Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΟ. Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός μεσολαβητής μεταξύ της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας
Υπουργείο Τουρισμού

Ο. Κεφαλογιάννη: Ο τουρισμός μεσολαβητής μεταξύ της Ελλάδας και της διεθνούς κοινότητας

Στη χθεσινή ομιλία της στη Βουλή, στη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό, η υπουργός Τουρισμού τόνισε ότι ο Προϋπολογισμός για το 2013 μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας, με τον τουρισμό να είναι ο τομέας αιχμής.

“Ο τουρισμός είναι ένα πανίσχυρο όπλο για να αντιμετωπίσουμε την κρίση και τις συνέπειες της. Τόσο εντός, όσο και εκτός της Ελλάδας”, δήλωσε χθες από το βήμα της Βουλής η υπουργός Τουρισμού, κα Όλγα Κεφαλογιάννη. “Μέσα σε λιγότερο από πέντε μήνες από τις προγραμματικές μας δηλώσεις, το Υπουργείο Τουρισμού δραστηριοποιήθηκε έντονα και έχει ήδη να παρουσιάσει συγκεκριμένο έργο. Ο τουρισμός στην Ελλάδα δε χρειάζεται απλώς μια επικοινωνιακή στρατηγική για να ανακάμψει. Δεν αρκεί απλά μια ευφάνταστη διαφημιστική καμπάνια για να τον κάνει πάλι προσιτό στις αγορές. Χρειάζεται μια πολυπαραγοντική προσέγγιση που πρέπει να χτιστεί με βάση την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Ασφάλεια για σταθερό οικονομικό –περιβάλλον. Ασφάλεια για επενδύσεις. Ασφάλεια για ανάπτυξη. Ασφάλεια για να επισκεφθείς τη χώρα.

Ο Προϋπολογισμός για το 2013 μπορεί και πρέπει να εξασφαλίσει το αίσθημα ασφάλειας και σταθερότητας. Ο τουρισμός μπορεί και πρέπει να είναι τομέας αιχμής. Μπορεί και πρέπει να είναι ο αγγελιοφόρος των καλών μηνυμάτων, λειτουργώντας με δύο καθοριστικούς τρόπους: Ως αναπόσπαστο μέρος του ΑΕΠ, στο οποίο κατέχει υψηλό ποσοστό και στοχεύει να κατακτήσει ακόμα υψηλότερο, και ως μεσολαβητής ανάμεσα στην Ελλάδα και την παγκόσμια κοινότητα. Μπορεί να ‘επανορθώσει’ την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να αυξήσει την αξιοπιστία της. Μπορεί να γίνει ο μαγνήτης για τη προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων. Ο τουρισμός είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής πολιτικής. Ένας μοχλός δύναμης και εξόδου της χώρας από την κρίση. Ήρθε η ώρα να συνειδητοποιήσουμε την αναγκαιότητά του και να συμβάλλουμε στη σταθερή του ανάπτυξη βάση ενός σχεδίου εθνικής στρατηγικής”.
 
Η υπουργός δήλωσε ότι εν μέσω κρίσης, εν μέσω θερινής τουριστικής περιόδου και της πολιτικής αστάθειας που είχαν προκαλέσει οι δύο προεκλογικές περίοδοι του 2012, το υπουργείο μπόρεσε να υλοποιήσει τους πρώτους του στόχους:

  • Σύσταση του Υπουργείου Τουρισμού
  • Συγκρότηση της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων και της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Εφαρμογής του Υπουργείου Τουρισμού
  • Επαναλειτουργία του Προγράμματος του ΕΟΤ “Τουρισμός για όλους”
  • Εφαρμογή των διατάξεων για το επάγγελμα του ξεναγού
  • Κατάργηση του ΟΤΕΚ και συγχώνευση των εκπαιδευτικών μονάδων του στο Υπουργείο Τουρισμού
  • Εφαρμογή του προγράμματος ‘Πράσινος Τουρισμός’
  • Έμφαση στις τουριστικές επενδύσεις και τις ειδικές μορφές τουρισμού.
  • Στενή συνεργασία με το ΥΠΕΚΑ και εφαρμογή του ειδικού χωροταξικού του τουρισμού.
  • Προώθηση της εικόνας της χώρας στο εξωτερικό, με επισκέψεις σε συγκεκριμένες χώρες–”κλειδιά”. Συναντήσεις με αξιωματούχους των κυβερνήσεων και με Έλληνες της διασποράς συνάπτοντας σχέσεις και στοχεύοντας σε άμεσες συνεργασίες.

