Τελευταία νέα
ΑρχικήΤουριστικοί ΦορείςΕλληνικοίΠ. Γερουλάνος: Άφθονα τα σχέδια για την Αθήνα, λείπει η αποτελεσματική συνεργασία
Συνέντευξη του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού στον Ρ/Σ Σκάι

Π. Γερουλάνος: Άφθονα τα σχέδια για την Αθήνα, λείπει η αποτελεσματική συνεργασία

Σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Σκάι, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού υπογράμμμισε ότι αυτό το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο είναι τα υπάρχοντα σχέδια να υλοποιηθούν μέσα από μια συνεργασία στην οποία πρέπει να συμβάλλουν όλοι.

“Η Αθήνα είναι ίσως η πιο μελετημένη πόλη στον κόσμο. Από σχέδια έχουμε άφθονα. Αυτό το οποίο είναι απολύτως απαραίτητο είναι αυτά τα σχέδια να υλοποιηθούν μέσα από μια συνεργασία στην οποία πρέπει να συμβάλλουν όλοι”, τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλος Γερουλάνος σε συνέντευξή του στον Ρ/Σ Σκάι.
 
“Αν μπορούσα να κάνω μια κριτική και για τη δική μας θητεία ως κυβέρνηση αυτό είναι ότι πάνω στην ώρα της κρίσης αυτό που οφείλαμε να κάνουμε πολύ περισσότερο απ’ότι κάναμε είναι να συσπειρώσουμε δυνάμεις γύρω από κοινούς εθνικούς στόχους”, δήλωσε ο υπουργός. “Αυτό δεν έγινε επαρκώς και το υπογραμμίζω αυτό γιατί η Αθήνα είναι ένας εθνικός στόχος. Η έξοδος της Ελλάδας από την κρίση, δεν μπορεί να γίνει χωρίς την Αθήνα. Δεν μπορεί να γίνει αν η Αθήνα δεν είναι η κινητήριος δύναμη για την αλλαγή. Άρα το πρόβλημα της Αθήνας είναι πολύ πιο μεγάλο από αυτό το οποίο συνήθως περιγράφουμε ως μικρά ή μεγάλα επεισόδια στο κέντρο”.

Ο κ. Γερουλάνος είπε χαρακτηριστικά: “Το κέντρο της Αθήνας αντικατοπτρίζει απολύτως το μέγεθος του προβλήματος που έχουμε στην Ελλάδα. Πάνω στην Αθήνα βγάζουμε ότι χειρότερο, ενώ με τους Ολυμπιακούς βγάζαμε ότι καλύτερο.

Ανάλογα το κλίμα που υπάρχει στη χώρα, αυτό αντανακλάται πάνω στην Αθήνα. Η πραγματικότητα είναι ότι όπου, μέσα σε αυτήν την κρίση που περνάμε, έχουμε δουλέψει συλλογικά, έχουμε συνεργαστεί σωστά, μπορούμε να καταφέρουμε πάρα πολλά πράγματα. Αυτό το οποίο έχει γίνει στον τουρισμό, το αντίθετο συμβαίνει στην Αθήνα, να αυξάνεται ο τουρισμός σε όλη την Ελλάδα έχει γίνει ακριβώς επειδή συνεργαστήκαμε καλά μαζί με τα άλλα υπουργεία που είναι συναρμόδια. (…) Το Υπουργείο Τουρισμού δεν μπορεί να κάνει τίποτα από μόνο του αν δεν συνεργαστεί σωστά με τα άλλα υπουργεία, δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ο λόγος  που έχουμε αποτελέσματα είναι επειδή εκ των πραγμάτων έπρεπε να συνεργαστούμε με άλλους και το κάναμε”.

