θα εξορθολογήσουν όλο το πλέγμα λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων.

Με παρέμβασή του, o ΗΑΤΤΑ ζήτησε να βρεθεί η χρυσή τομή, για το ωράριο λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που θα ισχύσει μεταβατικά κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουνίου και μέχρις ότου προσληφθούν οι πρόσθετοι εποχιακοί φύλακες, για την εφαρμογή του θερινού ωραρίου.

Η μεταβατική αυτή ρύθμιση πρέπει να κινηθεί σε δύο άξονες:

  • To ενιαίο ωράριο μπορεί να μετατεθεί μερικώς, ώστε να εξυπηρετούνται τόσο οι πρωινές, όσο και οι απογευματινές επισκέψεις
  • Παράλληλα, στους μεγάλους χώρους όπως η Ακρόπολη, η Αρχαία Ολυμπία, η Κνωσός, κ.λπ., θα πρέπει να παραμείνει το ισχύον, πρωινό ωράριο έναρξης λειτουργίας και διευρυμένο ωράριο, όπου αυτό είναι δυνατό, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι εκδρομές της κρουαζιέρας.

Ο ΗΑΤΤΑ θεωρεί υποχρέωσή του να ευχαριστήσει την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού και ιδιαίτερα τον αρμόδιο υφυπουργό, κ. Πέτρο Αλιβιζάτο, για το ενδιαφέρον που επέδειξε για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος για τον ελληνικό τουρισμό.

Ο ΗΑΤΤΑ επισημαίνει όμως παράλληλα, ότι θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη τόλμη και αποφασιστικότητα, ώστε να επιλεγούν ριζικές λύσεις, που θα εξορθολογήσουν όλο το πλέγμα λειτουργίας των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και ιδιαίτερα:
– την αξιοποίηση του οκταώρου απασχόλησης του προσωπικού
– το προσλαμβανόμενο προσωπικό να ασχολείται αποκλειστικά με τα καθήκοντα της φύλαξης και γενικότερα να υπάρχει καλύτερη αξιοποίηση του προσωπικού. Παράλληλα να οριοθετηθούν αυστηρά οι θέσεις εργασίας σε κάθε χώρο, ώστε να γίνεται οικονομία ανθρώπινων πόρων.

Με ευέλικτες ρυθμίσεις στο ωράριο μπορεί να εξασφαλιστεί η περαιτέρω διεύρυνση του ωραρίου.

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση που επιτεύχθηκε από το υπουργείο με τη συμβολή του ΗΑΤΤΑ και του λοιπού τουριστικού κόσμου και θα λειτουργήσει για το επόμενο δίμηνο, στοχεύει στην εξυπηρέτηση της τουριστικής κίνησης στην κρίσιμη αυτή περίοδο, μέχρις ότου γίνουν οι προσλήψεις του εποχιακού προσωπικού.

Ο ΗΑΤΤΑ απευθύνει έκκληση στους αρχαιοφύλακες να συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις, την κοινή αυτή προσπάθεια, προς όφελος του ελληνικού τουρισμού.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024