Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΝα ενταχθούν στις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ καλεί τις τουριστικές επιχειρήσεις ο Γ. Βλάχος
Σε εκδήλωση ΙΤΕΠ-ΞΕΕ

Να ενταχθούν στις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ καλεί τις τουριστικές επιχειρήσεις ο Γ. Βλάχος

Στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, αναφέρθηκε εκτενώς ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος σε ομιλία του σε ειδική εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, μαζί με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, με θέμα «Διεθνής Οικονομική Κρίση: Επιπτώσεις και ευκαιρίες στον Τουρισμό»…

Στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν από τις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ οι μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις, αναφέρθηκε εκτενώς<...> ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιώργος Βλάχος σε ομιλία του σε ειδική εκδήλωση – συζήτηση που διοργάνωσε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, μαζί με το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, με θέμα “Διεθνής Οικονομική Κρίση: Επιπτώσεις και ευκαιρίες στον Τουρισμό”.

Όπως σημείωσε ο υφυπουργός, “πολλές μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις δε γνωρίζουν τη δράση και λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΤΕΜΠΜΕ)”. Ως παράδειγμα ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι μια εμπορική επιχείρηση με μέσο τζίρο τριετίας 150.000 ευρώ απευθύνεται σε όποια συνεργαζόμενη τράπεζα επιθυμεί. Η τράπεζα αξιολογεί την επιχείρηση γνωρίζοντας, όμως, ότι πληροί τις ελάχιστες προϋποθέσεις του νέου προγράμματος. Η τράπεζα μπορεί να εγκρίνει δάνειο έως 45.000 ευρώ χωρίς να υποθηκεύσει την όποια περιουσία του επιχειρηματία ή να ζητήσει οποιαδήποτε άλλη εξασφάλιση. Το επιτόκιο είναι δεδομένο και επιβαρύνει μόνο το ΤΕΜΠΜΕ.

Επίσης ο υφυπουργός σημείωσε ότι εξαιτίας της κρίσης ενδέχεται να ενταθούν “οι προκλήσεις, οι κίνδυνοι και οι παγίδες που διογκώνονται σε μια τέτοια περίοδο” και πρόσθεσε: “Είναι χρέος μας να εντατικοποιήσουμε τις λειτουργίες μας, έτσι ώστε ούτε για μια στιγμή να μη νιώθει ο καταναλωτής, (Έλληνας ή ξένος) ότι βρίσκεται στο έλεος αθέμιτων πρακτικών και στρεβλώσεων. Επιπλέον, χρέος μας είναι να σταθούμε δίπλα στις επιχειρήσεις, ώστε με τις δράσεις μας να καταστούν, πιο ανταγωνιστικές και πιο εξωστρεφείς”.

Αναλυτικά για το ΤΕΜΠΜΕ ο υφυπουργός εξήγησε ότι:

  • η εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ θα καλύπτει το 80% δανείων μέχρι 350.000 ευρώ
  • για το υπόλοιπο 20% του δανείου για το οποίο δεν εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ, η τράπεζα δεν θα αναζητά περαιτέρω εξασφαλίσεις από τις επιχειρήσεις
  • η προμήθεια του ΤΕΜΠΜΕ θα καταβάλλεται απευθείας από την επιχείρηση εφάπαξ, κατά την πρώτη εκταμίευση του δανείου και θα ανέρχεται σε 1% της εγγύησης
  • η διάρκεια της εγγύησης και της επιδότησης επιτοκίου θα είναι τριετής
  • το επιτόκιο των δανείων θα είναι EURIBOR μηνός + 2,1 μονάδες
  • το ΤΕΜΠΜΕ θα επιδοτεί το σύνολο του επιτοκίου σε διάρκεια τριών ετών. Η επιδότηση θα καταβάλλεται στην τράπεζα ανά εξάμηνο από την ημερομηνία εκταμίευσης του δανείου
  • τα δάνεια αυτά δεν δύναται να ξεπερνούν το 30% του μέσου κύκλου εργασιών της εταιρίας των τριών τελευταίων ετών
  • η προτεινόμενη συνεργασία αφορά και υφιστάμενες εγκρίσεις κεφαλαίων κίνησης
  • η προτεινόμενη συνεργασία συνεπάγεται την άρση εμπράγματων εγγυήσεων (προσημειώσεις) για το ύψος του ποσού που εγγυάται το ΤΕΜΠΜΕ

Προϋπόθεση ώστε οι εταιρίες να είναι επιλέξιμες για την ενίσχυση είναι να έχουν κερδοφορία προ αποσβέσεων τα τρία τελευταία έτη.

Πέρα απ` αυτό αφορά:

  • Επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερα από 50 άτομα και έχουν ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ
  • Επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους της οικονομίας, οποιασδήποτε εταιρικής μορφής, ακόμα και ελεύθερους επαγγελματίες
  • Επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε όλους τους τομείς της οικονομίας, εκτός από δράσεις σε υδατοκαλλιέργειες, γεωργική παραγωγή και κτηνοτροφία
  • Με τις προϋποθέσεις αυτές η επιχείρηση, αλλά και η τράπεζα, γνωρίζουν ότι η συγκεκριμένη επιχείρηση είναι επιλέξιμη για την εγγύηση και την επιδότηση του ΤΕΜΠΜΕ. Το γεγονός αυτό ενισχύει σημαντικά τη θέση της απέναντι στην τράπεζα.

    Η τράπεζα, από την πλευρά της, ωστόσο, οφείλει να αξιολογήσει την επιχείρηση ως προς τη βιωσιμότητά της και τη δυνατότητα αποπληρωμής του δανείου. Όσοι πληρούν τις προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν άτοκο δάνειο για να το χρησιμοποιήσουν, όπως αυτοί κρίνουν.

    Δηλαδή, όπως είπε ο υφυπουργός, θα μπορούν να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες τους, να αναχρηματοδοτήσουν υφιστάμενα δάνεια, να πληρώσουν προμηθευτές ή άλλες υποχρεώσεις τους.

    Επίσης, έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν χρήματα ή ακίνητη περιουσία, που ενδεχομένως ήταν δεσμευμένα ως κάλυψη για άλλα δάνεια ή που θα τους δέσμευε η τράπεζα για το συγκεκριμένο δάνειο, αν δεν είχαν την εγγύηση του ΤΕΜΠΜΕ.

    Όπως πρόσθεσε ο κ. Βλάχος, το πρόγραμμα αυτό είναι καινοτόμο καθώς επιδοτούνται για πρώτη φορά οι τόκοι σε κεφάλαια κίνησης, ενώ σε περίπτωση κατάπτωσης το ΤΕΜΠΜΕ καταβάλλει το εγγυημένο ποσό στην τράπεζα, άμεσα, χωρίς χρονοβόρες διαδικασίες. Επιπλέον, σημείωσε ο υφυπουργός, η διαδικασία υποβολής θα γίνεται με ηλεκτρονική αίτηση μέσω τράπεζας, χωρίς γραφειοκρατία και καθυστερήσεις, η απάντηση θα παίρνει το πολύ 10-15 ημέρες, ενώ η επιχείρηση δε θα παρέχει καμία άλλη εξασφάλιση.

    Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

    Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
    Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

    17/05/2024
    16/05/2024
    15/05/2024
    14/05/2024
    13/05/2024
    10/05/2024