Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΜείωση βασικών μισθών κατά 18% ζητά η ΠΟΞ από τους εργαζόμενους στον τουρισμό
Για πλήρη εργασιακή απορύθμιση κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Μείωση βασικών μισθών κατά 18% ζητά η ΠΟΞ από τους εργαζόμενους στον τουρισμό

Περικοπές σε βασικούς μισθούς και επιδόματα, αλλά και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο για αποζημιώσεις, επαναπροσλήψεις και χρόνο εργασίας προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Μείωση βασικών μισθών κατά 18% και περικοπή στα επιδόματα προτείνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, με την πλευρά των εργαζομένων να προσανατολίζεται σε κινητοποιήσεις. Στον τομέα του επισιτισμού οι εργοδότες προτείνουν μειώσεις μισθών 15%, ενώ στον αέρα βρίσκονται πολλές κλαδικές συμβάσεις με τη λήξη της μετενέργειας ήδη από χθες.

Όπως επισημαίνει η Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Τουρισμό και τον Επισιτισμό, η πρόταση που κατέθεσε η εργοδοτική πλευρά στα ξενοδοχεία προβλέπει:
1. Μείωση των βασικών μισθών κατά 18%.
2. Μείωση των επιδομάτων, με τη σωρευτική επίπτωση να φτάνει το 20%. Σημειώνεται πως προτείνεται η αντικατάσταση του επιδόματος γάμου με επίδομα ανήλικου τέκνου για παντρεμένους ή μη γονείς και σε ποσοστό 3% ανά ανήλικο τέκνο.
3. Αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο και ειδικότερα:
– Επαναπροσδιορισμό της αποζημίωσης απόλυσης των εποχικών στο 60% της νόμιμης αποζημίωσης. Καταβολή της ανωτέρω αποζημίωσης (μειωμένης σύμφωνα με τον νόμο στο 40% ή το 50%, ανάλογα με το αν ο εργαζόμενος είναι και επικουρικά ασφαλισμένος ή όχι) και στην περίπτωση που ο εργαζόμενος αποχωρεί λόγω συνταξιοδότησης.- Καταληκτική ημερομηνία επαναπρόσληψης των εποχικών τη 10η Ιουνίου.
– Διευθέτηση χρόνου εργασίας με υπέρβαση του οκταώρου κατά 2 ώρες και χορήγηση ρεπό αντί για μειωμένο ωράριο.
– Διατήρηση του πενθημέρου, αλλά χορήγηση των ρεπό σε μη συνεχόμενες ημέρες. Με βάση την πρόταση που κατέθεσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι από την 1η Μαΐου 2012 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2013. Από την πλευρά της η Ομοσπονδία των εργαζομένων στον τουρισμό και τον επισιτισμό εκτιμά πως η πρόταση οδηγεί στην “πλήρη εργασιακή απορύθμιση” και προειδοποιεί πως θα υπάρξει κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μέσα στο καλοκαίρι.

Και στον επισιτισμό η εργοδοτική πλευρά έχει προτείνει μειώσεις στους μισθούς 15% και αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο (π.χ. αμοιβή των σερβιτόρων με σταθερό μηνιαίο μισθό και όχι με ποσοστό υπηρεσίας). Και σε αυτήν την περίπτωση έχει υπάρξει έντονη αντίδραση από την Ομοσπονδία των εργαζομένων.

Σήμερα το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής πραγματοποιεί ανοιχτή συνεδρίαση της κεντρικής του διοίκησης καιτων παραρτημάτων στις 4 το απόγευμα. Το συνδικάτο σε σχετική ανακοίνωσή του υπογραμμίζει: “Απέναντι στην επίθεση των ξενοδόχων οργανωνόμαστε με όπλο την ταξική μας ενότητα και απαντάμε: Δε συζητάμε καμιά μείωση στους μισθούς και στα δικαιώματά μας, πόσο μάλλον στις απαιτήσεις ξενοδόχων και εστιατόρων που μας θέλουν δούλους. Δε θα περάσει η ‘λογική’ του ‘μικρότερου κακού’, που ευθύνεται σε μεγάλο βαθμό για το σημερινό κατάντημα, μιας και αποτελούσε κύρια γραμμή του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού για όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν μας αποψίλωναν ένα ένα δικαιώματα και κατακτήσεις του εργατικού κινήματος. Να πάρουμε όλοι την ευθύνη της υπεράσπισης των δικαιωμάτων στα χέρια μας, με οργανωτές το συνδικάτο και τα ταξικά σωματεία του κλάδου που ποτέ δεν βάλαμε ‘νερό στο κρασί’ μας, που ποτέ δεν πουλήσαμε κανέναν αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των σύγχρονων αναγκών μας”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024