Τελευταία νέα
ΑρχικήΑερομεταφορέςΑεροδρόμιαΝέο Διεθνές Αεροδρόμιο δημιουργείται στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης

Νέο Διεθνές Αεροδρόμιο δημιουργείται στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης

Το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και αφορά στην ίδρυση Εμπορευματικών Κέντρων προβλέπει σε σχετικό άρθρο του και τη δημιουργία […]

Το νομοσχέδιο που προτίθεται να καταθέσει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή το υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών και αφορά στην ίδρυση Εμπορευματικών Κέντρων προβλέπει<...> σε σχετικό άρθρο του και τη δημιουργία νέου Διεθνούς Αεροδρομίου στο Καστέλι του Ηρακλείου Κρήτης.

Σύμφωνα με την μελέτη το νέο αεροδρόμιο είναι υπερσύγχρονο, υψηλών προδιαγραφών, και εξασφαλίζει καλές λειτουργικές συνθήκες και χαμηλή περιβαλλοντική επιβάρυνση, συγκριτικά προς τις άλλες λύσεις που είχαν μέχρι σήμερα προταθεί. Το νέο Διεθνές Αεροδρόμιο στο Καστέλι, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Μεταφορών και Επικοινωνιών, θα εξυπηρετεί την προβλεπόμενη επιβατική κίνηση έως το 2020, με δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης, ενώ οι εργασίες κατασκευής του θα διαρκέσουν τέσσερα χρόνια.

Με το νέο αεροδρόμιο επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστικών περιοχών του νομού Ηρακλείου, αλλά και των γειτονικών νομών Ρεθύμνου και Λασιθίου, ενώ δημιουργούνται συνθήκες προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων και αύξησης των θέσεων εργασίας, με σημαντικά αποτελέσματα για την οικονομία ολόκληρης της Κρήτης.

Στο μεταξύ, με βάση το άρθρο 14 του εν λόγω νομοσχεδίου, προβλέπεται ότι, μετά από διεθνή δημόσιο διαγωνισμό, θα μεταβιβαστεί ποσοστό 40% των μετοχών του νέου αεροδρομίου σε επενδυτικό σχήμα. Σε αυτό το σχήμα θα κληθούν να συμμετάσχουν επενδυτές που μεταξύ άλλων πληρούν το κριτήριο που αφορά στη δυνατότητα προσφοράς προστιθέμενης αξίας στο προϊόν του τουρισμού.

Επισημαίνεται δε ότι η χρηματοδότησή του θα εξασφαλιστεί από ίδια συμμετοχή των ενδιαφερόμενων επενδυτών, δανειακούς πόρους και μεγάλο ποσοστό του τέλους ανάπτυξης του Αεροδρομίου Ηρακλείου, χωρίς επιβάρυνση των φορολογουμένων.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα ασκεί την θεσμική εποπτεία της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου, ενώ η διοίκησή του θα ανατεθεί στους επενδυτές και θα γίνεται με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Ο συνολικός χρόνος παραχώρησης θα είναι 30 χρόνια μετά την κύρωση της σύμβασης από τη Βουλή.

Σημειώνεται ότι, βάσει των μελετών που εκπονήθηκαν, η λύση που προωθούταν για κατασκευή λοξού διαδρόμου στο υφιστάμενο αεροδρόμιο του Ηρακλείου Κρήτης δεν αντιμετωπίζει στο σύνολό τους και αποτελεσματικά τα υφιστάμενα περιβαλλοντικά προβλήματα από τη λειτουργία του αεροδρομίου, ενώ το κόστος κατασκευής του είναι εξαιρετικά υψηλό.

Για το λόγο αυτό, μελετήθηκαν από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορία, 49 εναλλακτικές θέσεις τοποθέτησης του διαδρόμου του νέου αεροδρομίου, με σκοπό την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανομένων αναγκών εξυπηρέτησης κίνησης και τη συμμόρφωση στις απαιτήσεις λειτουργίας διεθνών αεροδρομίων, σύμφωνα με το παράρτημα 14 της σύμβασης του Σικάγο. Αποτέλεσμα της συγκριτικής αξιολόγησης των εναλλακτικών θέσεων είναι η επιλογή της θέσης στο Καστέλι του νομού Ηρακλείου.

Με την προτεινόμενη λύση:

  • Κατασκευάζεται διάδρομος μήκους 3.000 μέτρων, με σωστή ανεμολογική κατεύθυνση. Το μήκος αυτό επιτρέπει την απογείωση, με πλήρες φορτίο, όλων των τύπων αεροσκαφών που εξυπηρετούνται σήμερα και με σημαντική συχνότητα από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, ακόμη και για τις πιο μακρινές αποστάσεις. Επιτρέπει, επίσης, την ασφαλή διεξαγωγή των πτήσεων των πιο απαιτητικών αεροσκαφών.
  • Αναπτύσσονται πλήρεις σύγχρονες εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης επιβατών. Αναβαθμίζεται η εξυπηρέτηση του επιβατικού κοινού και διαμορφώνονται υψηλά ποιοτικά χαρακτηριστικά στη λειτουργία του Αεροδρομίου.
  • Επιτυγχάνεται καλύτερη εξυπηρέτηση των τουριστικών περιοχών της ευρύτερης περιοχής του νομού Ηρακλείου και των γειτονικών νομών.
  • Αυξάνεται ο αριθμός εξυπηρετούμενων επιβατών του αεροδρομίου του Ηρακλείου, το οποίο με βάση τα σημερινά συνολικά στοιχεία κίνησης επιβατών εσωτερικού και εξωτερικού είναι ο δεύτερος αερολιμένας στη χώρα.
  • Αντιμετωπίζονται οι εκτιμήσεις για την μελλοντική επιβατική κίνηση, οι οποίες σύμφωνα με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις, προβλέπουν για την επιβατική κίνηση εσωτερικού μέση ετήσια ποσοστιαία αύξηση της τάξης του 2,9% από το 2002 και στο εξής και για την επιβατική κίνηση εξωτερικού μέση ετήσια αύξηση 3,8%.
  • Διατηρούνται όλες οι θέσεις εργασίας του υφιστάμενου αεροδρομίου ενώ δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, όχι μόνο κατά το στάδιο μελέτης και κατασκευής του νέου αεροδρομίου, αλλά και για τη χρονική περίοδο της περαιτέρω λειτουργίας του.
Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

Ετικέτες
02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024