Ο υπουργός αναφέρθηκε στον άξονα από την οδό Πανεπιστημίου μέχρι την Αγίου Κωνσταντίνου, στα έργα που γίνονται στο Εθνικό Θέατρο. “Αυτού του είδους τα έργα, αυτού του είδους οι επενδύσεις είναι αυτά που μπορούν να εμπνεύσουν μια γειτονιά να αρχίσει να βλέπει τον εαυτό της διαφορετικά. Ξέρετε πολύ καλά τη δουλειά που γίνεται στην Ακαδημία Πλάτωνος, το δημόσιο σήμα και την ενοποίηση με τον Κεραμεικό. Αυτό είναι ένα έργο, το οποίο λέει ουσιαστικά σε μια περιοχή ότι εγώ δεν έχω σταματήσει να σε προσέχω, δεν έχω σταματήσει να πιστεύω ότι έχεις αξία. Αν κλείσεις τα μάτια σου και ξεχάσεις αυτά που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα, η Ακαδημία Πλάτωνος είναι ένας χώρος που θα έπρεπε να έχει διεθνή εμβέλεια. Το γεγονός ότι δεν έχει, είναι αυτό που θα έπρεπε αμέσως να μας τραβά εκεί πέρα και να επενδύουμε σε αυτόν τον χώρο”.

Ο άξονας γύρω από το Βυζαντινό Μουσείο και η ενοποίηση του με το Λύκειο του Αριστοτέλη, είναι ένας άλλος χώρος, ο οποίος εκ των πραγμάτων έχει αξία και η παράδοση του περιβάλλοντος χώρου θα γίνει στους επόμενους τρεις μήνες. “Ο χώρος που δίδαξε ο Αριστοτέλης είναι ένας χώρος που έχει παγκόσμια εμβέλεια. Αν αυτόν τον χώρο τον αγνοήσεις, τότε βεβαίως απαξιώνεις ότι έχει αξία στην πόλη σου. Αν επενδύσεις λίγο σ’ αυτόν, τον ενώσεις με το Βυζαντινό Μουσείο, τον ενώσεις με τον περιβάλλοντα χώρο και αφήσεις τον κόσμο να ζήσει αυτήν την περιοχή τότε τα πράγματα αλλάζουν”.

Και ο υπουργός συνέχισε: “Πιστεύω ένα τεράστιο έλλειμμα που υπάρχει είναι η έλλειψη πληροφόρησης για τα πράγματα που γίνονται, γιατί αν δεν πληροφορήσουμε τον κόσμο για τα πράγματα που γίνονται δεν θ’ αλλάξει ποτέ το κλίμα. Αν πάρετε τον άξονα γύρω από τη Συγγρού και αυτά που γίνονται εκεί πέρα. Από την αναβίωση του ΦΙΞ που παίρνουμε ένα χώρο ο οποίος έχει τεράστια δυναμική και τον μετατρέπουμε σε ένα Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης μέσα στο οποίο θα έρχεται ο κόσμος, θα ζει κάτι διαφορετικό, θα αναβαθμίζεται η περιοχή και μετά αυτό  το ενώσεις με τη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που είναι λίγο παρακάτω και την Όπερα και τη Βιβλιοθήκη που θα γίνει από το Ίδρυμα Νιάρχου, ξαφνικά έχεις έναν άξονα που αποκτά τεράστια δυναμική”.