“Ο χρόνος ήταν λίγος, οι ανάγκες πολλές και η αίσθηση του επείγοντος καταιγιστική. Πολλές από τις δράσεις  του προγράμματος μας έχουν ήδη ξεκινήσει να σχεδιάζονται για να υλοποιηθούν με το νέο έτος, είπε η κα Κεφαλογιάννη.

“Με πολύ συγκεκριμένα βήματα προχωράμε άμεσα…

  • Να αντιμετωπίσουμε την ανεργία με την υλοποίηση προγραμμάτων συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης.
  • Να συμβάλλουμε στην ταχεία απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και την ορθή αξιοποίησή τους.
  • Να συγκροτήσουμε ένα νέο νομικό πλαίσιο που θα αντιμετωπίσει χρόνιες δυσλειτουργίες στην ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας του κλάδου και την αναβάθμιση των τουριστικώνυπηρεσιών.
  • Να στηρίξουμε νομοθετικά κρίσιμες και σημαντικές κατηγορίες ειδικού τουρισμού.
  • Να επεξεργαστούμε σχέδιο αναβάθμισης των υποδομών και υπηρεσιών των λιμανιών της χώρας.
  • Να προωθήσουμε ένα νέο σχέδιο νόμου, σε συνεργασία με τα Υπουργεία Ναυτιλίας και Οικονομικών, που να ρυθμίζει τα θέματα που σχετίζονται με το θαλάσσιο τουρισμό.
  • Να οργανώσουμε ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που να επιτρέπει την τουριστική εκμετάλλευση του πλούτου της χώρας σε ιαματικούς πόρους και την ανάπτυξη της επιχειρηματικότηταςστον συγκεκριμένο κλάδο.
  • Να συνεργαστούμε σταθερά με το Υπουργείο Υγείας, με στόχο τη δημιουργία εθνικού στρατηγικού σχεδίου για τον ιατρικό τουρισμό.
  • Να απλοποιήσουμε τη διαδικασία αδειοδότησης των τουριστικών επιχειρήσεων που εποπτεύουμε.
  • Να καταρτίσουμε πλήρες σχέδιο δράσης για την στήριξη του τουρισμού στην Αθήνα.
  • Να επιταχύνουμε τις διαδικασίες του διαγωνισμού για τη μετατροπή μεγάλης Ολυμπιακής εγκατάστασης σε Συνεδριακό Κέντρο της Αθήνας, με στόχο τη στήριξη της πόλης ωςτουριστικό προορισμό και τη διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.
  • Να εντατικοποιήσουμε, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών,
  • όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διευκόλυνση χορήγησης visa σε χώρες υψηλού τουριστικού ενδιαφέροντος.
  • Να αναδιοργανώσουμε ριζικά τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού, φτιάχνοντας σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα
  • ένα ΝΕΟ, σύγχρονο ΕΟΤ, που θα ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες του σήμερα.

Η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο εθνικό όνομα. Στόχος μας είναι να αποκαταστήσουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό και να την επαναφέρουμε στο χάρτη των μεγάλων τουριστικών δυνάμεων. Το μεγαλύτερο μας πλεονέκτημα, είναι όλα εκείνα τα στοιχεία που συνθέτουν τη διαχρονική εικόνα μας. Η Ελλάδα έχει μοναδικά χαρακτηριστικά και αξίες. Αυτά ακριβώς είναι που πρέπει να διαφυλάξουμε και να αναδείξουμε ως τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα έναντι των υπόλοιπων αγορών. Η Ελλάδα είναι μια υπογραφή κύρους και φήμης. Η μοναδικότητα του ονόματος Ελλάδα, ξεπερνά την οικονομική κρίση ή την κρίση ταυτότητας που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια η χώρα. Η Ελλάδα είναι κάτι παραπάνω από τη σημερινή της εικόνα. Οι κρίσεις στην ιστορία μας είναι πολλές. Η Ελλάδα όμως είναι ακόμα και θα είναι για πάντα ένα ισχυρό όνομα. Αυτή τη στιγμή υπάρχει η ανάγκη να κάνουμε το μεγάλο βήμα μπροστά. Να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο αύριο. Με σύγχρονους, διεθνείς, εξωστρεφείς όρους, να διεκδικήσουμε δυναμικά την επανατοποθέτηση της Ελλάδας εκεί που της αξίζει. Στην κορυφή”.

Εκδότης - Διευθυντής Σύνταξης - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Συνεκδότης του TravelDailyNews Media Network από το 1999 που περιλαμβάνει τρεις εκδόσεις για τη Διεθνή αγορά, τις αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού και την αγορά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Είναι υπεύθυνος για την στρατηγική ανάπτυξη του δικτύου, τις συνέργειες, και τη διεθνή αγορά.

17/05/2024
16/05/2024
15/05/2024
14/05/2024
13/05/2024
10/05/2024