Σε ό,τι αφορά το ιστορικό ξενοδχοείο Ακροπόλ, ο Κ. Γερουλάνος δήλωσε ότι το κτίριο θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του και το έργο έχει ενταχθει στο ΕΣΠΑ. “Επίσης ένα από τα έργα που θεωρούμε ότι έχει τεράστια αξία για την Αθήνα, παρότι δεν ανήκει αν θέλετε στον άμεσο χώρο της Αθήνας, είναι το παραλιακό μέτωπο για το οποίο εξασφαλίσαμε μέσω του Ιδρύματος Νιάρχου τα χρήματα για να γίνει η μελέτη. Η μελέτη υπολογίζουμε να έχει τελειώσει στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου, προλαβαίνει να ενταχθεί και αυτό στο ΕΣΠΑ. Ένα από τα μεγαλύτερα έργα μπαίνουν στον ιστό της πόλης και αλλάζουν την Αθήνα έτσι όπως την οραματίστηκε ο Κανδύλης από την πρώτη διεκδίκηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Αντιστοίχως η δουλειά που κάνει ο ΟΛΠ κάτω στον Πειραιά με την Ακτή Πολιτισμού, είναι μια δουλειά η οποία αφορά και την κρουαζιέρα, τους ανθρώπους που έρχονται να επισκεφθούν την Αθήνα. Θέλω να πω με αυτό ότι εδώ βλέπουμε ένα πλέγμα από έργα, τα οποία γειτονιά-γειτονιά παρεμβαίνουν για να πούμε ότι αυτή η πόλη που ζούμε δε χρειάζεται να είναι έτσι, έχουμε τη δυνατότητα να επενδύσουμε σε αυτήν, και επενδύοντας σε αυτήν να κινητοποιήσουμε γειτονιά- γειτονιά τον κόσμο να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε και αισθανόμαστε”.

Αναφερόμενος και στο ζήτημα της περιοχής του Αρχαιολογικού Μουσείου ο κ. Γερουλάνος δήλωσε χαρακτηριστικά: “Η κατάσταση εκεί πέρα είναι ένα πολύ καλό παράδειγμα. Πάρτε την οδό Τοσίτσα, η οποία έχει γίνει ένα σύμβολο όλων των δεινών της πόλης. Είναι ένας πανέμορφος πεζόδρομος ανάμεσα σε ένα Πανεπιστήμιο και σ’ένα μουσείο, κάτω από οποιεσδήποτε άλλες συνθήκες αυτό αφορά ότι πιο ωραίο, πιο πλούσιο έχει μια πόλη να δώσει και αντ’αυτού ήταν ένας χώρος χρηστών ναρκωτικών. Η πραγματικότητα είναι ότι ένα τέτοιο πρόβλημα, δεν μπορείς να το αντιμετωπίσεις ευκαιριακά. Γίνεται τόση μεγάλη φασαρία γύρω από την Τοσίτσα που εντάξει, τώρα έφυγαν οι άνθρωποι από την Τοσίτσα και πήγαν στη Στουρνάρα. Δεν έχει διαφορά η Στουρνάρα από την Τοσίτσα. Αυτό που έχει διαφορά είναι να λύσεις το πρόβλημα. Να μπορέσεις να δημιουργήσεις μονάδες ώστε αυτοί οι άνθρωποι να μπορούν να βρουν θαλπωρή και να θεραπευτούν. Για να γίνει αυτό πρέπει να έχουμε σωστές μονάδες ΟΚΑΝΑ. Ήταν πολύ σωστή απόφαση του υπουργού Υγείας να μπουν αυτές οι μονάδες μέσα στα υπάρχοντα νοσοκομεία και ήρθαμε εμείς με χρήματα που είχαμε από τον ΟΠΑΠ και είπαμε ότι αυτά που μας περισσεύουν από τις ρήτρες βίας που μαζέψαμε, θα βοηθήσουμε να ενισχυθούν οι μονάδες ΟΚΑΝΑ έτσι ώστε οι χρήστες να μπορούν να βρουν κάπου αλλού θαλπωρή και να μην τριγυρνούν σε αυτούς τους δρόμους. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε και σαν Αθηναίοι ότι τα προβλήματα που έχουμε στην πόλη μας είναι μεγαλύτερα από μας, μεγαλύτερα από την πόλη, μεγαλύτερα ακόμη και από την Ελλάδα αν δει κανείς το μεταναστευτικό και η δουλειά που έχουμε να κάνουμε δεν πρέπει να είναι δουλειά βιτρίνας. Πρέπει να είναι δουλειά ουσίας και για να είναι δουλειά ουσίας πρέπει να λύνονται ουσιαστικά δομικά προβλήματα. Τα ΟΚΑΝΑ είναι κάτι τέτοιο. Γιατί δε γινόντουσαν τόσο καιρό; Γιατί δεν επενδύσαμε σωστά τόσο καιρό ώστε τα ΟΚΑΝΑ να λειτουργούν σωστά και δημιουργήθηκε αυτό το πρόβλημα στην Αθήνα; Αν πάρει ένα πρόβλημα ένα χρόνο για να δημιουργηθεί παίρνει μετά πέντε για να λυθεί”.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για τα μέσα με τα οποία θα τονωθεί η τουριστικής εικόνα της πόλης, ο υπουργόςε απάντησε: “Η τουριστική εικόνα της πόλης κρίνεται σε δύο επίπεδα. Το πρώτο είναι πριν έρθει κάποιος στην Αθήνα. Ο λόγος για τον οποίο ο κόσμος δεν έρχεται στην Αθήνα είναι καταρχήν οι εικόνες βίας που βλέπουμε να εκπέμπει η Αθήνα προς τα έξω. Αισθάνεται δηλαδή ο πολίτης ότι θα έρθει στην Αθήνα θα βρει κλειστό το κέντρο, τα ταξί να απεργούν, να μην υπάρχουν μεταφορικά μέσα, η πρώτη εικόνα δηλαδή είναι κακή.

Το πρώτο είναι ότι πρέπει να ξεπεράσει κανείς την ψυχολογική δυσκολία να αποφασίσει να έρθει στην Αθήνα. Και από την ώρα που θα’ρθει, έχει να αντιμετωπίσει τόσα προβλήματα στο κέντρο που δεν έχει ιδιαίτερη όρεξη να πει στους άλλους, πηγαίνετε στην Αθήνα. Και σας υπογραμμίζω ότι είναι εντελώς διαφορετική εμπειρία κάποιου που έρχεται και μένει σε ένα ξενοδοχείο ας πούμε στη Συγγρού και επισκέπτεται την Ακρόπολη και επιστρέφει στο ξενοδοχείο του από έναν ο οποίος έχει την εμπειρία να μείνει στην Ομόνοια και να προσπαθήσει να κάνει το ίδιο.

Πιστεύω ότι από δω και πέρα η Αθήνα θα μπορεί και με τις συντονισμένες κινήσεις που είπαμε πριν αλλά και με το γεγονός ότι το μεγάλο βάρος έχει περάσει θα αρχίσει να δείχνει ένα διαφορετικό εαυτό. Παλιά μας έκαναν κριτική γιατί δεν ξοδεύαμε αρκετά για διαφήμιση. Μα τι μπορείς να ξοδέψεις για μια διαφήμιση τη στιγμή που όλα τα πρωτοσέλιδα λένε, ότι οι Έλληνες είναι κλέφτες, λωποδύτες και δεν ξέρω τι άλλη μπαρούφα έλεγαν για τους Έλληνες εκείνη την εποχή; Σήμερα όμως που αυτό το κλίμα έχει καταλαγιάσει, που έχουν καταλάβει ότι το ελληνικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα για να μην σας πω παγκόσμιο και ότι δεν είναι κάτι ιδιαίτερο οι Έλληνες οι οποίοι οφείλουν να πληρώσουν για τα κακά όλου του κόσμου, τώρα που έχει σπάσει αυτός ο μονοδιάστατος τρόπος να βλέπεις το πρόβλημα, τώρα είναι η ώρα που μπορεί κανείς να επενδύσει για να αλλάξει σιγά-σιγά την εικόνα”.

Εκδότρια - Αρχισυντάκτρια - Travel Media Applications | Ιστοσελίδα | + Άρθρα

Η Βίκυ είναι συνιδρυτής της Travel Media Applications και υπεύθυνη για την αρχισυνταξία των TravelDailyNews Greece & Cyprus και TravelDailyNews International.
Στην εταιρεία έχει αναλάβει την οικονομική διεύθυνση.

02/05/2024
01/05/2024
30/04/2024
29/04/2024
26/04/2024
25/04/2024